Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>

A Magyarországi Sclerosis Multiplex (SM) Centrumok hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Küzdelem és győzelem: hogyan sportol egy SM-beteg? Beszélgetés egy SM-beteggel feladásról, fájdalomról, összetartásról és kitartásról
  [2014.04.29.] - MagyarSminfo - Hírkategória: Általános
  Rendhagyó programmal ünneplik az Sclerosis Multiplexes Emberek Világnapját, 2014. május 28-án  a budapesti Városligetben, a Vajdahunyad várában- adtuk hírül a minap.   A személyes találkozóknak teret adó rendezvényen a betegségre és az azzal együtt élő emberekre szeretnék felhívni a közvélemény  figyelmét. Az „ezerarcú kór” jegyében egy komoly kihívást jelentő próbatétellel szeretnék hangsúlyozni a tettrekészségüket, bátorságukat, életrevalóságukat az SM-mel élők és a velük szimpatizálók. A  programra szánt idő másfél óra. A szervezők úgy készülnek, hogy lesz, aki 10 perc alatt lefutja a távot, és lesz, aki  másfél órán át gyalogol majd végig, mindenkit örömmel fogadnak!
  Ez a próba egy két órás futás, vagy séta lesz az SM –es emberek esélyegyenlőségéért a Városligetben a Vajdahunyad várától.  Hogy a kellő inspirációt megadjuk olvasóinknak, ezért egy interjú-sorozattal készülünk a jeles eseményre. Olyan SM-mel és egyéb életmódot befolyásoló nehézséggel együtt élő embereket mutatunk be Önöknek, akik sportolnak, kitartóak és erősek, saját képességeiket folyamatosan fejlesztik, és mentálisan és fizikailag is példaképként követhetők!
  Dr. Szilárd ZsuzsannaAz első interjúban  egy úszóként sportoló hölgyet mutatunk be, aki több szempontból is érintett az SM –mel. Sáringerné Dr. Szilárd Zsuzsanna tanít, még hozzá főiskolai docens a  Mozgássérültek Pető András Nevelőképző és Nevelőintézetében dolgozik.  Emellett pedig a Fogyatékkal élők Sportszervezeteinek magyarországi Szövetsége (FMSZ) alelnöke.A beszélgetés előzménye, hogy Zsuzsa arról mesélt korábban, hogy SM-esként, úszóként egy triatlonon fog indulni két másik társával, a három sportág (futás, úszás, kerékpározás) megosztásával. Erről beszélgettünk korábban, a felkészülésről, az ő úszóedzéseiről, hogy mindezt SM-esként hogy éli meg.


  Februárban beszéltünk legutóbb, most hogy van, Zsuzsa?
  -
  Változóan. Nagyon összetett az életem. Egy 'állomáshoz' értem és küzdök. Az egészségem, állapotom is hullámzik. Valószínűleg van a kettő között kapcsolat! A felismerés megvan, már ez is haladás. 

  - Ön a Pető Intézetben tanít, kérem, meséljen, mit oktat a leendő konduktoroknak,  és mit jelent Önnek ez a feladat?  
  A Pető Intézet Főiskoláján képezzük a konduktorokat, akik a központi idegrendszer károsodása következtében mozgássérülté vált gyermekekkel, felnőttekkel foglakozó szakemberek. Az itt diplomázók a konduktor alapszak mellett szerzett tanító vagy óvodapedagógiai specializáció révén integrált óvodai, iskolai csoportokban, alsó tagozatos osztályokban dolgozhatnak. Én testnevelés tantárgypedagógiát, módszertant és adaptált testnevelést tanítok a hallgatóknak elméleti és gyakorlati órákon.

  A sors fintora, hogy mozgást tanítok és közben elvesztettem bizonyos mozgásokhoz szükséges képességeimet és pont azon a helyen tanítom ezt, ahol a hozzám hasonló betegséggel élő emberek mozgását fejlesztik, javítják.

  Egyébként a Pető Intézetben van SM csoportnak konduktív foglalkozás, amire én is eljárok. Sokat tanultam itt is, mert teljesen másképp kell a feladatokat végezni, mint a sportban. Sokat segített a még pontosabb és tudatosabb mozgáskivitelezésben. 

