Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>

A Magyarországi Sclerosis Multiplex (SM) Centrumok legfrissebb hírei


Hírkategória: Általános
 • Mik azok a virtuális sportok és hogyan segítenek az SM-eseknek?
  [2015.10.28.] - SM - Hírkategória: Általános
  Nemrég beszámoltunk a hatvani XV. Országos SM Napról, ami 2015. augusztus 16-án zajlott az Észak-Magyarországi SM Egyesület szervezésében.A konferencia szakmai programjában többek között Kis Huszti Ágota (Uzsoki Úti Kórház, neurológia, gyógytornász) a virtuális valóságban történő mozgás eredményeiről számolt be. A Wii-t a kórházban SM betegek mozgáskezelésében sikeresen alkalmazzák, ahol a fizikai aktivitást, a virtuális valóság élményével ötvözik. A beteg és terapeuta visszajelzést kap a mozdulatokról az egyensúlyról illetve felkelti a versenyzés élményét is. – így harangoztuk be abban a cikkben a szakember tevékenységét. Most erről kérdeztük, részletesebben.
  Mik azok a virtuális sportok?
  Kezdjük azzal, hogy a bevezetőben említett szakkifejezést megmagyarázzuk, mi is az a Wii?

  Erre a wikipédiát hívjuk segítségül: „A Wii a Nintendo által gyártott videojáték-konzol. Különleges tulajdonsága, hogy vezeték nélküli távirányító a játék vezérlője, melyet Wii Remote-nak neveznek. Használatakor ezt az eszközt kézben kell tartani, és a játék eseményeinek megfelelően 3D-s mozgásokat lehet vele végezni.  

  - Hogyan kell elképzelni a virtuális sportokat? Miben mások ezek és miért jók az SM_betegeknek, a hagyományos szabadban végezhető (outdoor) és egyéb sportokhoz képest?
  A virtuális sportoknak az a lényege, hogy otthon egy TV előtt is végezhető dolog, nem muszáj, hogy az ember elmenjen bárhova.  Igazából nem mondanám a virtuális sportot jobbnak az outdoor sportoknál, mert nyilván az a legjobb, ha az ember szabad levegőn sétál, vagy akár sportol, de amiben mégis más, az az, hogy azok az emberek is tudnak sportolni, vagy mozogni, akik lakáshoz kötöttek, nem tudnak lemenni az utcára. Nagyon sokszor ezt problémának látom a SM betegeknél, ezért tartam a virtuális mozgást egy jó eszköznek, abban, hogy ezeket az embereket is rávegyük a sportolásra.  

  - Mióta használnak ilyen eszközöket, melyeket és hol szereztek ezzel tapasztalatot?
  2011-ben egy alapítványi támogatás jóvoltából jutottunk hozzá egy ilyen géphez (wii-hez). Először a kolleganőmmel teszteltük ezt a gépet 1 hónapig. Ezután kezdtük el használni kiegészítő terápiaként a gyógytorna mellett, főleg sclerosis multiplexes betegeknél.  

  -  Mire van szükség ezek használatához, betanulás, szemléletmódosítás, mire van szükség?   
  Először is nagyon fontos a biztonság, hiszen, amikor olyan emberek használják ezt a gépet, akik mozgáskorlátozottak, akkor könnyen történhet baleset. Ezért fontos, hogy a gép közelében legyen mindig kapaszkodási lehetőség, pl egy járókeret.  Másodszor fontos, hogy az első alkalommal, tehát a betanításnál,  ott legyen egy szakember, hiszen, ő látja, hogy mennyit bír a beteg és hol  kell meghúzni a határokat, mi az a feladat, amit gyakorolhat és mi az, amit nem. Illetve ha SM betegről van szó az sem mindegy, hogy mennyi a fáradási ideje az adott betegnek, nehogy romlást idézzünk elő a túlterheléssel.   

  - Milyen izomcsoportot, milyen mozgásszervi készséget fejlesztenek ezek a sportok és milyen sportágak elérhetők ilyen módon?  
  Sokféle sportág van rajta, pl: tenisz, ping-pong, íjászat, box, bowling, futás. Mi azonban inkább az olyan feladatokat szeretjük használni, amihez az alsó végtagot és az egyensúly érzéket kell használni. Ezek a programok pedig nem kifejezetten sporttevékenységek.  Ahhoz pedig, hogy ilyen feladatokat tudjunk adni a betegeknek, szükséges megvenni a géphez egy egyensúlyozó padot, ami visszajelzést ad mindig a beteg aktuális elmozdulásáról. Bár ezt a padot sok helyen már a géphez adják. 

