Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>

A Magyarországi Sclerosis Multiplex (SM) Centrumok hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Másképp, de mindenki képes.” Majálisozzunk együtt - 2. Rehab Critical Mass
  [2015.05.11.] - SM - Hírkategória: Általános
  Idén második alkalommal rendezik meg civil szervezetek azt a vidám majálist, aminek célja, hogy a  fogyatékossággal  élők és a hozzájuk csatlakozók, velük szolidáris szervezetek bemutatkozhassanak, együtt töltsék az idejüket és felhívják a figylemet magukra, értékeikre minél szélesebb körben. Az esemény főszervezője Surányi Judit, szakmai oldalt Altbäcker Zsuzsanna képviseli, valamint számos önkéntes segíti a munkánkát. SM-mel élőket is várnak, fogadnak a budapesti rendezvényen, május 17-én. Fontos megemlíteni, hogy akadálymentes lesz a rendezvény.

  A rendezvényt Rehab Critical Mass-nak nevezik, ami a “rehabilitáció”   szóból és a “Critical mass”- kritikus tömeg – kifejezésből ered.  A magyarsminfo.hu-nak Kiss Csaba, a program ötletgazdája (szervezője)  mesélte el a részleteket. De előbb Csabáról: a beszélgetést az interneten, a Facebook Messenger alkalmazás segítségével egyeztettük. Azt tudtam, hogy Csaba a lelke és motorja a szervezésnek, (már korábban is részt vett ezen a rendezvényen), és lelkesen, nagy erőbedobással, sok szervezetet megszólítva dolgozik. Minden kérdésemre készségesen válaszolt, de a cikk megjelenése előtt szeretett volna személyesen is találkozni velem, az újságcikk szerzőjével. Bár a cikket a virtuális térben érkező információk alapján is el tudtam volna készíteni, természetesen örömmel fogadtam a találkozás lehetőségét. A helyszínen Csaba és személyi segítője várt: Csaba kerekesszékes, járásában és beszédében akadályozott, mosolygós, kedves fiatalember. Mariannal, a Református Szeretetszolgálatnál dolgozó személyi segítőjével is beszélgettünk a fiatalemberről és a segítő munkáról. Nagy figyelemmel követve Csaba beszédét kiderült, hogy bár az artikulációban akadályozott, a szókincse, humora, gondolkodásának gyorsasága és nyitottsága egy sziporkázóan szellemes és bátor embert mutat! Az újságírónak nehéz ilyenkor objektívnek maradnia..

  Kik vagyunk?

  “A Rehab Critical Mass egy alulról építkező társadalmi mozgalom a fogyatékossággal élő emberek életminőségének javításáért, amely mentes minden pártpolitikai szándéktól és szerveződéstől.”- olvasható a szervezők sajtóanyagában. Csaba hozzátette: a biciklisták által szervezett vidám tömeges városi biciklizések adták az ötletet, hogy a tömeg “utcára” vonulásával mutassa meg magát a fogyatékkal élők sokszínű kavalkádja. A Critical Mass – nevű program évekig zajlott, célja az volt, hogy a városi kerékpározást elfogadottá, ismertebbé tegye. Célját elérte, vidám, felszabadult, de komoly szervezést igénylő városi tömegrendevzényekkel. Többfordulós tárgyalásokat bonyolítanak- mondta Csaba, alapvetően pozitív a hozzáállásuk a döntéshozóknak. 
  Célunk az önmegmutatás, amely a másként képes társadalmi rétegben meglévő értékekre kívánja felhívni a figyelmet. Új, újszerű, innovatív megoldásokat szeretnénk bemutatni, melyek a társadalmi elfogadottságot, és beágyazottságot segítik elő, vagy egyszerűen a mindennapokat könnyítik meg. Az egész nap üzenete felfűzhető arra a gondolatra, hogy „Másképp, de mindenki képes.”Szeretnénk mindezt  egy jó hangulatú, majális jellegű együtt ünnepléssel kifejezni.

  Az SM-mel élők az “ezerarcú kór”  érintettjei is csatlakozhatnak a rendezvényhez, akár kisebb közösségeik, akár egyéni kezdeményezéseik képviseletében. 

  Miért fontos?

