Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>

A Magyarországi Sclerosis Multiplex (SM) Centrumok hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Fejmozgással a haladásért- SM- betegeknek is segíthet!
  [2013.06.25.] - Magyar SM Info - Hírkategória: Általános
  Egy innovatív magyar találmány alaposabb kidolgozását segítik a világ legfejlettebb cégei az USA-ban

  Egy figyelmes fiatalember nagyszerű találmánya azokon az SM-betegeken is segíthet, akik kerekesszékhez kötöttek, és végtagjaikat nem tudják mozgatni.
  A történet úgy kezdődött, hogy a feltaláló, Márton egy kórház mellett él és számos nyaktól lefelé megbénult emberrel találkozik nap-mint-nap. Ezek az emberek mozgásukat leginkább egy szájjal mozgatható joystick segítségével tudják kontrollálni, ami azonban látásukban korlátozza őket. A probléma nem hagyta Juhász Mártont nyugodni: a végeredmény az lett, hogy kifejlesztette a GyroSet nevű, a fejmozgás érzékelésével működő, a mozgásképtelenek kommunikációjának és közlekedésének segítését szolgáló rendszert.

  Közben az Amerikai Űrkutatási Hivatal - NASA - és Google által alapított amerikai egyetem, a Singularity University közép-kelet és dél-kelet európai innovációs versenyt hirdetett. Az idén tavasszal a Design Terminálban megrendezett verseny döntőjében 10 régiós projekt versenyzett a NASA kutatóbázisára szóló két 25.000 dollár értékű ösztöndíjért. Az innovációs versenyen olyan innovatív projektekkel pályáztak, amelyek képesek lehetnek arra, hogy egy millió ember életén javítsanak három év alatt, bármilyen exponenciálisan fejlődő technológia használatával. Juhász Márton és találmánya is indult a megmérettetésen.
  A probléma létjogosultsága, elterjedtsége és a megoldás minősége miatt a buadapesti döntőben két győztest is hirdettek: a mozgássérülteknek segítő Juhász Mártont Magyarországról és Aleksandra Orchowska-t Lengyelországból. (ő egy cukorbeteg gyerekek részére fejlesztett mobil alkalmazással nyert.)

  Márton tehát most, idén nyáron kiutazhat a Singularity University három hónapos képzésére.

  A képzés nem máshol lesz, mint a NASA kaliforniai kutatóbázisán fekvő Singularity University-ben. Ott a résztvevők megismerkedhetnek a legújabb technológiai trendekkel és innovációkkal, amelybe az űrtechnológiától kezdve, a 3D nyomtatókon keresztül az alternatív közlekedési eszközökig (pl.Tesla autó) szinte minden beletartozik. Az igen intenzív képzést során megismerkednek a Szilícium-völgy most induló garázs-vállalkozásaival (start-upjaival), és betekintést nyernek a legnagyobb cégek és szervezetek működésébe is. Arra is esély nyílik, hogy a kurzus végére létrejövő vállalkozásokat a Szilícium-völgy legnagyobb cégeinek vezetői mentorálják, hiszen a résztvevők bizonyos esetekben befektetői tőkét kapnak ahhoz, hogy megfelelő ötlet és rátermettség megléte esetén beindítsák saját vállalkozásukat.

  A képzés során és utána is nyomon követjük a fiatalember és találmánya sorsát, és várhatóan a magyarsminfo.hu olvasóinak is bemutatjuk.

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>