Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>

A Magyarországi Sclerosis Multiplex (SM) Centrumok hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • „Rossz bánásmód”
  [2013.03.14.] - Magyar SM Info - Hírkategória: Általános
  Az olyan krónikus betegségekkel való megküzdés, mint a szklerózis multiplex, azon túl, hogy a beteg személy számára jelenti a legnagyobb feladatot, az egész családot, a közvetlen környezetet érinti. A betegek egy része a kialakult mozgáskorlátozottság miatt folyamatos segítséget, gondozást igényel. A hosszú időn át tartó mindennapos kapcsolat a gondozó és gondozott között igen sérülékeny, mindkét fél viselkedését módosíthatja. A gondozó részéről „rossz bánásmódot” eredményezhet. Ezen „rossz bánásmód” tekintetében végzett vizsgálatot egy kaliforniai munkacsoport. Johanna Shapiro és munkatársai ún. fókusz csoportban vizsgálták a „rossz bánásmódot” férfi és nőbetegek, férfi és nő gondozó személyek nézőpontjából.

  Az eredményeket összefoglalva: A nőbetegek vonakodnak elismerni, hogy rosszul bánnak velük, a férfi betegek „adok-kapok” értelmezést adnak neki. A női gondozók racionalizálják, a férfi gondozók mint segítség kiáltást aposztrofálják a „rossz bánásmódot”.

  A „rossz bánásmód” kifejezés igen széles skálán mozgó magatartást takar a durvaságtól a gondozott teljes figyelmen kívül hagyásáig. Korábbi vizsgálatok azt mutatták, hogy az erőszakos cselekedetekre nagyobb rizikót jelent, ha házaspár a gondozott és gondozó személy. Másik korábbi vizsgálatok arra hívták fel a figyelmet, hogy a gondozást vállalni kényszerült személy neheztelése előre jelezheti a későbbi erőszakos cselekedeteket. A magát áldozatnak tekintő gondozó a kialakult helyzetért a beteget vádolja. Ugyanazon jelenség különböző megítélését mutatja, hogy egy jelenleg folyó nagy vizsgálatban míg a gondozók kitöltötték a „rossz bánásmódra” vonatkozó kérdőíveket, a betegek tagadták, vagy kicsinyíteni próbálták ezt a problémát.

  Jelen vizsgálat célja az volt, hogy fókusz csoportban házaspárokat vizsgálva összehasonlítsák ugyanazt a jelenséget ápolt és ápoló szemszögéből nemek szerint. (Meg kell jegyezni, igen alacsony lélekszámú vizsgálatról van szó.) A négy fókusz csoport, ahogy már korábban említettük: nőbetegek, férfi betegek, női gondozók, férfi gondozók.

  A vizsgálat eredményeiről részletesen cikkünk folytatásában számolunk be. Az angol mistreatment szóra egyelőre a „rossz bánásmód”-ot találtuk. Kérjük, ha valakinek megfelelőbb szó jut eszébe, írja meg.

  A cikk folytatását hamarosan olvashatják honlapunkon!

  Forrás:
  (Views on disclosing mistreatment: A focus group study of differences between people with MS and their caregivers, Original Research Article
  Multiple Sclerosis and Related Disorders, Volume 2, Issue 2, April 2013, Pages 96-102 Johanna Shapiro, Aileen Wiglesworth, Elizabeth H. Morrison)

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>