Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>

A Magyarországi Sclerosis Multiplex (SM) Centrumok hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • A kávé újabb fantasztikus hatására derült fény - Csökkentheti a szklerózis multiplex kockázatát
  [2015.08.14.] - SM - Hírkategória: Általános
  Ezzel a címmel jelent meg a házipatika.com Egészség és gasztronómia rovatában 2015. márciusában  egy cikk.
  Forrás: Pexels.comA cím után érdemes egy képzeletbeli kérdőjelet is odatennünk. Lapunk orvosszakértője, dr. Mátyás Klotild neurológus főorvos szerint az adatbázisok létrehozásának az a nagy előnye hogy ilyen tényekre fel hívhatja a figyelmet, azonban ezek megfigyelések, nem bizonyított összefüggések. A tudományos igényű összefüggések kimutatására nem alkalmasak ezek az eredmények.Pl. azért sem, mert több tényezőt is figyelembe kell egy tudományos vizsgálatnál venni: pl. életkor, egyéb életmódbeli tevékenységek, mozgás, folyadékfogyasztás, testalkat, vérnyomás, stb. Tudományos kísérletek során azonban születhetnek meglepő tudományos eredmények, akár a kávéfogyasztásról is, ezekre visszatérünk, ha elkészülnek. Addig is kávézzon belátása és orvosa tanácsának megfelelően.

  De a cikk figyelemfelkeltő és gondolatébresztő, kis bevezető után a Házipatika.com oldalán olvasható:
  "A kávéivás csökkentheti annak az esélyét, hogy valakinél súlyos, idegrendszert károsító betegség, multiplex sclerosis alakuljon ki, írja egy friss tanulmány.

  Az Amerikai Neurológiai Akadémia éves közgyűlése alkalmából hoztak nyilvánosságra egy tanulmányt, amely összefüggésbe hozza a kávé fogyasztását a szklerózis multiplex (SM) kialakulásának kisebb kockázatával. A Johns Hopkins Egyetem orvosi fakultásán dolgozó Ellen Mowry, a tanulmány egyik szerzője a Science Daily.com szerint így nyilatkozott: korábban már kiderült, hogy a koffein fogyasztása összefüggésbe hozható a Parkinson- és az Alzheimer-kór kisebb kockázatával, de az ő tanulmányuk azt mutatja: a kávéivás akár a sclerosis multiplextől is bizonyos mértékű védelmet nyújthat."   


  Mire jó a kávé?
  Ébredés után az első gondolata egy jó csésze kávé vagy tea? Nincs egyedül: a koffeintartalmú italokat tömegesen fogyasztjuk napi szinten, hogy éberebbek legyünk, hogy jobban tudjunk koncentrálni, vagy éppen hogy kevésbé érezzük fáradtnak magunkat.

  Kattintson a folytatásért!

  Címkék: sclerosis multiplex, kávéivás, kávéfogyasztás, SM, autoimmun betegség, koffein

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>