Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>

A Magyarországi Sclerosis Multiplex (SM) Centrumok hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Ön tudja, milyen a TB-egyenlege? Ügyfélkapun keresztül követheti adatait- változások az adatkezelésben
  [2014.03.10.] - MagyarSminfo - Hírkategória: Általános
  A szklerózis multiplex-es betegek számára is fontos a tudatos, felelős állampolgári együttműködés az egészségügyi ellátórendszerrel. Az ún. betegéletúttal kapcsolatos ügyintézési lehetőségekhez kapcsolódó információkról írunk most. Volt egy kis változás.

  A 2006 óta elérhető személyes „kormányzati ügyfélkapu” segítségével bárki figyelemmel kísérheti saját személyes betegéletútját: vagyis az általa igénybe vett egészségügyi szolgáltatásokat, gyógyszereket, támogatásokat. Ez a lehetőség úgy érhető el, ha az illető bármelyik hazai Okmányirodában személyesen nyit egy elektronikus, internetes fiókot, hogy később bárhonnan, bármikor, személyes felületén kövesse a hivatalos adatait.  Ez nemcsak kényelmesebb ügyintézést, de tudatosságot, felelősséget is jelent. Az Ügyfélkapun keresztül az állampolgárok többek között a  saját betegútjukat látják dokumentálva, a beszedett gyógyszereket, kapott kezeléseket, stb. Többek között itt láthatják, mennyi – akár milliós támogatású – gyógyszert, kezelést, egyebet kapnak alkalmanként vagy rendszeresen. Az OEP honlapján itt érhető el részletes tájékoztatás erről.

  Betegéletút lekérdezés az Ügyfélkapun

  Az Ügyfélkapu oldalán a lap legalján lévő, "Belépés után elérhető szolgáltatások" címszó alatt ki kell keresni a "TAJ-szolgáltatásokat", majd ezen az aloldalon keresztül a "Használom a szolgáltatást" sávra rákattintva lehet az Okmányirodában igényelt személyes jelszóval és saját névvel belépni az ügyfélkapuba, ahol megtalálható a "Betegéletút lekérdezése" opció.

  Változás az adatkezelésben

  Ez év -2014-január elsejétől változtak az egészségügyi és a hozzájuk kapcsolódó személyes adatok kezeléséről és védelméről szóló törvény orvosi adatkezelésre vonatkozó szabályai - olvasható az OEP honlapján közzétett tájékoztatásban. A módosított szabályozás értelmében a kezelést végző orvos jogosult áttekinteni az OEP adatbázisában, hogy az általa ellátott biztosítottak mikor, hol és milyen típusú egészségügyi ellátásokat vettek igénybe a kötelező egészségbiztosítás terhére. Ettől a szabályozástól csak abban az esetben lehet eltérni, ha a beteg írásban jelzi az OEP illetékes hivatala felé, hogy tiltakozik az ellen, hogy az orvosai ezekhez az adatokhoz hozzáférjenek. Amennyiben valaki élni szeretne az adatlekérés megtiltásával, az OEP honlapján elérhető dokumentumot kitöltve kell eljuttatni az OEP a biztosított lakhelye szerint illetékes területi hivatalához.

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>