  Hogy megy az úszás?
  - Januárban épp egy hullámvölgyben voltam, már az úszócsapatról is lemondtam.  Ehhez tudni kell, hogy az Újbuda Szenior Úszócsapatban úszom 2000 óta. Most úgy alakult, hogy másfél évig nem volt hely, mint régen, ahol közös edzések lehettek. Azt hittem nem is lesz. Egyszer csak jött egy csapattárstól egy telefon, hogy újra van hol edzeni és van-e kedvem? Mondtam, hogy próbáljuk meg, de hozzátok képest „kripli” vagyok. Azt mondta: nem baj, csak jöjjek! És én mentem! Január óta újra együtt úszom a szenior úszócsapatommal. Kemény edzések vannak, heti 3x kb. 2000 métert úszunk időre. Eleinte nagyon jó volt a biztatásuk. Emlékszem az első edzésre, amikor az edző mondta meg, mit úszunk, de én mondtam, hogy „én ezt nem tudom!”  Erre többen is  mondták: „próbáld meg és pl. négy hossz helyett ússz kettőt!”  Ez nagy erőt adott és csak a sorozatok számát csökkentettem és nem hosszakat! Amikor kihagytam két hosszt, akkor azt kérték, hogy inkább az elején pihenjek és a végét ússzam, mert ez nekik segít, hogy én pihentebben csatlakozom be és ettől ők is gyorsabbak lesznek. Szuper érzés volt újra azt csinálni, amit régen és látni, hogy képes vagyok rá!  Azóta nagyon sokat javultam. Ez is nagyon lelkesít!  Eleinte kihagytam a sorozatokból, megpihentem. De most már csak kevésszer kell kihagynom. Időre úszunk és  nagyon jó időket tudok úszni, javulok. Ebben sokat segítenek a csapattársaim. Hálás vagyok érte!

  Milyen nehézségek adódnak és hogyan győzi le azokat?
  - Sokszor elfáradok, de nagyon jó, hogy mindig jobb és jobb teljesítményt tudok elérni!
  Úszás közben vannak nagyon nehéz pillanatok, amikor görcs, fájdalom jön, de ezt is megtanultam kezelni. Koncentrálok és tudatosan úszom! Segít! Utána sokszor azt érzem, hogy ugyanazt érzem, mint a többi ember! Nem fáj semmi és nincs zsizsegés!
  Ilyenkor arra gondolok, hogy az önsajnálat helyett a kihívást és a segítő környezetet kell keresni.  Ezt  nehéz megtalálni, sokszor akadályok vannak, de a hit, a belső érzés segít.
  Persze ennek ellenére is vannak olyan napok, amikor nem tudok csak szögletesen mozogni, sokat kell ilyenkor pihennem. De nem hiszem, hogy a sport miatt!

  -  A kemény úszóedzések mellett mit sportol még?
  - Ezen kívül néhány hónapja jógázom. Itt is már olyan feladatokat tudok megcsinálni, amik eleinte nem mentek. Az első néhány alkalom a határaimra, korlátaimra hívta fel a figyelmem. De azóta rájöttem, hogy ha elhiszem, akkor képes vagyok rá.

  - Mit mondanak az orvosok az Ön aktivitását látva?
  - Az orvosommal 4-5 havonta találkozom és nem tilt semmitől, támogatja a hozzáállásomat és tudja , hogy tudom, hogy meddig mehetek el.  Múltkor elmentem egy SM találkozóra, ahol egy orthopéd szakorvos is ott volt és ő is biztatott, hogy ne adjam fel ! Néhány sorstársammal tartom a kapcsolatot. Volt egy idő, amikor vibrációs tréninget tartottam nekik kiegészítő tevékenységnek. 

  Az SM világnapi május 28-i futásra szeretettel várjuk Önt és sportoló-társait, számíthatunk-e az aktivitására? - Természetesen. Amióta én nem tudok futni, a férjem vette át a stafétát, és bár korábban nem volt sportember, most annál inkább. A csapattársai összefogásának köszönhetően e jeles napon sokan futnak velünk, értünk.  


  Mit üzen azoknak az SM-eseknek, akiknek nincs sportolói múltjuk, nehezükre esik a mozgás, esetleg zavaraik vannak ebben, hogy fogjanak hozzá az aktivitáshoz?
  - Szerintem nagyon nehéz helyzetben vannak azok, akik valamilyen képességüket elveszítik. Ha ez idős korban történik, természetesnek tűnik, mert az élet velejárója. Ha mindez 20-30 évvel korábban történik, és egy fiatal testben mozgáskorlátokkal, fájdalmakkal, leépüléssel kell élni, akkor ezt a legnehezebb elfogadni. Ezzel én is így vagyok. Mivel a betegség mindenkinél másképp zajlik, nehéz (az orvosoknak is) egy egységes receptet adni. A mozgás mindig segít. Kitalálni, megtalálni, elhatározni, felmérni, elfogadni és cselekedni. És a legfontosabb: hinni, hogy sikerül. Ahogy egyszer nekem mondta egy orvos: az egy milliméter is haladás! Az első lépés mindig nehéz. Azok az új érzések, élmények adják a reményt, amiket megélhet az ember a sportmozgás által. Sokan megijedhetnek a sportmozgás közbeni szokatlan fájdalmaktól, nem hiszik el, hogy képesek rá (pedig IGEN). Sokszor az odajutás módja, a segítségnyújtás hiányzik, vagy szervezést igényel. Mindenkinek meg kell találni a számára kedvező mozgást. Ehhez szakemberekre, team munkára lenne szükség. Érdemes lenne olyan fórumokat működtetni, ahol szakemberek segítségével lehet sportmozgást végezni.  

  - Mi a terve a közeljövőben a sport területén?
  - Tervem sok van, szívesen segítenék a szabadidős, sport ékenységek szervezésében, kivitelezésében. A június 8-ai triatlon versenyen a Velencei -tónál váltóban (úszás az enyém) indulunk!

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>