Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>

A Magyarországi Sclerosis Multiplex (SM) Centrumok hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Hurrá, itt a tavasz – avagy úrrá lett rajtunk a tavaszi fáradtság?
  [2015.03.20.] - Magyarsminfo.hu - Hírkategória: Általános
  SM- avagy élhetünk-e stressz mentesen?- szólt legutóbbi cikkünk címe. Az itt olvasható írásban azt jártuk körbe, hogy egy egyén számára mit jelent a stressz, mi is az tulajdonképpen, és mik lehetnek a stresszt okozó tényezők, és hogyan reagálhatunk arra.

  Innen folytatjuk, a megküzdési lehetőségekkel. De vajon miért adtuk a cikknek ezt a címet? „Hurrá, itt a tavasz – avagy  úrrá lett rajtunk a tavaszi fáradtság?”  

  Ha a naptárra nézünk, vagy az ablakon kitekintünk  - március közepén mindkét helyen egyértelműen azt látjuk, hogy véget ért a tél, enyhül az idő, többet süt a nap, újra éled a természet- csupa olyan dolog történik köröttünk, ami az emberek számára évezredek óta erőt adó, reményt és lendületet adó esemény.
  Tehát jogos a felvetés: „hurrá, itt a tavasz!”

  De miért a mondat másik fele- „úrrá lett rajtunk a tavaszi fáradtság”? 

  Ez megint egy nehézség, egy szervezetet megterhelő, kimerült állapot jelzése.  De mi is az a tavaszi fáradtság? 

  Nem kell megijedni, nem egy elkerülhetetlen állapot,  egyáltalán nem törvényszerű, hogy mindenki fáradtnak és levertnek érezze magát, csak mert tavaszodik..Sőt. Ez egy jellegzetes jelenség, azért járjuk körbe a stresszel való megküzdés témájának megismerésével foglalkozó cikkben. 

  A tavaszi fáradtság nem más, mint a szervezet vitaminhiányos állapota, és az amiatt kialakuló hiányállapotok: gyengébb immunrendszer, fáradékonyság, esetleges alvászavarok, az ebből adódó életvezetési nehézségek. 

  Mi okozza?

  Nos, a hosszú téli időszakban a mi éghajlatunkon kevesebb friss  zöldség és gyümölcs érhető el, kevesebbet is mozog a legtöbb ember, ezért a szervezet erőnléte, vitaminraktárai csökkennek. Ez nem betegség, és nem elkerülhetetlen, tehát tudatos életvezetéssel elkerülhető. 

  Több vitamint kell fogyasztani, ami lehet savanyú káposzta, cékla, alma –ezek viszonylag könnyen elérhető vitaminforrások. Természetesen a gyógyszertári készítmények is ajánlhatók, az orvos által előírt adagban, hisz létezik vitamin-túladagolás is. 

  A mozgáshiány is megoldható, tornával,  sétával, úszással, vagy akár a legújabb időtöltések között említhető –nordic walking-gal. Ez utóbbi idősek és mozgásukban korlátozottak számára is ajánlható.

  (Lapunk sport-és egészség rovatában gyógytornászok segítségével  hamarosan részletesen bemutatjuk ezt a sportágat!)  

  Tehát láthatjuk, hogy az ún. „tavaszi fáradtság” több módon is megelőzhető, elkerülhető vagy legyőzhető.

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>