Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>

A Magyarországi Sclerosis Multiplex (SM) Centrumok legfrissebb hírei


Hírkategória: Általános
 • Gyógyító, tanulható mozgás és az SM - Nyílt nap a Pető Intézetben
  [2013.10.28.] - Magyar SM Info - Hírkategória: Általános
  Sokat lehetett hallani a sajtóban az elmúlt hetekben a Mozgássérültek Pető András Nevelőképző és Nevelőintézetéről, röviden a “Pető Intézetről”, ahol felnőttek,így SM-esek fejlesztésével is foglalkoznak. Az SM betegek szempontjából most úgy járjuk körbe a témát, hogy a betegek részére friss információt adhassunk át az intézet szolgáltatásairól is és a gyógytorna jelentőségéről is.
  A téma apropóját az is adja, hogy 2013. október 29-én 10. órától a Pető Intézet Dísztermében nyílt napot rendeznek az SM-iránt érdeklődők számára. Az “Életminőség javítása - A Semmelweis Egyetem Innovációs Központ “ című rendezvény a Neurorescue nemzetközi projekt keretében zajlik.
  A Meghívó >> szerint a szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt, szakembert, hozzátartozót aki többet szeretne megtudni a Parkinson kórról és a Sclerosis multiplex betegségekről.


  Az idegrendszer fejleszthető!

  Pető András professzor, az intézet megalapítója a gyermekek fejlesztése mellett, nagy súlyt fektetett a felnőtt mozgásszervi rendellenességgel élők rehabilitációjára is. Ennek alapja az a pozitív idegélettani felismerés, miszerint az agy formálhatósága, képlékenysége a gyermek- és ifjúkor elmúlásával is megmarad. Még súlyos sérülés esetén is lehetőség van új kapcsolatrendszer kiépítésére, és aktivitás révén bizonyos fokú önregenerálódásra is. – olvashatók a gondolatok a Pető Intézet honlapján. (www.peto.hu)

  Az ún. konduktív pedagógia eszközeit használják a Pető Intézetben. A konduktív pedagógia egyik legfontosabb célkitűzése - függetlenül az életkortól - az, hogy tanulni tanítson, azaz a tanulási képességeket fejlessze. Ez felnőttek körében a leghatékonyabban úgy történhet, ha csoportosan és a felnőttek egyéni problémájából. élethelyzetéből kiindulva tanítják őket.
  Ezért a Pető Intézetben Felnőtt Nevelési Részletben folyó csoportos komplex program sokrétű: vannak benne egyéni és csoportos, de a betegek igényeire testreszabott különféle mozgásos és kognitív feladatok, s az azok gyakorlása, az újonnan (újra) tanultak alkalmazását különböző szituációkban.

  A z SM betegség- a tünetek változékonysága ellenére több dologban közös: sokszor jár bizonytalansággal, feszültséggel, végtagremegéssel.
  Sokan nehezen mernek kimozdulni a lakásuk, otthonuk falai közül, mert tartanak a külvilág visszajelzéseitől. A Pető Intézetben a Felnőtt Nevelési részlegen-feladatokon keresztül tanítanak például mozgás-koordinációt, az alkathoz illő helyes ritmust, lazulást, lazulás után lendületet, a helyes testtartást, járásritmust, járást, finommotorikát (kézhasználatot), ezen belül írást, önkiszolgálási tevékenységeket. A helyzetváltoztatás célszerűségét, pontosságát, és természetesen ezek alkalmazását a mindennapokban.
  Fontosnak tartjuk, hogy akinél szükséges, fejlődjön az emlékezet, figyelem, kommunikáció, koncentrálási képesség is, melyre sokrétű programjuk lehetőséget nyújt.
  A felnőttekkel való foglalkozás heti 2-3 alkalommal, kétórás időtartamban történik, ezek az ún. komplex csoportos foglalkozások. Egy-egy csoport 12-14 fős létszámmal dolgozik. A napirend keretein belül speciális kiscsoportos, egyéni fejlesztést is biztosítanak az arra rászorulóknak (Speciális kiscsoport létszáma 4-6 fő.) Lehetőség van heti 1-2 alkalommal egyéni foglalkoztatásra is. Vidékiek és külföldiek számára három-, négyhetes intenzív foglalkozást tudunk biztosítani.

  A felvétel magyar állampolgárok esetében tanévre (két hónap próbaidővel) szól. Ez az idő szükség szerint meghosszabbítható. A felvétel férőhely függvényében tanév közben is lehetséges. Külföldiek, vidékiek esetében a felvétel 2-4 heti intenzív konduktív foglalkozásra történik. A foglalkozásokon való részvételt megelőzi az első tanácsadás.
  Minden magyar felnőtt, orvosi beutaló nélkül, előzetes bejelentkezés alapján, minden héten kedden 10-15 óra között jelentkezhet a főépület földszintjén lévő tanácsadáson.
  A tanácsadásra kérjük, hozza magával a sérülésére vonatkozó dokumentumok másolatát. További információ: www.peto.hu

  A jelentkezés lehetséges levélben és telefonon, a következő címen, telefonszámon:
  Cím: 1125 Budapest, Kútvölgyi út 6.
  Telefon: 224-1510

  Akit meggyőztek a Pető Intézet eredményei és tevékenységük, az most ezt egy szavazattal is megerősítheti, a Prima Primissima versenyben jelöltként szerepel ugyanis a szervezet, 10 kategória, 30 jelöltje között, a 14-es kóddal, a “Magyar oktatás és köznevelés” kategóriában. Szavazni itt lehet: http://primissima.hu/szavazas/
  Vagy sms-ben így: “Egy SMS-sel kérjük, járuljon hozzá, hogy elnyerhessük a számunkra kiemelkedő fontossággal bíró Prima Primissima díjat!
  A magyar oktatás és köznevelés kategóriában a Nemzetközi Pető Intézet is jelölést kapott.
  Telefonszám: +36 70/ 70 77 000.
  Az SMS szövegében csak a Pető kódját kell elküldeni: 14” Forrás: www.peto.hu

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>