Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>

A Magyarországi Sclerosis Multiplex (SM) Centrumok legfrissebb hírei


Hírkategória: Általános
 • Szórakozva Mélyülhetünk el a tudásban- avagy mire jó az internet ?
  [2014.08.24.] - MagyarSminfo - Hírkategória: Általános

   SM- vagyis szórakozva mélyülhetünk el a tudásban, inspiráló ismereteket szerezhetnek az SM betegek is könnyedén, ha megismerik a TED-előadásokat, amiket ingyenesen követhetünk az interneten. A jobb életminőség, a pozitívabb hozzáállás, az idegrendszer és a szervezetünk egészének megismerése –olyan célok, amik sokakat mozgatnak. A TED előadások figyelemmel kísérésével közelebb kerülhetünk mindehhez.  De mi is az a TED és mit nézzünk meg és hogyan? 

  A cím egy betűszót takar: „Technology, Entertainment, Desig2 (technológia, szórakoztatás és dizájn): e három alkotó ágban látták a jövő útját a három évtizede még elsősorban az orvostudomány megújítását kitűző TEDMED konferencia megalapítói. Később, 2001-ben kitágult  TED fókusza az élet és a tudomány minden területére, és mára a legnagyobb vélemény- és tudásmegosztó platform és globális közösség lett a TED-et. ”A TED konferenciák témáját kifejezi a szervezők fő jelszava: „ideas worth spreading”, azaz olyan gondolatok, amelyeket érdemes terjeszteni. A rendezvény különlegessége, hogy az előadók számára csupán 18 perc áll rendelkezésre, hogy átadják az információt, amit kívánnak, ugyanakkor inspirálják a hallgatóikat.[1]

  A TED weboldalán lehetőség van a videók feliratozására, ennek eredményeképpen már több mint 600 videó érhető el magyar felirattal.[2]”- irja a Wikipédai, az online enciklopédia. Egy javaslat: kedvet kapott, lenne 20 perce, hogy egy ilyen videót megnézzen? Az SM betegek életviteléhez még egy dolog miatt jól igazodnak a TED-előadások: ugyanis laptop-on, asztali gépen és már mobil eszközökön, táblagépeken Androidon ill. iOS-en is elérhetőek, így este az ágyban fekve is simán nézhetőek. A videóra kattintva a „subtitles” ablakban egy legördülő menüből választhatjuk ki a „Hungarian”- magyar feliratot. Semmit nem kell letölteni, telepíteni: csak „katt”, és már olvasható is. 

  A TED megismeréséhez néhány előadást ajánlunk:

  - Hogyan működik az agyunk?

  Daniel Wolpert neurológusként ebben a videóban alig több, mint negyed óra alatt ad betekintést arról, hogy mi az összefüggés az agyunk és a mozgás között, miért van szükségünk mozgásra, legyen az bármilyen.

  Érte Önt már stressz az elmúlt időkben? Hogyan élte ezt meg? Hogyan tehetné a stresszt a barátjává? Erről érdemes megnézni egy egészségpszichológus, Kelly McGonigal videóját, aki negyed órában megmagyarázza, hogy miért is jó a stressz az életben. Elgondolkodtató. Ha nehezebb időszakok jönnek az életünkben, akkor érdemes elővenni. Van, aki elmondta, hogy eddig már kb. négyszer nézte meg…, és mindannyiszor segített neki továbblépni a nehéz időszakokban is. Mert mindig tovább kell lépni, ahogy tudjuk..

  Ugye nem unja még a felsorolást? Vagy igen? Esetleg el is aludt? BRR! Ébresztő!  Emlékszik az ébresztőóra hangjára? Ezzel rázza fel előadása első perceiben az előadó a nézőket, majd mesél az alvás neurofizológiájáról. Vagy inkább írjuk így:  ugyanúgy ajánlhatjuk Russel Foster: Miért alszunk? című parádés és szórakoztató előadását is minden magyarsminfo.hu olvasónak.

  Hogyan segíthet a pozitív pszichológia valóban a személyes fejlődésünkben? Ezt mutatja be ebben a videóban MartinSeligman, aki  a pszichológiáról, kutatásainak tárgyáról beszél, és arról, miként működik a pszichológia egyes betegek és a gyakorló orvosok esetében.  

  A TED előadásokkal foglalkozó mobil alkalmazásra naponta egy videót tesznek fel, abszolút lehet velük tartani a lépést, van amikor építészet, művészet, vagy éppen technológia a téma.kb. olyan mint a Mindentudás Egyeteme. Jó gyakorlat, hogy az egyes videók megnézése után a témához  kapcsolódó további előadásokat ajánl a rendszer, ami az egyes SM betegeknél tapasztalható fokozottabb egészségtudatos, orvosi témák iránti érdeklődésnek megfelelő lehet. 

  Vigyázat! A TED-nek  az alapvető célja az, hogy mutasson egy más  nézőpontot, a néző a megtekintés után álljon máshogy az élet dolgaihoz.  Az előadókat alaposan megválogatják, hozzáállásuk és kiállásuk  követendő példa. Az utóbbi években szerencsére nemcsak külföldi előadókat ismerhetünk meg, hisz 2010 óta Magyarországon is vannak TED előadások, ezekről a  Wikipédián ezt olvashatjuk:

  TEDxDanubia

  Az első előadását 2010január 27-én Budapesten rendezték. Az előadásai ingyenesen elérhetőek a weboldalon.[7] A következő konferenciák időpontját az interneten lehet követni.[6]

  TEDxBalaton Időrendileg a második megrendezett hazai TEDx-konferencia. Első előadását 2010június 4-én Siófokon tartották. A weboldalán elérhetőek az előadások.[8]

  TEDxYouth@Budapest Rendezvényei már zajlanak.[6]

  TEDxPannonia Rendezvényei már zajlanak.[6]

  TEDxNagyerdő 2012.10.18-án rendezték meg Debrecenben.[6]

  Plusz egy: TEDxSomlóiStWomen 2012. december 2-án rendezik meg Budapesten. Ez lesz az első TEDxWomen-licensz alapján szervezett, kifejezetten nőknek szóló, a nőket ünneplő TEDx konferencia Magyarországon.[6]

  url =
  http://www.ted.com/tedx/events/7268

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>