Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>

A Magyarországi Sclerosis Multiplex (SM) Centrumok hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Interjú Dr. Mátyás Klotild, neurológus főorvonővel
  [2014.01.22.] - MagyarSminfo - Hírkategória: Általános
  „Hogy érezhesse, hogy vele vagyok..”    
  Harmadik éve felügyeli lapunkon a cikkek megjelenését Dr. Mátyás Klotild, neurológus főorvonő. Ez alkalomból az év elején egy interjúban mutatkozik be az Olvasóknak.
  Megtudhatjuk többek között, mit jelent számára az orvoslás, az SM, mint állapot, hogyan vélekedik az orvos-beteg kapcsolatról és hogyan használja az internetet az orvosi munkájában. Szóba kerül a helikopter és az orvos-beteg e-mailezés is.   
  - Mi ösztönözte annak idején, hogy orvos, és főleg, hogy neurológus legyen? Hogyan lett orvos? 
  Dr. Mátyás Klotild
  Az érdeklődésem mindig széles körű volt. Alapvetően a természettudományok felé vonzódtam, de az irodalomnak és a művészeteknek mindig kiemelt szerepük volt az életemben. Talán az orvoslás sokrétűsége vonzott. Mesterség is, művészet is. Munkám során sok emberrel kerülök kapcsolatba, jó néhányukkal tartósan és számomra nagyon fontosak ezek a személyes kapcsolatok. A napi rutin mellett elméleti munkára is szükség van, hiszen folyamatosan bővülnek az ismeretek. Hogy miért neurológus? Az idegrendszer az egyik legizgalmasabb valami a világon. A szakma művelése nagy kihívás – elsősorban a terápiás korlátok miatt. A diagnosztika egyre pontosabb, nagyon várom, hogy a kezelési lehetőségeink felzárkózzanak hozzá.  

  - Mióta foglalkozik SM-betegekkel és miért választotta ezt a szakterületetl foglalkozik?  

  Szakvizsgám után speciális területet kellett választanom, ekkor kezdtem el az SM betegek gondozását. Ennek az idén lesz 25 éve. A választásban az a véletlen volt meghatározó, hogy a szakvizsgára készülve Budapesti Neurológiai Klinikán Komoly Sámuelhez osztottak be, aki akkor adjunktus volt és neuroimmunológiával, SM betegekkel foglalkozott. Jelenleg a Pécsi Neurológiai Klinika tanszékvezető professzora.  

  - Hogyan látja az SM_betegekkel való foglalkozás speciális jellegét orvosként, mit tart a betegekre leginkább jellemzőnek, vagy nincs ilyen meghatározható vonás?   

  Ahogy korábban említettem, a neurológiai betegségek többségében, így az SM-ben is a gyógyítási lehetőségek korlátozottak. Inkább kezelésről beszélhetünk, ezért ez egy hosszútávú orvos-beteg kapcsolat, valóban ún. gondozási feladat az orvos számára. Pontosan ezért áll olyan közel hozzám.    

  - Mi a véleménye a betegekkel való kapcsolatról, a kommunikációról, mi okozza a legnagyobb kihívást ebben, és milyen egyéni megoldást sikerült kialakítani az elmúlt évek alatt? (nem gyógyítható betegség, ezoterikus, áltudományos információk megjelenése, a hit ereje, szerepe az egyes emberek gyógyulásában stb. )   

  A gyógyító kapcsolatban meghatározó a kommunikáció szerepe. Fontos továbbá, hogy a kapcsolat bizalomra épüljön. Korábbi munkahelyem adottsága megengedte, hogy pszichiátriai szakképesítést és pszichoterápiás képzettséget is szerezzek. Ennek jó hasznát veszem. Fiatal korban (az SM jellemzően a 20-as 30-as években indul) szembesíteni valakit egy egész életre szóló betegséggel az orvost is megterheli. Őszintének kell lennem, de figyelnem kell arra, mikor mennyire terhelhetem meg a betegemet. Azután ahogy telnek az évek és romlik a beteg állapota – szerencsére a kezelések mellett lassabban – olyan biztonságos hátteret próbálok teremteni, hogy azt érezhesse,  hogy vele vagyok, ha baj van, számíthat rám.  

  -  Hogyan lehetne még hatékonyabbá tenni az orvos-beteg kommunikációt, milyen irányban változik ?  

  A kommunikáció tanulható, ez a képesség fejleszthető. Továbbképzéseken már találkozunk kommunikációs tréningekkel, de többre lenne szükség. Az orvos fel kell, hogy készüljön arra, hogy a betegek egyre több ismerettel érkeznek, s ezen ismeretek egy része téves. Fontos szem előtt tartani, hogy a fals ismeret nem a beteg hibája. Nem szabad, hogy indulatosan helyesbítsünk. Rettenetes, hogy a rendelések túlzsúfoltak és időkényszerben kell dolgoznunk. Mégis a tévedéseket mindenképp korrigálni kell, hogy a beteg fejében tiszta kép legyen a betegségéről és a kezeléséről. Nagyon fontosak a saját gondolatai, hiszen a gondolat teremt. A másik oldalon még nehezebb ügy a kommunikáció javítása, de a betegszervezetek sokat tehetnek ezért. Érdemes lenne tanítani, hogy az orvoshoz jövet jó átgondolni, rendszerezni a mondanivalót. Ha ott gondolkodik rajta, esetleg nem tud figyelni arra, amit az orvos mond, pedig az is fontos lehet. És még folytathatnánk...  

