Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>

A Magyarországi Sclerosis Multiplex (SM) Centrumok legfrissebb hírei


Hírkategória: Általános
 • Webnővér segít az otthoni ápolásban
  [2014.01.30.] - Magyar SM Info - Hírkategória: Általános
  Az interneten keresztüli orvosi információk használhatóságáról már többször is írtunk lapunkban. Most a mindennapi gondozás, ápolás, a betegellátás, életmódbeli  kérdések megválaszolását segítő oldalt mutatunk be, ami garantáltan javasolt „kezelőorvosa, gyógyszerésze” szerint is.


  A www.webnover.hu oldalon elérhető  multimédiás portál a laikus, hétköznapi embereknek szól, az otthoni ápolás alapvető ismereteit  adja át. A  portált a  Magyar Máltai Szeretetszolgálat  készítette, ők is gondozzák, fejlesztik. Az ingyenesen elérhető Webnővér honlap  számos oktatófilmje  és szakmai tanácsai a gondoskodásra szoruló beteg vagy idős emberek, fekvőbetegek, sérültek , gyermekek ellátásához nyújtanak gyakorlati segítséget.


  A Magyar Máltai Szeretetszolgálat megalakulása óta arra törekszik, hogy a beteg vagy  idős emberek minél tovább maradhassanak a saját környezetükben. Ott, ahová az emlékeik kötik őket, ahol ismerős emberek veszik körül őket, ahol még feladatok várnak rájuk.  Ahol nincsenek kiszolgáltatva, ahol szeretteikkel lehetnek – vagyis az otthonukban, családjuk körében. 

  „Varázslatos fogások”- mit tanít a webnővér?

  Igen ám, de a családtagok sokszor nem értenek azokhoz „ avarázslatos fogásokhoz, amiket a nővérek a kórházakban csodálatosan könnyedén végeznek- mondta el a webnővér honlappal kapcsolatban Győri - Dani Lajos Máltai Szeretetszolgálat ügyvezetője. A most indult oldalon viszont mindezt megtanulhatjuk. A www.webnover.hu honlapon szakemberek- ápoló, lelkigondozó, jogász, dietetikus, honlapszerkesztő, stb. - szolgálnak gyakorlatias tanácsokkal. Az oldalra feltöltött csaknem félszáz oktatófilm mozdulatról- mozdulatra haladva mutatja be a legfontosabb tevékenységeket, és a leggyakrabban előforduló ápolási feladatokat.

  Olyan apróságok sem kerülik el az alkotók figyelmét, hogy a pl. a rolátort fékezzük le, mikor a betegnek nyújtjuk, vagy hogy hogyan lehet az emésztést serkenteni olcsón elkészíthető otthoni finomságokkal? 

  A videón szereplő résztvevők minden mozdulatából, hangjából a szeretetteli segítség, ugyanakkor a rutin és a szakmaiság árad, valóban egyedülálló kezdeményezés ez. 

  Hol keressem? Ki tud segíteni?

  A betegápolás, a mozgáskorlátozottság, maga a betegség egy komplex dolog, az egyik feladat hozza magával a másikat, a mindennapok során egyre több szakemberre, szolgáltatásra van szükség, sokszor apró, de nélkülözhetetlen ügyekben szükséges a tanács, eszköz, gyógyszer, vagy csak egy jó szó.. Ebben is segít a www.webnover.hu .A szolgáltatási térképen ki-ki megkeresheti a lakóhelyéhez legközelebb eső ellátó intézményeket, de válaszra találhatnak a lelki támogatást keresők, vagy a diétás receptet kereső érdeklődők is. Ha valaki azt szeretné megtudni, hogyan lehet egy fekvőbeteget erőlködés nélkül átemelni a kerekesszékbe, hol kölcsönözhet állítható kórházi ágyat, esetleg kádliftet, vagy csak arra kíváncsi, mások hogyan tudták feldolgozni ezt az élethelyzetet, hasznos segítséget kaphat a honlapot szerkesztő szakemberektől.

  Arra is figyelnek, hogy a beteget gondozók érezzék, hogy  fontos feladatot végeznek, nincsenek egyedül, és mindent megkérdezhetnek, segítséget kapnak. 

  További terveik között szerepel a gyógyászati segédeszközök kölcsönzésének megismertetése, illetve a gyermekápolással kapcsolatos információ, és a  műtét utáni, ún. posztoperatív  állapotú vagy balesetet szenvedett  sérült beteg ápolásáról is szeretnének tájékoztatást adni.

  De kik ezek a Máltaiak?

  Magyarországon a Máltai Szeretetszolgálat honosította meg a jelzőrendszeres házi segítségnyújtást. A karitatív szervezet számos, az otthoni életet megkönnyítő programot dolgozott ki, önkéntes csoportjai pedig negyedszázada látogatják a magukra maradt idős embereket. Legújabb fejlesztése a kétéves munka eredményeképpen összeállított internetes oktató program és tudásbázis, a webnővér program.

  A „webnővér- projekt” az Európai Unió Central Europe program támogatásával valósult meg. A pályázati támogatásnak köszönhetően a weboldal legfontosabb felületei a jövőben hét további európai nyelven is elérhetőek lesznek.

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>