  - Mik az Ön tapasztalatai ezzel kapcsolatban?
  Az a tapasztalatom, hogy az SM betegek sokkal jobban szeretik ezt a mozgásformát, mert nem olyan monoton,mint a gyógytorna, játékos formában mozognak, illetve ha nem akarnak, akkor nem kell elmenniük sehova, hanem otthon, helyben tudják játszani. Gyógytornász szempontból pedig azt tudom mondani, hogy mozgástanilag is nagyon hasznos, hiszen minden izmot megmozgat. 

  - Milyen előnyei és  hátrányai vannak, főleg sm-betegek szempontjából?
  Előnyök: fejleszti az egyensúlyt;átmozgatja a lábakat;rákényszeríti úgymond a beteget arra, hogy ha mondjuk egyik lába gyengébb, akkor is használj azt lábat,mert különben nem megy a feladat;  segédeszközzel is gyakorolható (járókerettel); felkelti a versenyzés élményét, ezáltal motivál; családnak is egy jó kikapcsolódási forma.  Hátrány: mivel ez egy játékos mozgásforma, nem érzi sokszor a beteg a fáradtságot, és kifárasztja magát. 

  - Hol lehet erről további információt szerezni, ill. milyen jövő előtt áll ez a sportág ill. ez a rehabilitácós eljárás? Külföldi oldalakról főleg, mert Magyarországon még nem annyira elterjedt, mint mondjuk Amerikában. Ott már minden rehabilitációs intézetnek és kórházi tornateremnek alapfelszerelése a wii.

  További információk a témában:

  Pető Intézetben végzett Wii Rehabilitációról
  http://itcafe.hu/hir/nintendo_wii_korhaz.html
  http://index.hu/tech/hardver/szrkf080411/

  Virtuális Sport és Szabadidő Egyesület honlapja

  Az Egyesület tevékenységéről, a gépek kipróbálásának lehetőségéről, fejlesztésről, szintfelmérésről, szakmai munkáról, versenyeztetésről szóló hírek, cikkek, fórum az érdeklődőknek, társaság, közös képviselet, szervezések.  Az alábbi előadás pedig  4 éve hangzott el egy olaszországi SM konferencián, és ennek a kutatásnak köszönhetően kaptunk mi is itthon gépet és kezdhettük el a tanulmányokat.   

  „Az egyensúlyproblémák kezelését célzó rehabilitációs programok hatékonysága SM-ben              

  Mivel az egyensúlyproblémák és az ebből fakadó további nehézségek, elesések igen gyakoriak SM betegek körében, fontos, hogy minél több és lehetőség szerint újfajta – a betegek számára is vonzó – rehabilitációs lehetőség álljon rendelkezésre a jövőben a betegek állapotának javítása, de legalább a jelenlegi funkciók megtartása érdekében.            

  Az előadásban bemutatott, Olaszországban végzett kutatás célja az volt, hogy egy merőben új módszerű és egy hagyományos rehabilitációs program hatékonyságát összemérje. A programba bevont stabil állapotú betegeket két csoportra osztották. Általános klinikai állapotukat, egyensúlyképességüket a rehabilitáció előtt és után is pontosan rögzítették. A terápia során a kontrollcsoport tagjai hagyományos rehabilitációban részesültek.

  A kísérleti csoport tagjai egy már Magyarországon is beszerezhető elektronikus sport és készségfejlesztő játék (Wii Fit and Balance Board) használatával kaptak új típusú rehabilitációs ellátást. A kisebb aktatáska méretű, földre helyezett szerkezetre állva kell a résztvevőknek mozgás- és egyensúly feladatokat végezniük, miközben az eszköz által mért adatokat egy számítógép rögzíti és értékeli. Az új módszer innovatív, a megszokottól eltérő feladat elé állítja a résztvevőket, ezáltal fokozza a rehabilitáció iránti érdeklődést és a résztvevők aktivitását is.            

  A program végén mért adatok azt mutatták, hogy mind a hagyományos, mind az új eljárás után javultak a betegek vizsgált értékei. A Wii Balance Board-dal végzett rehabilitációs tréning esetében több mérőszám kapcsán és nagyobb mértékű javulást lehetett kimutatni.            

  A kutatást végző szakemberek a vizsgálatot mintául szánva arra próbálják ösztökélni kollégáikat: minél többen dolgozzanak azon, hogy a jövőben a korábbinál többféle, érdekes, akár otthon is alkalmazható és könnyen elérhető tréning program segítse az SM betegek rehabilitációját.”

  Forrás: Kis-Huszti Ágota

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>