Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>

A Magyarországi Sclerosis Multiplex (SM) Centrumok legfrissebb hírei


Hírkategória: Általános
 • Hőségriadó – és ami azon túl van – tanácsok SM betegeknek
  [2015.07.06.] - SM - Hírkategória: Általános
  A hőség a teljesen egészséges szervezetet is megterheli, az SM-betegek számára pedig különösen fontos az óvintézkedések betartása és az aktív védekezés a hőség ellen. A magyarsminfo.hu most az ÁNTSZ tanácsait, a légkondicionált helyiségek listáját és a korábbi, e témában megjelent orvosi tanácsokat osztja meg olvasóival.
  a nagyvárosokban is kihívást jelent a hőség, de vannak megoldások ott is, a képen egy parkosított utcarészlet Budapesten
  „Az országos tisztifőorvos – az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, figyelembe véve az Országos Közegészségügyi Központ ajánlását – 2015. július 4. (szombat) 0:00 órától július 8. (szerda) 24:00 óráig a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást ad ki. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat – ÁNTSZ - cikke.

  A cikk forrása: https://www.antsz.hu/hir1/150702-hosegriasztas-III-fok.html

  Harmadfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha legalább három egymást követő napon eléri, vagy akár meghaladja a napi középhőmérséklet a 27 Celsius-fokot. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szombattól az Északi-középhegység térségét leszámítva a napi átlaghőmérséklet mindenütt meghaladja a 25 Celsius-fokot. Vasárnap 27 Celsius-fok körüli értékek várhatók, a jövő hét első három napján néhol akár 30 fokos középhőmérsékletre is lehet számítani. A jelenlegi előrejelzések szerint szerdán este várható egy hidegfront, amely mérsékli a hőséget.


  (a kép forrása: https://www.antsz.hu/hir1/150702-hosegriasztas-III-fok.html)

  Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kéri, hogy a hőségriasztás ideje alatt különösen ügyeljen mindenki a fokozott folyadékbevitelre. Kerülni kell a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. A bőr védelméről sem szabad megfeledkezni: naptejjel és világos, jól szellőző bő ruházattal lehet a leghatékonyabban a leégés ellen védekezni. A legmelegebb órákban, 11 és 15 óra között igyekezzenek árnyékban tartózkodni, kerüljék a tűző napot. A fesztiválokon, szabadtéri rendezvényeken szórakozók is töltsenek el néhány órát az árnyékban, illetve használják ki a telepített párakapuk nyújtotta hűsölési lehetőséget. Még néhány percre se hagyják a gyermekeket, házi kedvenceket a parkoló autóban.Azon légkondicionálóval felszerelt helyiségek listája, amelyeket – nyitva tartásuk függvényében – bárki igénybe vehet, elérhető a katasztrófavédelmi igazgatóságok weboldalán >>

  (A szerkesztő megjegyzése: A több, mint 1600 helyiség felsorolásában áruházláncok, közkönyvtárak, művelődési házak címét találjuk. Azok látogatásának mikéntjéről, az ott tartózkodás részleteiről (van-e leülési lehetőség, akadálymentes-e az épület, hogyan reagálnak az ott dolgozók a hűsölni érkezőkre, stb.) nem írnak. Olvasóink tapasztalatait szívesen fogadjuk a fórumunkban erről is!)

  A tartós hőség miatt, az átlagosnál melegebb időben az egészséges szervezetet is extrém igénybevétel éri. A szív- és a keringési betegségben szenvedőkön túl, ilyenkor bárkinél előfordulhatnak egészségügyi panaszok. Akik a hőség ellenére gépjárműbe kényszerülnek, fokozott óvatossággal vezessenek, hiszen a koncentrációt negatívan befolyásolhatja a meleg. A déli órákban a vízparton pihenők is kerüljék a napozást, valamint ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.

  További információk:
  https://www.antsz.hu/felso_menu/lakossagi_tajekoztatas/kozegeszsegugy/kornyezet_egeszsegugy/hoseghullam
  http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=lakossag_kattipus_hoseg_tanacs

  A hőségriasztás fokozatai, fontos tanácsok hőség idejére (video):
  http://youtu.be/EXYGuZ3GBWE
  (megszólal: Dr. Páldy Anna, főorvos, Országos Közegészségügyi Központ)

  Kérjük, hogy mindenki fokozottan tartsa be az egészségmegőrzésre vonatkozó tanácsokat!"

  Kapcsolódó cikkek dr. Mátyás Klotild, neurológus főorvostól, a magyarsminfo.hu orvos – szakértőjétől:

  Hogyan készüljünk az idei nyárra? - nyár SM-esen
  Az SM tünetei- a fáradékonyság
  Hőséghullám idejére a legfontosabb tudnivalók - 2013. nyár

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>