  Hogyan változtatta meg az orvos-beteg, beteg-beteg kapcsolatot az  internet megjelenése, megváltoztatta-e egyáltalán? Hogyan látja Ön a technikai, internetes-kommunikációs  változást az orvosi munkájában, Magyarországon, és mit gondol, a külföldi, fejlettebb országok-beli fejlesztések mikor és hogyan jutnak el hazánkba ?   

  Az internet az egyik legjobb dolog, ami az elmúlt évtizedekben történt. Amikor gyerekkoromban elképzeltem a XXI. századot, olyanokra gondoltam, hogy helikopterrel fogok dolgozni járni, ami persze nem valósult meg és értelmetlen is lenne. Viszont egy olyan valami jött létre, amire nem is gondoltunk. Egy virtuális világ, egy hihetetlen gazdag adatbank, tudásbázis, ami bárhonnan azonnal elérhető. Az orvoshoz és a beteghez sokkal hamarabb eljutnak a tudományos hírek, eredmények általa. Persze gyakorlatot igényel, hogy melyik portálokat, honlapokat használjuk. Ha erre figyelünk, a hátrányok, veszélyek többnyire elkerülhetők. A mindennapi rutinban is előfordul, hogy valamelyik beteggel telefon helyett e-mailben értekezem. Gyógyszerekkel és felírhatóságukkal kapcsolatos információt is az internet segítségével ellenőrzöm. Szinte észrevétlenül egyre több mindenre használom.

  - Mit tart Ön eddigi szakmai életének legfontosabb pontjának?   

  Nem tudom, hogy van-e egy ilyen pont. Az egyik biztosan az volt, amikor az SM-et választottam speciális szakterületemmé. A másik fontos döntés a pszichiátria felé való nyitásom volt. Szerencsés voltam, hogy ezt úgy tehettem, hogy maradhattam neurológus. Pár éve pedig elszántam magam a magánpraxisra, persze nem főállásban. Egy héten két nap úgy rendelek, ahogyan mindig képzeltem. A beteg bejelentkezik, nem kell várakoznia. Van elegendő ideje, hogy részletesen megbeszéljük panaszait és alaposan megvizsgáljam. Mindezt kényelmes, esztétikus körülmények közt.

   - Mi okozta eddig a legnagyobb kihívást, amit sikerült megoldani?  

  Körülbelül  tíz éve családi okok miatt Kecskemétről Egerbe költöztem. A kórházi munkát járóbeteg rendelésre váltottam. Tényleg kihívás volt teljesen a nulláról indulni egy új, akkor még idegen közegben. Úgy érzem, sikerült színvonalas szakrendelést felépíteni, ahol az SM mellett Parkinson és demencia speciális rendelést is végzek. A rendelés keretében klinikai vizsgálatok is folynak SM betegekkel.  

  - Mióta dolgozik a www.magyarsminfo.hu oldal orvos-szakértőjeként, és miért tartja fontosnak az internetes oldal működtetését betegek számára, hogy látja, mennyire igénylik az ilyen információkat, amik pl. a magyarsminfo.hu -n megjelennek?    

  2011. óta felügyelem a magyarsminfo.hu oldalon a betegeket tájékoztató cikkeket. Több írásom is megjelent itt. Szükséges, hogy legyenek olyan honlapok, ahol megbízható, naprakész információ jelenik meg. Remélem, ezt teljesítjük.

  - Mik a tervei, hogyan látja a jövőt a munkája szempontjából..?  

  Az egri Markhot Ferenc Kórházban az idén indul a rekonstrukció, várhatóan ez miatt nehéz évünk lesz, de bízunk benne, hogy annak befejeztével korszerű és igényes környezetben dolgozhatunk majd. A magyarsminfo.hu honlapon pedig szeretnénk, ha a megtalálnánk, hogy a kollégák hogyan tudnák jobban használni ezt a lehetőséget.

   - Hogyan szokott kikapcsolódni, mi érdekli még a szakmai életén kívül?   

  Leginkább szépirodalmat szeretek olvasni. Klasszikus zenét hallgatok. Szeretem a jó filmeket. Ha az időjárás engedi, túrázunk. Egerből pár perc alatt csodaszép helyekre juthatunk. Fotózom. Színházba nem jutok el annyiszor, mint szeretném.  

  - Ha van kedve, beszéljen kérem a családjáról, egy orvos életében biztosan komoly egyeztetést igényel egy elhivatott családtag munkáját és hátterét biztosítani, hogyan látja mindezt?  

  Második házasságomban élek, a férjem mérnök-közgazdász, miatta hagytam ott Kecskemétet. Gyermekünk nincs. Mióta járóbeteg rendelésen dolgozom, nem ügyelek, de így is sok hétvégét és estét lefoglalnak a szakmai rendezvények, továbbképzések. Azért törekszem arra, hogy otthonunk meleg és békés legyen. Szeretek főzni. Mi adunk otthont a nagyobb családi rendezvényeknek.

  Köszönöm az interjút!

  Fülöp Hajnalka

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>