Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>

A Magyarországi Sclerosis Multiplex (SM) Centrumok legfrissebb hírei


Hírkategória: Általános
 • Ellentmondásos a cannabisok használata szklerózis multiplexben
  [2012.12.03.] - Magyar SM Info - Hírkategória: Általános
  Sokszor lehet hallani a hazánkban is tiltott kábítószer, a vadkender- származék cannabis SM-ben való használatáról. Nem gyógyít, egyes tüneteket, pl. a kóros izommerevséget enyhítheti, fájdalmat csillapít. Van, ahol engedélyezték már az orvosi célú alkalmazását, ez borzolhatja a kedélyeket hazánkban is. Az Orvos Továbbképző Szemle honlapján pár hete volt olvasható, hogy becslések szerint pl. az Egyesült Királyságban a betegek 1–4%-a használ cannabiszt bizonyos tünetei enyhítésére. A cannabis használata Magyarországon jelenleg nem engedélyezett. Dr. Mátyás Klotild, neurológus főorvos, lapunk orvos-szakértője mutatja be a cannabist és azoknak a vizsgálatoknak eredményeit, amelyek SM-ben való felhasználását nézték.

  A cannabis a kender alkaloidája. A Cannabis sativa (vadon termő kenderfajta) tartalmazza legmagasabb mennyiségben. Nőnemű virágzatát szárítva cigarettában szívják („fű”), ilyen formában használva az alkohol, dohányzás és a kávé után a negyedik leggyakoribb élvezeti szer a világon. Gyantája a hasis. Magyarországon tiltott kábítószer, használata – orvosi használata is – törvénytelen, büntetendő.

  A szert érzékelő receptorok (érzékelők) nem csak a központi idegrendszerben, hanem immunsejteken is megtalálhatók.

  Orvosi alkalmazása azért merül fel, mert fájdalomcsillapító, izomlazító, hányás csillapító és étvágynövelő hatása is van.

  Kép címeAz 1980-as évek óta vizsgálják használhatóságát szklerózis multiplexben. A betegségre jellemző fájdalmas izomtónus fokozódások enyhítését célzó klinikai vizsgálatokat végeztek több száz beteggel, ahol a szer hatását placebóval hasonlították össze. Korábban cigarettában, később tablettában, majd szájspray-ben alkalmazták. A cigaretta használata a tüdőrák kockázatát emelte, ezért került sor a bevitel módjának módosítására. Előnyös hatásként a betegek az izommerevség csökkenését, a fájdalmak enyhülését és az alvás javulását jelölték meg. Egyértelműen kedvező (signifikáns) hatást csak a szubjektív skálák használatával lehetett kimutatni, melyek során a beteg egy skálán megjelöli, hogy van, bizonyos tünete hogy változott. Az objektívebb pontozórendszerek, mint pl. az izommerevség mértékének megítélésére használt Ashworth skála alkalmazása nem mutatta ezt a statisztikailag igazolható javulást.

  Mellékhatásként gyakori az enyhe - közepes szédülés, a kognitív funkciók (gondolkodás, memória) romlása.

  Különös gondosságot igényel alkalmazása pszichés zavarok, epilepszia, szívbetegség esetén.

  Egyes országokban engedélyezték használatát, de ezekben is csak másodvonalbeli, tüneti szerként a fájdalmas izomtónus fokozódás (spazmus) kezelésére. A másodvonalbeli azt jelenti, hogy akkor rendelhető, amikor a hagyományos összes szer, jelen esetben izomlazító, hatástalannak bizonyul.

  A szklerózis multiplex lefolyására nincs hatása.

  dr. Mátyás Klotild

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>