Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>

A Magyarországi Sclerosis Multiplex (SM) Centrumok hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Fuss, ha tudsz!
  [2015.04.04.] - magyarsminfo.hu - Hírkategória: Általános
  Hogyan kezdjük hozzá?    Idén 25 évesek a nagy tömegsport rendezvények, egyre több tömeges futóverseny zajlik nagyvárosainkban, de kisebb településeken is. Akinek ez sem lenne elég, az is egyre több helyen láthat futókat a parkokban, szabadtéren. Honlapunkon szeretnénk a futással kacérkodó betegek vagy sm-mel élő, de magukat betegnek nem nevező aktív életre vágyó olvasóknak segíteni. Mit javasolnak, hogyan fogjon bele a futásba valaki, aki még kezdő ebben, de ugye a „láb mindig kéznél van”  - elv alapján futni szeretne járni? Kérdéseinkre a kistarcsai Flór Ferenc Kórház Neurológiai Osztályán SM – betegekkel is foglalkozó két gyógytornász, Boros Erika és Bábel Vilma ad választ.  (A velük készült riport az SM- betegek tornájával kapcsolatban elérhető itt.)

  Azt javasoljuk, hogy az ún. intervallum futással kezdjen. Tehát ne tűzzön ki egyből egy hosszabb távot, pl. háztömb-futás, vagy x. km- futás, hanem mérje le, mennyi ideig bír egyenletes tempóban, kifulladás nélkül futni. Utána tartson egy kis pihenőt (de ne álljon meg, sétáljon!) Ez után megint futással folytassa a haladást. A lényeg, hogy a futással töltött idő egyre hosszabb és hosszabb legyen. Fontos előtte a bemelegítés, az izmok masszírozása, átmozgatása, hisz e nélkül könnyen sportsérüléseket lehet szerezni. Ugyanilyen fontos a futás után az ún. „nyújtás, vagyis az izomszalagok megnyújtása. A lábat derékszögben , a testre merőlegesen felemeljük, és  láthatjuk a felsőtestünket. Ez az izomláz megelőzése miatt is fontos, hogy megtegyük. Ha jól választjuk meg az időtartamot és a terhelés mértékét, akkor nem jelentkezik izomláz, viszont minden alkalommal többet tudunk majd futni.

  - Mire kell tehát ügyelni?
  1. bemelegítés fontossága
  2. időtartam és tempó fokozatos emelése
  3. ne a legnehezebb távval, fokozattal kezdjünk (ne akarjunk Marathon-t futni)
  inkább többször fussunk, keveset
  4. a felszerelés is fontos, de nem kell sokat költeni rá: egy kényelmes futócipő és kényelmes szabadidőruha, elég ennyi a futáshoz.

  - Mikor lehet futni kezdeni?
  - Most tavasz közeledik,  tehát akár most. De lehet akár decemberben is kezdeni, mindez elhatározás kérdése.


  Mire kell még ügyelni a sport, torna, mozgásformák alatt?
  -Fontos a megfelelő folyadékbevitel, legalább 2-3 liter folyadékot kell fogyasztani egy nap. Ha valaki sportol, ez megemelkedhet.  

  Jó sportolást kívánunk, élménybeszámolóikat, kérdéseiket várjuk hozzászólásaikban!
  Fülöp Hajnalka Tekintse meg: Sétálj, Mozogj – gyógytorna a falak mögött - Hogyan mozogjon és tornázzon egy SM –beteg? c. írásunkat itt!

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>