Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>

A Magyarországi Sclerosis Multiplex (SM) Centrumok legfrissebb hírei


Hírkategória: Általános
 • Megszűnhet a várakozás a kórházakban? Világszínvonalú egészségügyi informatikai rendszer fejlesztése indult
  [2014.02.28.] - MagyarSminfo - Hírkategória: Általános
  A sclerosis multiplex betegség érintettjei sokszor évekig, évtizedekig tartó kórházi kezeléssorozatra és vizsgálatokra számíthatnak. Őket kiemelten érintheti ez az egészségügyi fejlesztés.
  Hazai szakemberek egyedülálló egészségügyi informatikai rendszert fejlesztésébe kezdtek, aminek eredményeként egy világszínvonalú egészségügyi program jöhet létre Magyarországon. Az „ipari internet”  felhasználásának eredményeként egy olyan rendszer jön létre, amiben nem csak az orvosok és egészségügyi dolgozók tudják egymással a kapcsolatot tartani, de a kórházakban, rendelőkben, diagnosztikában és gyógyításban használt intelligens eszközök közvetlenül is kommunikálnak majd egymással. A beruházás megindulását  még   Vályi-Nagy Vilmos infokommunikációért felelős államtitkár jelentette be az elmúlt év decemberében , Budapesten. A sajtóban sokszor „gigaberuházásnak” nevezett projekt keretében a kormány hatmilliárd forintos és a General Electric ötmilliárd forintos támogatása révén indult meg a munka.

  A magyarsminfo.hu szerkesztőségének kérdésére a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kommunikációs Főosztálya válaszolt.

  Mi a célja a projektnek és hogyan érzékelik ezt a betegek a mindennapokban? 

  - Az projekt egyik fontos célja, hogy valós időben össze lehessen gyűjteni a projektbe bevont berendezések állapotinformációit, ezáltal gyakorlatilag nullára csökkentve a várakozási időt, és a gép felülvizsgálata miatt kieső kezelések számát. Ez  nagymértékű költségcsökkentést jelent a kórházaknak. Azáltal, hogy az összes vizsgálat és vizsgálati igény egy rendszerben láthatóvá válik, a fölösleges radiológiai vizsgálatokat is redukálni lehet, így nem kell szükségtelen vizsgálattal terhelni sem a beteget, sem az ellátórendszert.

  Hol tart jelenleg a fejlesztés?

  - Az innovációs projekt 2014. január 2-án indult el, és jelenleg kutatási fázisban van. A projekt klasszikus K+F+I természetű, ennek megfelelően a legmodernebb technológiák egészségügyi alkalmazhatóságának kutatása és fejlesztésének fázisai várhatóak egy agilis szoftverfejlesztési módszertan támogatásával.

  Mi várható a projekt során első- két mérföldkőként?

  - A kétszáz- szoftverfejlesztői-  munkahelyet létrehozó „Minds and Machines” Ipari Internet program eddig egyedülálló beruházást jelent hazánkban, hiszen Magyarországon hozzák létre a GE Healthcare egyik legfontosabb szoftverközpontját. Az Ipari Internet az évtized egyik legizgalmasabb fejlesztési témája, és az, hogy ez a fejlesztés Magyarországon valósul meg, mérföldkő a hazai kutatás-fejlesztés és innováció történetében. Ahhoz, hogy sikeres legyen a projekt, Magyarország kétszáz legjobb szoftverfejlesztőjére van most szükség.


  Internet of Things- „Dolgok internete” vagy „ipari internet”  IoT keretében a tárgyak kommunikálni képesek egymással és az emberekkel, illetve a tárgyak érzékelik a környezetüket a körülöttük lévő szenzorok segítségével és döntéseket hoznak.

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>