Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>

A Magyarországi Sclerosis Multiplex (SM) Centrumok hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Segítsek?- a legszebb kérdés ’Mindenkinek helye és feladata van . – a fogyatékkal élőkben még több a fény’
  [2012.12.13.] - Magyar SM Info - Hírkategória: Általános
  A fotó a Sclerosis Multiplexes Betegek Országos Egyesülete (SMBOE) által szervezett "Ezerarcú kór, SM betegek ezer arca" fotópályázatra nevezett fényképek közül Eszes János: Műveljük kertjeinket című alkotásaA SM betegek egy része visszafordíthatatlan szervi károsodást szenved a betegség miatt, ezért fogyatékkal élőként keresik a megoldásokat a világban. December 3-a minden évben a fogyatékkal élők világnapja. Idén a budapesti Lágymányoson tartották a központi programokat e témában.

  Itt az egyes állomásokon alapítványok, intézmények mutatták meg, hogyan segítenek. A gyerekek az akadálypályán összegyűjthették a teljesített feladatokért járó pecsétet. Közben a segítség – nyújtást és kérést is gyakorolták.


  Az ünneplésen túl érdemes figyelnünk a hétköznapokra is. Ma Magyarországon csak minden tizedik fogyatékos ember tud elhelyezkedni. A fogyatékkal élők véleménye szerint a munkaadók tele vannak előítélettel. Megnehezíti az elhelyezkedést az is, hogy a fogyatékkal élő emberek képzettsége az átlagosnál jóval alacsonyabb. A fogyatékkal élőknek mindössze 30 %-uk vesz részt a középfokú oktatásban, 5 %-uk a felsőfokú oktatásban, és a munkaerőpiacon való elhelyezkedésüket ez nagyban befolyásolja. Ezért is üdvözlendő, hogy egyedülálló programot indít fogyatékkal élő fiataloknak a Motiváció Alapítvány. A szervezet tanfolyamokat, sőt ezekhez kapcsolódó egyéves szakmai gyakorlatot is szervez azoknak, akik szakképesítést szeretnének. A tervet 240 millió forintból, uniós és kormányzati támogatással valósíthatják meg.

  Dávid István a Motiváció Alapítvány munkatársa elmondta: az alapítvány a képzésen túl egy olyan szakmai gyakorlatot is csinál, amelyre hivatkozhat a munkavállaló, hogy nemcsak végzettsége, hanem szakmai tapasztalata is van. A képzés és a szakmai gyakorlat két évig tart. Ezalatt az alapítvány mindenben segíti a fiatalokat, többek közt megszervezi az utazásukat, mentort, és ha kell, személyi segítőt is ad melléjük.

  A programmal kapcsolatos további információkat a motivacio.hu weboldalon lehet elérni illetve a 06-1-317-44-17 -es telefonszámon lehet kérni.(forrás: motivacio.hu)
  “Az emberben rejlő csoda “ címmel Tatai Balázs és Kohári Csaba kiállítását mutatták be a közönségnek Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus székhelyén, a Budai Vigadóban december 3-án, a Fogyatékosok Világnapja alkalmából. A fotókon a Pető Intézeben rehabilitáción és fejlesztő foglalkozásokon részt vevő fogyatékkal élő gyerekeket és felnőtteket, pl. SM-betegeket láttatnak az alkotók. A fényképeken elemi erővel tükröződik a küzdelem, a kitartás és a közösségben, egymás segítésében való erő. A Pető Intézetben zajló foglalkozások világszerte ismertek egyedülálló sikerességükről. A fotókiállítás december 13-ig tekinthető meg a fenti helyszínen, később pedig utazó kiállításként országszerte más helyszíneken mutatják majd be. , http://www.peto.hu/>>, http://www.mmikl.hu/

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>