Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>

A Magyarországi Sclerosis Multiplex (SM) Centrumok legfrissebb hírei


Hírkategória: Általános
 • Egy nem mindennapi SM-es, az SM betegekért is futó Angéla története
  [2014.06.13.] - MagyarSminfo - Hírkategória: Általános

  A kivételes emberek köztünk járnak, elkötelezettségük, kitartásuk, közösségépítő magatartásuk kiemelkedő. Olvasóink között rendre találkozunk rendkívüli  testi és lelki teherbírásról tanulságot tevő betegekkel, akiket bemutatva szeretnénk erőt adni másoknak is, hogy  a problémákkal való megküzdéshez megmutassuk: ez is egy út.. Még ha nem is mindenki futva,úszva vagy kerékpározva teszi meg… Sétálni is lehet…A testi megerőltetés helyett a lelki erőkről szeretnénk szólni. Most egy olyan SM-es sportoló életébe kukkanthatunk be, akire szintén az elszántság és a kitartás jellemez.

  Angéla hosszútáv-futó és szintén SM-beteg.  Történetéhez még annyit: ahogy már arról beszámoltunk, a budapesti Városligetbe, a Vajdahunyad –várhoz május 28-án több százan érkeztek egy jó hangulatú futás, illetve közös séta céljából,  SM-betegek és az SM-betegekre figyelő érdeklődők  is együtt mozogtak ekkor a Nemzetközi  SM Napon. Most pedig következzen a maratoni futásra készülő SM –beteg, Angéla története.

  -  Hogy került erre az egészségügyi pályára és milyen életkörülmények között él Angéla?
  -  L.B.A.: Lemelné Bohorsz Angéla vagyok,1978-ban-én születtem, Mohácson.  Ápolónőnek tanultam. Pályafutásomat a Mohács Város Kórháza Pszichiátriai Osztályán kezdtem, jelenleg szakasszisztensként dolgozom egy házi gyermekorvos mellett. Férjemmel és 3 gyermekemmel egy kis családi házban élünk.  

  -  Mit lehet tudni a betegségéről, mióta tud erről és milyen a betegsége lefolyása?
  -  L.B.A.:  Betegségemet 2010-ben diagnosztizálták. Nehezen fogadtam el és nem akartam elhinni! Egészségügyi dolgozóként sajnos az első gondolatom az volt: "Tolószékes leszek!"  

  -  Mi jellemző a betegségére, hogy viseli?
  -  L.B.A.: 6 havonta járok kontroll vizsgálatokra,ilyenkor a kezelőorvosom azzal biztat, hogy betegségem benignus (jóindulatú) formában zajlik,de ez engem nem vigasztal! Eldöntöttem,hogy amíg lehet, felveszem a betegséggel a harcot!  

  - Mióta sportol és hogyan kezdett hozzá ? Mi a legnehezebb kihívás Önnek a sportban és hogyan oldja meg ezeket?
  -  L.B.A.: Férjem tanácsára kezdtem el a futást. Nekem nincs sportolói múltam, még az általános iskolában is utáltam a  tornaórát, aztán 2011.decemberében elkezdtem. Nagyon nehéz volt. A lábaim nem úgy mozogtak,ahogy én szerettem volna. Olyan mozgásom volt mint azoknak az embereknek akiknek agyvérzése (stroke) volt. Bal oldalon csaptam a lábam,nem gördült a lábfejem. Többször sírtam, többször úgy döntöttem abbahagyom, felesleges. Családom biztatott és sokszor elkísértek 1-1 edzésemre. Lábaim fokozatosan javultak,de így is 1-1 edzés alatt térdre estem. Felálltam,futottam tovább,pedig a lábam vérzett és fájt, sírtam. A lelkem is fájt,de "akkor is megcsinálom"és mentem tovább!Hetente 4x futok 1-2 órát.

   -  Úgy tudom, nemcsak a mindennapos mozgás céljából fut. Komoly eredményeket ért már el futóversenyeken.
  - L.B.A.: 2013-ban döntöttünk úgy közösen férjemmel,hogy megpróbálkozunk elmenni 1-2 kisebb versenyre.2 alkalommal futottunk 12 órás váltó futamban az Optivita futóversenyén. Nagyon tetszett és úgy döntöttem megpróbálkozom az egyéni futással. Az első  két órás versenyem 2013. szeptemberében. Velencén volt - az Ironteam rendezte- és ott felállhattam a dobogó III. fokára, 17, 7 kilométert futottam. Büszke voltam magamra, hiszen senki sem tudta,hogy SM beteg vagyok. Ez még nagyobb önbizalmat adott. Idén két versenyen álltam rajthoz Székesfehérváron,  és Pécsett a Malomvölgyi-tónál. Helyezéseket nem értem el,de nem is ez volt a célom. Egyéni csúcsot szerettem volna beállítani és ez sikerült is, hiszen a 21 km-t 2 óra 19 perc alatt sikerült lefutnom, nehéz terepen. Távolabbi céljaim között szerepel egyéni csúcsom megjavítása, hogy idén lefussak edzés alatt 30 km-et és 2015-ben a maratoni távot.  

  -  Milyen tanácsot kapott kezelőorvosától a sportolással kapcsolatban?  
  -   L.B.A.: Kezelőorvosomtól tanácsként azt kaptam,ne terheljem túl magam,ne készüljek a maratonra elégedjek meg a fél maratonnal!

  - És Ön mit gondol erről? Mi okozza a legnagyobb örömet a sportban Önnek?
  - L.B.A.: Nekem a 42 km a cél!Úgy gondolom, akkor be tudom bizonyítani,hogy egy Sm beteg is képes elérni amit szeretne!!(Bebizonyítani,hogy "látjátok megcsináltam!"  Képes vagyok rá!") Amikor futok nem csak magamért teszem,a többi betegtársamra is gondolok,akik ezt nem tehetik meg. Értük is futok!Hiszen aki nem ismeri ezt a betegséget az nem tudja,hogy mi mindennap küzdünk, harcolunk,bizakodunk és reménykedünk!

  Kapcsolódó dokumentumok(1)

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>