Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>

A Magyarországi Sclerosis Multiplex (SM) Centrumok legfrissebb hírei


Hírkategória: Általános
 • 'Csak a lentről lehet elrugaszkodni, de ami fent lesz, azért megéri..' - Beszélgetés egy 'gyógyult' SM- beteggel
  [2015.07.03.] - SM - Hírkategória: Általános
  „...le kell menni a mélyre...Addig csak lebegsz a vízben, nem tudsz kimozdulni, aztán ha leérsz a mélyre, el tudsz rugaszkodni., és fel tudsz jönni, hogy másként élj és másként láss. Erőt ad, nagyon nagy erőt, ha elérsz a mélybe. Végiggondolod, mit is akarsz?Aztán rúgsz egyet, és csinálod, amit elhatároztál!- mondja Szathmáry József, aki tizenéves korában, egy sikeres sport karrier kezdetén lett SM-beteg. Még nem volt 18 éves, de már nyugdíjazták, tehát még nem volt nagykorú, de véget ért – papíron – az aktív korszaka.

  József azonban nem nyugodott bele, hogy az „ezerarcú kór" rávicsorgott.. Merthogy igencsak durva jelenségekkel érkezett a fiatalember életébe az SM: naponta több tucat ájulásos rosszullét, nehézkes járás, mozgáskoordinációs zavarok, csőlátás. Mindezek úgy, hogy korábban kézilabdázott, bajnokságokra járt, erős volt és dinamikus. Ma József 45 éves, ismét sportol (jógázik), erős testalkatú, dinamikus, járása, látása teljesen rendbejött, megnősült, pozitív szemlélettel, bátran vállalja állapotát és természetesen dolgozik is. E sorok írója egy jógaórán találkozott vele, a jógaoktató hívta fel rá a figyelmet: kitartása, ereje, életigenlő szemlélete példamutató lehet másoknak is.

  Mi történt Önnel és mi segítette a legnehezebb időben?
  Sok kudarc volt, de a munkámban, a sportban, a szakmámban, a barátnőmmel kapcsolatban.

  Naponta 30-40 epilepsziás rohamom volt, 5-10 másodpercig tartott, a legváratlanabb időben.

  Kettős látásom volt. Édesanyám tehetetlenül nézte a szenvedésemet, neki is nagyon rossz volt... Az ideggyógyász értágítókkal próbált segíteni, de nem hatott. Dolgoznom kellett, a szüleim váltak, elhagyott a barátnőm, nem volt stabil munkám. Nem volt diagnózis a kezemben. A nyugdíjazásomat el kellett kezdeni, a szakmunkás évekkel együtt lett meg a jogosultságom. Megdöbbentő, de mivel tizenhét és fél évesen rokkantnyugdíjaztak, ezért előbb mentem nyugdíjba, mint lettem felnőtt!

  Az István kórházban gyógyítottak meg végül, ott kaptam orvosi segítséget. De kellett a saját lelki változásom is a gyógyuláshoz.

  Az első MRI-t 1991-ben végezték. Akkor írták le a demielinizációt.

  De azt mondtam, valahogy lennie kell.

  Szembenéztem a tényekkel:
  - mi az, hogy sclerosis multiplex?
  - mi az, hogy demielinizáció?
  - 1986-91-ig lebegtem, nem tudtam, mi a bajom.

  Mikor megtudtam, akkor ezt úgy képzeljem, hogy az idegszálakban zárlat van, mint a burkolat nélküli villanyvezetékben.

  Megtanultam mi ez a folyamat, mi zajlik az idegrendszeremben.

  Ekkor kezdődött a terápia az István kórházban, majd a Neurológiai Klinikán folytatódott...

  Lumbáltak, majd egy tablettát kaptam, napi egynegyedet kellett bevennem, infúziót, injekciós terápiát nem.

  Találkoztam egy orvossal, aki a leleteimet látva „nem átlagos"-nak nevezte a helyzetemet, és németországi orvosi konferenciákra is elvitte azokat.

  Most már olyan jól vagyok, hogy CNC gépkezelőként dolgozom, sokat állok, és úgy mondom, hogy „századra fúrok", vagyis a hajszál százada az a méret, amit én a géppel ki tudok mérni és megmunkálom az anyagban.

  Hogy jött a jóga?  
  1991-ben az Örs vezér téren vártam a villamost.  Egy villanyoszlopon láttam „Bödejóga- integrált jóga.” – ez állt a plakáton. Korábban apám említette, hogy jógázzak, ezért elmentem egy  órára.

  Rájöttem, hogy ez tényleg integrált, összetett: futás, masszázs, jóga, van egy kicsi elmélet, van egy kicsi gyakorlat, ez nekem, mint sportolónak jó volt. Nem is volt túl drága. Heti 3 alkalommal jártam, másfél-két óra volt egy edzés.  (Böde István jógaoktató SM-betegeknek szóló életmód és jóga-témájú cikkeit a Jóga –rovatunkban és az SMS Üzenetben is közzétettük.)

  Otthon is életmódot váltott?
  Igen, otthon is jógáztam, rendszeres napirendet tartottam, önfegyelemmel. Mindezek mellett pl. Kombucha- gombákat termesztettem, tökmagolaj- kapszulát szedtem. De leginkább az segített, hogy találtam célt, ez mentálisan javított a helyzetemen.

  Voltak furcsa intermezzók is az életemben, kívülről nem szokványosak, talán nehezen érthetőek.  pl. elmentem a Testnevelési Egyetemre, felvettek  felvételi nélkül, leírtam, hogy 7 évig kézilabdáztam, tanulni akarok. Nem írtam le, hogy sm-beteg vagyok. Szakedzőnek jelentkeztem, aztán  végig is jártam, de a záróvizsgára nem mentem el. Két évig jártam az Egyetemre.

  A gondolkodási, szemléletbeli változásokat, elhatározásaidat hogy írná le?
  - csak egy órát végigcsinálni
  - csak még egy órát
  - Csak a következő napot.

  Köszönöm a beszélgetést, a tervek szerint az interjút folytatjuk.

  Fülöp Hajnalka

  Jelenben lenni- jóga gyakorlatok SM betegeknek >>

  Hogyan jógázhatnak az SM-esek? Négy gyakorlat fényképpel! >>

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>