Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>

A Magyarországi Sclerosis Multiplex (SM) Centrumok hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • 26. Országos Sclerosis Multiplex Nap – Indul a Mentorprogram!
  [2014.10.02.] - Magyarsminfo.hu - Hírkategória: Általános

  Ígéretünkhöz híven, beszámolunk a Magyar SM Társaság minapi országos rendezvényéről és egyben arról a kezdeményezésről is, amivel a frissen diagnosztizált SM betegeket segíti a betegszervezet: a mentorprogram keretében az SM-mel régóta együtt élő betegtársak vállalják fel, hogy segítenek azoknak, akik nemrég szembesültek az SM terhével.

  Az SM-es sportolót vastapssal köszöntötték- fotó:Galántai Ildikó

  A 26. Országos SM Nap Székesfehérváron az SM egyesületek vezetői és aktív tagjai számára szervezett szakmai fórummal kezdődött szeptember 19-én. Az országos betegtalálkozóra másnap került sor. Az ország csaknem minden részéből érkeztek SM betegek: Békés megyétől Somogyon át Komárom-Esztergom megyéig, Pécstől Budapesten keresztül Kecskemétig jelen voltak betegtársak, hogy egyrészt első kézből kapjanak a mindennapokat könnyebbé tévő javaslatokat, s új információkat az SM kezeléséről, másrészt átéljék a sorstársközösség támogató erejét. Az orvosi előadások mellett közös zenés tornával és zenekari fellépéssel gondoskodtak a szervezők a jó hangulatról.

  A nap egyik fénypontja a gondokkal feltöltött léggömbök magasba engedése volt, a másik pedig, amikor Ternován Zoltán, egy SM beteg sportoló megérkezett a rendezvényre: egy Esztergom melletti faluból indult útnak kora reggel kerékpárral, majd Székesfehérvár határától futva, hogy elhozza az Országos SM Nap zászlaját, teljesítményével felhívja a figyelmet az SM betegségre, s erőt adjon a sorstársaknak. A résztvevők egy emberként, vastapssal köszöntötték.

  Indul a Mentorprogram: SM betegek egymásért

  A Magyar SM Társaság küldetése szerint nem elegendő azokra az SM betegekre figyelni, akik tagjai valamelyik helyi SM klubnak, s ott vannak a közös rendezvényeken, hanem fel kell venni a kapcsolatot azokkal is, akik elszigetelten élnek vagy újonnan diagnosztizált SM betegként még nem találták meg azokat a kapaszkodókat, amely mentén újjászervezhetnék életüket.

  A Mentorprogram lényege, hogy a betegséggel régóta együtt élő SM betegeket kérnek fel mentornak, akik vállalják, hogy saját tapasztalataikkal segítik az új betegeket, akik jelzik igényüket a Magyar SM Társaság felé, illetve a betegszervezet honlapján jelentkeznek, s mentort választanak. A mentorok nem adhatnak orvosi kérdésekben tanácsot vagy útmutatást, viszont erre a társaság egy másik szolgáltatása keretében biztosít lehetőséget, orvosszakértői háttértámogatást. A sorstársak abban adhatják át tudásukat, hogy ők maguk miként vészelték át a betegség kezdetét, s az azóta eltelt időszakban felmerült nehézségeket.

  -          Mivel jár ez a betegség a mindennapokban?
  -          Miként lehet változtatni az életvezetésen?
  -          Mit kezdjen a beteg az orvosilag nem gyógyítható, véglegesen nem megszüntethető tünetekkel, amelyek viszont nagyon befolyásolják a mindennapjait?
  -          Milyen praktikák vannak a zsibbadások enyhítésére vagy megszüntetésére?
  -          Hogyan lehet legyőzni a napi stresszt?
  -          Mit tudok tenni a krónikus fáradtság ellen?

  A mentorok ilyen és hasonló kérdésekre adják meg a válaszokat, ezzel igazi „kézzel fogható” segítséget nyújtanak a konkrét problémákra és közösen keresik a válaszokat a sorstársak életminőségének javítása érdekében.

  Hogyan lehet Ön is mentor? 

  Elkészült a mentorok jelentkezési lapja, elérhető a www.smtarsasag.hu és a http://kampany.smtarsasag.hu oldalakon. Itt néhány mondatos bemutatkozással, motivációjuk részletezésével tudnak mentornak jelentkezni. Mentornak jelentkezhet mindenki, aki önkéntes munkában SM betegként szeretne segíteni. A mentorok kiválasztása szakmai alapon történik, a konkrét feladatokra egy rövid felkészítés után kerülhet sor.


  A program a tervek szerint október folyamán 15 mentorral indul. A társaság vezetősége arra számít, hogy rövid időn belül össze fognak gyűlni a jelentkezők. A Magyar SM Társaság az összes hazai SM centrumba juttat el tájékoztatókat a programról. A Magyar SM Társaság hírei folyamatosan követhetők a www.facebook.com/smtarsasag oldalon is.

  Kapcsolódó dokumentumok(1)

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>