  Kezdeményezésünk azon a felismerésen alapul, hogy a különböző fogyatékossággal élő (mozgásukban, látásukban, hallásukban, beszédükben, értelmükben vagy mentálisan akadályozott) emberek közös problémája az önérdekérvényesítés nehézsége, hiánya.
  Ez a csoport kívülről homogénnek látszik, de belülről szintenként és típusonként is megosztott. A 2011-es népszámlálási adatok szerint több, mint 490 ezer személy él fogyatékossággal, kitekintve tehát 2 millió ember közvetlenül is érintett, akinek körében van sérült személy, akik nem tudnak egyenlő esélyekkel résztvenni a hétköznapi életben, akár a tanulásra, a munkára vagy a szórakozásra gondolunk. Nehézségekbe ütközik úgy megfogni a problémát, hogy nem hallható, látható, érezhető mindennapjainkban, pedig mindannyian csak tanulhatunk egymástól. A  Rehab Critical Mass, egyedülálló abban, hogy egy “alulról”,  érintettől jövő civil önszerveződés, célja tehát - a jelenlegi elaprózott sok egyéni küzdelem helyett létrehozzon egy a szolidaritáson alapuló közösséget, amelyhez az “ép”-nek nevezett társadalom tagjai szövetségesként csatlakoznak.

  Mi a cél?

  Sok szakemberrel tárgyalnak, pl. Szekeres Pál-lal, aki a Fogyatékosügyekért felelős miniszteri biztos jelenleg, De ő egy politikus, a Rehab Critical Mass pedig egy mozgalom, és nekik nincs idejük arra, hogy a 30 évre megfogalmazott fogyatékosügyi stratégia megvalósuljon. Aki 24 évesen, fogyatékkal élőként, idős emberek között, szociális otthonban él, az nem ér rá várni, hgy életkörülményei majd évtizedek múlva javuljanak- hozott életszerű példát Csaba.

  A kérdésre, hogy konkrétan mikor lenne elégedett, mikor érné, hogy elérték  céljuk, ezt válaszolta: 
  -Nem lehet megragadni, kiragadni egy elemet a céljainkból. Azt a világot szeretnék elérni, hogy ha megszületik egy sérült gyerek, akkor az anyukának, a szülőnek azonnal legyen olyan segítésge, amitől ő ugyanolyan anyuka tud maradni, mint az “ép” gyerekek mamája. Ha egy fogyatékkal élő gyerek közösségbe kerül- bölcsőde- óvoda- iskola- akkor adjanak meg neki is minden segítséget, amivel olyan körülmények közé kerülhet, mint az ép társai.

  Hogyan segít a mai digitalis világban az internet és az IKT eszközök garmadája a fogyatékkal élőknek?
  -A felvonuláson ezzel kapcsolatban is leszenk bejelentéseink, amit most nem szeretnék még nyilvánossgára hozni. Az mindenesetre fontos, hogy sokat segítenek az internetes eszközök és a számítástechnika, és szeretnénk, ha a TB támogatásba bekerülnének ezek az eszközök. Ez nemcsak a fogyatékkal élőknek lenne jó, hanem az egész társadalomnak, hisz nagyobb eséllyel válnak adófizetőkké a képzett és ikt –eszközökön dolgozó fogyatékkal élők.(Csaba “okos” eszközöket használ – speciális módon ,  és szakdolgozatát a fej-egérből irja, a szerk.)

  Felvonulás

  A II. Rehab Critical Mass tavaszi felvonulása 2015. május 17-én vasárnap 12 órakor kezdődik a Nulla kilométer kőnél (Clark Ádám tér). Innen indulunk 15 órakor az Erzsébet térre, ahol további kulturális programok várják a résztvevőket. Szeretnénk megduplázni az őszi rendezvényünkön résztvevők számát, azaz cca. 5000 embert mozgósítani. Célunk egy pozitív cselekvési stratégia kidolgozása, mely hatékonyan segíti a döntéshozókat az érintettek bevonásával egy motiváló környezet kialakítására, a társadalmi integráció erősítésére.

  Petíció  - Elvárjuk!

  A rendezvény egésze alatt lehetőség van a kihelyezett aláíró standoknál a petíciónk aláírására, illetve folyamatosan online módon: http://www.peticiok.com/rehabcriticalmass /Kiáltvány szakmai konzultációk alapján. “Elvárjuk” című kiáltványunk véglegesítésében számos szakértő bevonásával sikerült csakis szakmai és érdekérvényesítési alapon együttműködést generálnunk, politikai és világnézeti hovatartozástól függetlenül.
  Az egész rendezvény alatt biztosítjuk a pihenésre szolgáló védett sátrakat, akadálymentes parkolási lehetőséget és illemhelyeket, lehetőség szerint fogyatékosságspecifikusan kísérést is. A rendezvény teljes mértékben, fizikailag és kommunikációjában akadálymentes, gyermek- és családbarát. Az odajutásban is több – ingyenes – akadálymentes segítség igénybe vehető – ld. az esemény honlapján!
  A programhoz szinte minden fogyatékkal élőket tömörítő szervezet csatalkozott,  ezen kívül a jarokelo.hu (közösségi probléma-megoldó bejelentő oldal),  a  http://nyitottakvagyunk.hu/hu/ és számos olyan közreműködő, akik innovációban és pozitív példákban elöljárnak.

