Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>

A Magyarországi Sclerosis Multiplex (SM) Centrumok hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Őszi slágertéma: influenza elleni védekezés SM-ben
  [2012.10.29.] - Magyar SM Info - Hírkategória: Általános
  Október végét írjuk, a fertőzésekre figyelő Országos Epidemológiai Központ tájékoztatása szerint nincs influenza aktivitás, nincs az országban sehol sem a tömeges influenzás megbetegedés.
  Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat- ÁNTSZ - október 17-i tájékoztatása szerint a hónap második felétől lesznek elérhetők azok az influenza elleni vakcinák, amelyeket a rizikócsoportba tartozók ingyen kaphatnak meg. A nem ingyenes oltóanyagok közül pedig már van olyan, amelyet meg lehet vásárolni a gyógyszertárakban.

  Az előttünk álló szezonban 1,3 millió térítésmentes oltóanyag áll a rizikócsoportokba tartozók rendelkezésére, és egy új oltóanyagnak köszönhetően a vérzékenységben szenvedők is kaphatnak influenza elleni ingyenes védőoltást. Az igénylőknek a háziorvosuknál kell jelentkezniük, szakorvosi ajánlás, vizsgálat nem szükséges ehhez. Az SM-betegek a rizikócsoportba tartoznak, így számukra a napokban elérhetővé válik a védőoltás. De vajon milyen hatással lehet az az alapbetegségükre?

  “- Klinikai vizsgálat igazolta, hogy az influenza védőoltás nem provokál SM-ben rosszabbodást - mondta el lapunknak dr. Mátyás Klotild, neurológus, a magyarsminfo.hu orvos-szakértője. - Azoknál, akik közösségbe járnak, vagy kisgyermekük van, aki közösségbe jár, nagyobb a fertőzés kockázata. Akik otthon vannak, kevesebb emberrel találkoznak, kevésbé vannak fertőzésveszélynek kitéve. Ezek mérlegelésével mindenkinek saját döntése, felveszi-e az oltást.”

  Az ÁNTSZ honlapján lévő tájékoztatás szerint az influenza vírusa rendkívül változékony, időről időre módosul, ehhez a lehető leggyorsabban alkalmazkodni kell. Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO a szervezethez beérkező jelentések alapján évről évre ajánlást dolgoz ki az influenza elleni vakcina összetételére. Az északi félteke számára az Egészségügyi Világszervezet által ajánlott aktuális vírustörzseket mindig februárban ismerhetik meg a gyártók, akik ez alapján kezdik meg az oltóanyag előállítását.

  A 2012/2013-as szezonban a háromkomponensű vakcina a következő vírustörzseket tartalmazza:

  • A/California/7/2009 (H1N1)pdm09 – a H1N1 vírus egyik változata, amit már tavaly is alkalmaztak
  • A/Victoria/361/2011 (H3N2) – új törzs B/Wisconsin/1/2010 (Yamagata) – új törzs, ez volt a legaktívabb az elmúlt időszakban a déli féltekén, ahol a járvány már lecsengőben van és lassan átgyűrűzik az északi féltekére.

  Sokakban felmerül, és a közösségi oldalakon is újra és újra feltűnik a hír: kockázatos és veszélyes lehet a védőoltás. Ezzel kapcsolatban Ócsai Lajos, az ÁNTSZ járványügyi főorvosa az MTI-nek elmondta: az oltással kapcsolatos kockázatok nagyságrendekkel kisebbek annál, mint amit az influenza okozta megbetegedések okozhatnak. Mint közölte, az előző szezonban összesen 22 nem kívánatos mellékhatást jelentettek: például lázat, gyomor- és bélrendszeri panaszokat, végtagfájdalmat, bőrpírt, kiütéseket.

  Sokan jól megfontolt érdekükben nem csak védőoltással, de aktívan is szeretnénk védekezni az influenza, és egyéb fertőző betegségek ellen. Nekik a sok vitamin fogyasztását, a zöld teák, gyümölcsteák ivását ajánlják a szakemberek. Ezen kívül a naponta többszöri zöldség- és gyümölcsfogyasztást, és a cukros, zsíros ételek visszaszorítását is javasolják a dietetikusok.
  Az alapvető higiénés szabályok betartása is fontos: a kézmosás, a zsebkendő használat , stb.

  A naponta végzett mozgás, szabad levegőn való időtöltés is erősíti az immunrendszert, mint ahogyan a pozitív gondolkodás, a konstruktívan gondolkodó közösségben eltöltött idő is segít.

  “Kacagj, kocogj, nevess, segíts”- ezt a “jelmondatot” idézte a Magyar Rádió, mikor a lelki és testi egészség megőrzéséről volt szó. Tehát a testmozgás, a pozitív életszemlélet és a másokra való odafigyelés segíthet a saját egészségünk megőrzésében vagy a romlás megakadályozásában is.

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>