Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>

A Magyarországi Sclerosis Multiplex (SM) Centrumok hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Gyógyszerkiváltás: újra változnak a szabályok
  [2013.08.14.] - Magyar SM Info - Hírkategória: Általános
  Gyógyszertárak új szerepben

  Krónikus betegségben szenvedők számára fontos hír, hogy szeptember elsejétől újra változnak a gyógyszerek kiváltásának szabályai. A tervek szerint ez újra a korábbi állapotnak megfelelően, rugalmasabbá válik. A változást sokan üdvözlik, mert a gyakori orvoshoz –és patikába járás sokak számára megterhelő és felesleges procedúra volt eddig is. A változtatás mögötti indokokról keveset lehet tudni, de jó hír, hogy az intézkedés egyértelműen “betegbarát”, vagyis a legkiszolgáltatottabbak, a betegek érdekeinek megfelelő. Lapunk megkérdezett egy gyakorló gyógyszerészt, hogy mik a tapasztalatok az emberek gyógyszerkiváltási szokásaiban. Dr. Pozsonyi Eszter, a veresegyházi István Király Gyógyszertár vezető gyógyszerésze elmondta, hogy szerinte is kedvezőek a betegekre nézve a változó szabályok, hisz így jobban tudnak tervezni a gyógyszerek kiváltásával és kevesebbszer kell várakozniuk az orvosi rendelőkben. A gyógyszertárba járás és a gyógyszerésszel való viszony megváltozásáról a fiatal gyógyszerész elmondta: - Nagyon sokszor kérnek tanácsot egy –egy tünettel, betegséggel kapcsolatban a páciensek. Sokszor tudunk nekik tanácsot adni nem vényköteles termék ajánlásával, vagy tanáccsal. Az is gyakori azonban, hogy azonnal orvoshoz kell őket irányítanunk, mert olyan tünettel, panasszal fordulnak hozzánk, ami már nem a mi szakterületünkhöz tartozik az elmondottak alapján. Egyébként kedvelik a betegek a gyógyszertárba járást, mint programot: eljönnek, beszélgetnek, tanácsot kérnek és kapnak a patikustól, tájékozódnak, visznek az ingyenes patikai újságokból,, találkoznak másokkal- a patika lehet több is, mint “gyógyszervásárlási üzlet”, és mi ennek örülünk is, és sokat teszünk érte, hogy ez így maradjon. – foglalta össze a gyógyszerész a változásokat.

  A változó szabályok részleteit többek között a Házipatika.com című portálon olvashatják.

  Részletek:
  “Szeptember elsejétől több gyógyszerészeti rendelet mellett módosulnak a gyógyszerrendelés és - kiváltás szabályai, továbbá a gyógyszertárak személyi minimumfeltételei is.

  A gyógyszerrendelést és - kiváltást érintő szabályozás változásával szeptember 1-jétől könnyebbé és rugalmasabbá válik a krónikus betegek gyógyszerkiváltása. Az 50 ezer forintnál alacsonyabb fogyasztói árú, krónikus betegségek kezelésére szolgáló gyógyszerek esetében az orvos a gyógyszerrendelés alapvető szabályának megtartása mellett - miszerint 1 vényre csak 1 havi, 30 napra elegendő gyógyszermennyiséget szabad felírni - 3 hónap időtartamra is elláthatja a beteget gyógyszerrel úgy, hogy a vényen nem kell feltüntetni a gyógyszer legkorábbi kiváltásának időpontját.

  A vények három hónapos érvényességi idején belül a beteg dönthet, hogy egyszerre, vagy receptenként kívánja a számára felírt gyógyszereket kiváltani. A változtatást azt tette lehetővé, hogy időközben jelentősen csökkent a generikus gyógyszerek árszintje, illetve számos, korábban is kórházban beadott drága gyógyszert tavaly óta a kórházak rendelnek meg a betegeknek. “

  (Forrás: www.hazipatika.com )

  Változások a gyógyszertárakban

  A legnagyobb költségű (50 ezer forint feletti fogyasztói árú) gyógyszerek kiváltása esetében a takarékos gyógyszerfelhasználás megvalósítása érdekében - meghatározott eseteket leszámítva - továbbra is indokolt, hogy a gyógyszerek kiváltására 30 naponta kerüljön sor.
  Ha a beteg a vényköteles gyógyszerét előre láthatóan külföldön szeretné kiváltani, a vények kölcsönös elismeréséről szóló uniós irányelv hazai szabályozásba történt átültetésével, októbertől az orvos olyan adattartalommal (az adott országban forgalmazott gyógyszerkészítmények figyelembe vételével) írhatja meg a receptet, amely a más tagállamok gyógyszertárai számára a korábbinál biztonságosabb gyógyszerkiadást tesz lehetővé. Az orvosnak lehetősége van arra is, hogy a kiváltás országában ismert nyelven állítsa ki a receptet.”

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>