Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>

A Magyarországi Sclerosis Multiplex (SM) Centrumok hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Első vonalbeli tablettás készítmények SM-ben
  [2015.05.28.] - SM - Hírkategória: Általános
  Két új, első vonalban használható (elsőként választható) tablettás készítményt finanszíroz a Társadalombiztosítás SM betegek kezelésére. Ez a két szer, a dimetil fumarát és a teriflunomide az évtizedek óta adott injekciós készítményekhez hasonlatosan a betegség lefolyását módosítja. Ritkítják a rosszabbodások jelentkezését, lassítják a rokkantság kialakulását. A finanszírozás az injekciós készítményekhez hasonló feltételekkel történik. SM Centrum orvosa írhatja fel eü. rendelkezésre. A dimetil fumarat havi költsége 440 194 Ft, a teriflunomidé. 371 905 Ft, amit a TB visel. A beteg 300 Ft dobozdíjat fizet.

  A betegek és a kezelőorvosok számára is öröm, hogy a folyamatos kutatómunka eredményeképp bővült a kezelésben a választási lehetőség. Jobban meg lehet találni mindeniknek a számára megfelelő gyógyszert. Az újonnan bevezetésre kerülő készítmények egyeseket megszabadíthatnak a szúrásoktól, persze lehetőségük nem jelenti az automatikus gyógyszer cserét. Ha valaki hosszú évek óta egyensúlyban van egy kezelés mellett különösebb mellékhatások nélkül, nagyon meggondolandó, hogy kényelmi szempont miatt érdemes-e kockáztatni. Az immunrendszerünk meglehetősen bonyolult és csak egy kis része egy még bonyolultabb rendszernek, a szervezetünknek. A nagyobb változásokhoz alkalmazkodni kell,az idegen szert be kell fogadni. Ez próbára tesz, kockázattal jár. Szerencsére ezt az SM betegek is így gondolják. 

  A dimetil-fumarát (BG12) előnyei: a relapszusok gyakoriságát 49%-kal, a progressziót 38%-kal csökkenti. Első vonalban alkalmazható, tablettás készítmény. Tehát hatékonyabb és kényelmesebb, mint az eddigi első vonalbeli szerek. Mi van a mérleg másik serpenyőjében? Az már nem mondható el, hogy biztonságosabb is. Az eddig használt glatiramer acetát és interferonok több évtizede bizonyítják, hogy előírás szerinti alkalmazásuk mellett súlyos mellékhatásra nem kell számítani. Használatuk mellett nem szükséges szoros laborkontroll sem. A dimetil fumarát kezelés kezdetén gyakrabban, később ritkábban, de rendszeresen ellenőrizni kell a vérképet, májfunkciót, vesefunkciót. A limfocita szám csökkenése miatt fogékonyabbá válik szedője a fertőzésekkel szemben. Gyakori mellékhatásai kellemetlenek - kipirulás, égő érzések a bőrben, hányinger – de általában tolerálhatók. Az állatkísérletek alapján lehet magzatkárosító hatása.

  A teriflunomide 30 %-kal csökkenti a rosszabbodások számát és a rokkantság súlyosbodásának kockázatát. Más hatásmechanizmussal, de hasonló eredménnyel kezelhetők vele azok az SM betegek, akiknek rosszabbodással-javulással zajlik betegségük, mint az eddig használt interferonokkal és glatiramer acetáttal. Az injekciós készítményekkel összehasonlítva előnye, hogy szájon át adható, ami sokkal kényelmesebb, mint a rendszeres szúrások. Hátránya, hogy hosszabb távon szorosabb laborellenőrzés (vérkép, májfunkció, vesefunkció) szükséges a kezelés kezdetétől. Fertőzésekkel szemben védtelenebbé válhat a beteg. Átmeneti hajhullást okozhat még. Ha valami miatt meg kell szakítani a kezelést, ún. kimosási procedúra szükséges, mert lassan bontja le a szervezet. Nem ajánlatos azoknak, akik a közeljövőben gyermeket terveznek, mert állatkísérletekben magzatkárosító hatást észleltek.

  Itt említjük meg, hogy a glatiramer acetát állatkísérletekben nem mutatott magzatkárosító hatást. A bevezetése óta több gyermek született úgy, hogy a fogantatása alatt és még pár hétig az anya kapta az injekciókat. Nem volt több fejlődési rendellenesség az átlagosnál. Az interferonoknál az átlagosnál nagyobb abortusz veszélyre figyelmeztetnek, de magzatkárosító hatást nem igazoltak.

  Összefoglalva A terápiás választék bővülésével összetettebb mérlegelést kíván a kezelés választása: figyelembe kell venni az életkort, nemet, a betegség lefolyását – milyen gyakran jönnek a rosszabbodások -, a tünetek súlyosságát. Mennyire tolerálja az injekciók alkalmazását? Gyermekvállalás előtt áll-e még a beteg? Dolgozik-e? Mint korábban is volt szó róla, megviseli a szervezetet, ha változtatni kell a kezelésen, de indokolt esetben, ha például nem hat egy kezelés megfelelően, vagy mellette kifejezett mellékhatások léptek fel, szükséges lehet. Ilyenkor a változtatás jelenti a kisebb kockázatot. Szerencsés, ha a kezeléssel kapcsolatos döntéseket az előnyök-hátrányok figyelembe vételével az orvos és a beteg együtt hozza meg. A beteg oldaláról érdemes körültekintően beszerezni a szóba jövő gyógyszerekről az információt, ez után átgondolni, elképzelni az egyes szerek használatát. Megvizsgálni, mi viseli meg a legkevésbé, mit tud leginkább beilleszteni mindennapjaiba. Természetesen mindezt meg lehet, sőt meg is kell beszélni az orvossal. A közösen hozott döntést könnyebb elfogadni, alkalmazni, persze a felelősség is közös.

  dr. Mátyás Klotild

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>