  Fellépők:
  Tilla, Pál Dénes, Söndörgő, Dzsentri Szultán, Rutkai Bori , Beck Zoli/30Y, Hősök Eszterlánc, Horváth Kristóf “Színész Bob”, Tunyogi Imre, Nemadomfel

  Együttműködés:
  jarokelo.hu

  A Rehab Critical Mass előtt egy hónapig a jarokelo.hu oldalon a www.jarokelo.hu/akadalymentes címen gyűjtjük a problémás helyeket. A kampány keretében arra szeretnénk felhívni a városlakók és az önkormányzatok, szolgáltatók figyelmét, hogy nagyon sok olyan hely van Budapesten, ahol nemcsak a kerekesszékesek, de a kisgyerekesek, idősek is nehezen közlekednek. Az első lépés a változtatáshoz, hogy rámutassunk, mi igényel beavatkozást.

  A weboldalaink a április 17-e óta élnek, várunk minden érzékeny embert és mindazokat, akik még nem tudják, hogy azok lesznek. Közösségi median keresztül, e-mail-en, üzenetekben köszönjük a megosztásokat, minden hivatkozást és közzétételt annak érdekében, hogy minden ember tehessen a saját ügyéért, fogyatékossági kategóriájától függetlenül.

  Mi történt eddig, eddigi eredmények:
  2014. október 19-én tartottuk az első Rehab Critical Mass- t, mely több szempontból is egyedülálló volt. Csírájában megvalósítottuk az akadálymentességet. Magyarország történelmében még soha ilyen sok és sokféle fogyatékossággal élő ember nem mutatkozott egyszerre a köztéren. Belvárosi vonulásunkon közel 3000 fő vett részt, vidáman, ünnepélyes jelleggel. Az Erzsébet téren a színpadon ugyanolyan arányban voltak a különböző fogyatékossággal élő fellépők, mint az ‘ép celebek’. A rendezvényt jelnyelvi tolmácsolás kísérte végig. Az esemény online követhető volt.
  Sikerült felhívni a figyelmet a fogyatékossággal élők társadalmi kirekesztettségére, illetve beindítottunk egy társadalmi párbeszédet az érintett személyek, azok érdekvédelmi szervezetei és a szakma bevonásával.

  Az esemény Facebook oldala: https://www.facebook.com/events/1416597418635797/

  Csaba egy személyes gondolatával zárom a cikket:
  Arra a kérdésre, hogy mikor lesz elégedett a szervezéssel, mikor gondolja, hogy a program elérte a célját, egy történettel felelt:
  Az első Rehab Critical Mass-on, 2014. októberében emlékszem,hogy  az Erzsébet téren voltam, és visszanéztem a tömegre. Azt láttam, hogy több ezer ember együtt bulizik,  fogyatékkal élők és nem fogyatékosok, és jól érzik magukat. Úgy éreztem, elértük tema celunk, végülis ez a lényeg, hogy megtanuljunk együtt élni. És ha ez meglesz, akkor a politikusok nem tehetik meg, hogy ne foglalkozzanak a fogyatékosokkal. 

  Csaba élettörténete röviden:

  2015-ben-  37 éves fiatalember egy orvosi műhiba miatt lett fogyatékkal élő. Kiskorában szülei számos terápiára elvitték, 4-14 éves koráig a budapesti Pető Intézetben segítették a fejlődését, bentlakásos módon. Középiskolába már nem speciális intézménybe járt, és sikeres érettségi után kiadvány-szerkesztő szakmát szerzett. Nehéz volt a szakmai tanulmányai felé is elindulnia. De ő nem adta fel, a szakma megszerzése után teológián szerzett biblia-okatóti diplomat, majd jelenleg a Gábor Dénes Főiskola hallagatója ként informatikát tanul. Dolgozik részmunkaidősként, adminsztratív munkakörben és a fent említett civil munkát is lelkesen végzi. A főiskolán a fej-egér – képalkotás, képelemzés témaköre érdekli leginkább, ezzel is a fogyatékkal élőknek tud segíteni. Okostelefont, tabletet használ, önállóan. Facebook- profilja: https://www.facebook.com/csabadka

  Képek forrása:

  A Rehab Critical Mass egy alulról építkező politikai mentes társadalmi mozgalom a fogyatékossággal élő emberek életminőségének javításáért. Honlapjuk: www.rehabcriticalmass.hu

  Közösségi media, Facebook oldaluk: https://www.facebook.com/rehabcriticalmass.hu

  A galéria megtekintéséhez kattintson ide!Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>