Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>

A Magyarországi Sclerosis Multiplex (SM) Centrumok hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Hogyan kerekedhetünk felül a gyógyszercsalók trükkjein?
  [2015.11.17.] - SM - Hírkategória: Általános
  A hosszabb ideig betegséggel együtt élők, pl. az SM-betegek számos lehetőséget megragadnak, hogy állapotukon javítsanak. Ezt az igényt olyanok is megpróbálják kielégíteni, akik nem jószándékkal fordulnak feléjük, üzletük keretében a tudományosan nem ellenőrzött, hamis, ál-gyógyászati termékeket akarnak eladni nekik. A gyógyításhoz nem értenek, de az emberek meggyőzéséhez, a kiszolgáltatottság kihasználásához nagyon is! A daganatos betegek, krónikus állapotúak számára számos "csodaszer" és "gyógyító anyag" és szolgáltatás létezik, amik semmilyen orvosi, gyógyászati ellenőrzésen nem bizonyultak valódi hatásúnak. Az alábbi hírben a Gazdasági Versenyhivatal által a daganatos betegek számára készült felvilágosító anyagot mutatjuk be Önöknek is, óvakodjanak ezektől, és - bármilyen közhely is - mindig kérdezzék meg orvosukat, gyógyszerészüket!

  „Csodaszerek" rákos betegeknek
  Országszerte megjelentek a daganatos betegeket célzó tisztességtelen reklámok

  Gyógyulást és hihetetlen gyorsaságú felépülést ígérnek megalapozatlanul rákos betegeknek, speciális gyógyászati célra szánt tápszerek és készülékek forgalmazói. A daganatos betegségek előfordulásának gyakoriságára tekintettel, országszerte jelentős számban találhatók meg azok a vállalkozások, amelyek vagy egy adott rákos megbetegedés, vagy a daganatos betegségek széles spektruma gyógyításának, megelőzésének ígéretével hívják fel a vásárlók figyelmét az általuk kínált készítményekre.

  A Gazdasági Versenyhivatal (GVH), közleményében felhívja a sérülékeny fogyasztók és családtagjaik figyelmét arra, hogy legyenek elővigyázatosak amennyiben egy rákos betegek számára szánt termék – amely nem gyógyszer – vonatkozásában gyógyhatást, prevenciós hatást látnak a reklámokban, illetve fokozott körültekintéssel járjanak el, amikor teljesen ismeretlen, hihetetlen gyorsaságú gyógyulást ígérő, csodahatású készítményeket kínálnak a kereskedők. A hamis, kifejezetten sérülékeny fogyasztókat célzó termékek kommunikációjában, jogszerűtlen módon közvetítik azt az üzenetet, hogy a daganatos megbetegedésben szenvedők problémájára megoldás lehet termékeik valamelyike.

  „Alapvető probléma, hogy bizalmi termékekről van szó és ez a jogsértő kereskedelmi gyakorlat a fogyasztók széles körét éri el. Kifejezetten azokat a sérülékeny fogyasztókat célozzák meg hitegető ajánlatokkal, akik az átlagosnál érzékenyebbek az egészségügyi problémájukkal kapcsolatos kereskedelmi kommunikációra, illetve azokat, akik a betegségükkel kapcsolatos áruvásárlás során a legfontosabb szempontnak tekintik az ígért, és ezért várt gyógyító, megelőző hatást. Ez a magyarázata annak, hogy a betegek akár anyagi erejüket meghaladó kiadásokra is hajlandóak."
  mondta el, dr. Kogyilla Tímea, a Gazdasági Versenyügyi Tanácsadó Iroda koordinátora

  Országszerte feltűntek az alábbi megtévesztő reklámok:

  Egy speciális gyógyászati célra szánt tápszer forgalmazója (Culevit Kft.), azt állította reklámjaiban, hogy terméke illetve annak összetevői elpusztítják a rákos sejteket, s így alkalmasak lehetnek a daganatos betegség gyógyítására, továbbá alkalmazásukkal a fogyasztó meg is előzheti e betegséget, illetve gyorsíthatja gyógyulását. A GVH döntésében megállapította, hogy a cég 2011. márciusa és 2013. november 4. közötti kommunikációjában jogszerűtlen módon közvetítette azt az üzenetet, hogy a daganatos megbetegedésben szenvedők problémájára megoldás lehet a Culevit tabletták vagy italporok valamelyike.
  (GVH határozat: http://www.gvh.hu/data/cms1030309/Vj083_2013_m_v.pdf?query=Culevit)

  Szintén a közelmúltban történt esetben, ivóvizet tisztességtelenül hirdetett egy vállalkozás (Bio-Herb Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.) a „Magyar Rákellenes Liga ajánlásával" televízióban, nyomtatott sajtótermékekben, vásárláshelyi reklámanyagaiban és honlapján. Tetézve a bajt, meg nem engedett gyógyhatás-állításokat közölt a reklámokban.
  (GVH határozat: http://www.gvh.hu//data/cms1031955/Vj056_2014_m_v.pdf)

  A Dr. Fachet Egészségügyi és Szolgáltató Kft. is beállt a sorba, hiszen a 2013. január 1. és 2014. augusztus 31. közötti időszakban jogsértést valósított meg azáltal, hogy a saját honlapján, egyéb honlapokon megjelenő online hirdetésekben, nyomtatott sajtótermékekben és szórólapokon az Immunforte Basic és az Immunforte C+R étrend-kiegészítő termékeket – az élelmiszerekre vonatkozó ágazati előírások ellenére – betegség megelőzésére, gyógyítására vonatkozó állításokkal népszerűsítette.
  (GVH határozat: http://www.gvh.hu/data/cms1030947/Vj068_2014_m.pdf?query=Fachet)

  A Versenytanács azt is megállapította, hogy a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsított a Crystal Institute Kft., "Nap kristály Flavin 7" elnevezésű terméke is. Értékesítése során azzal kampányolt a termékkel kapcsolatban - az ezt alátámasztó hatósági eljárások lefolytatása és a szükséges engedélyek megléte nélkül - hogy az emberi egészséget megőrző és az emberi egészséget helyreállító hatást tulajdonító tájékoztatást adott.

  Továbbá azt sugalmazta, hogy a terméket több kórház, klinika hivatalosan elfogadta és a betegek kezelésében intézményesen alkalmazza.
  (GVH határozat: http://www.gvh.hu/IMPORT/import-20140110_134637/en/for_prof/resolutions/3341_hu_vj-1200226.html)

  A GVH versenyfelügyeleti eljárásban vizsgálta az említett, rákos betegeknek kínált termékek vonatkozásában közzétett kommunikációkat, és jogsértést állapított meg.

  A Gazdasági Versenyhivatal javasolja, hogy
  - legyen elővigyázatos, amennyiben egy rákos betegek számára szánt termék – amely nem gyógyszer – vonatkozásában gyógyhatás, prevenciós hatás kerül megjelenítésre egy reklámban;
  - fokozott körültekintéssel járjon el, amikor teljesen ismeretlen, hihetetlen gyorsaságú gyógyulást ígérő, csodahatású készítményeket kínálnak Önnek;
  - a termékek hatékonyságának megalapozottságáról és az emberi egészségre gyakorolt esetleges negatív hatásairól előzetesen konzultáljon a kezelőorvosával és/vagy gyógyszerészeti hatóság munkatársaival;
  - ha egy daganatos betegek számára ajánlott termék kizárólag természetes, növényi anyagokból áll, gondoljon arra, hogy bizonyos növények – különösen gyógyszerekkel együtt alkalmazva – allergiás reakciókat okozhatnak az arra érzékenyek számára és nem feltétlen javulás, hanem romlás következhet be a legyengült immunrendszerű betegek állapotában;
  - legyen tekintettel arra is, hogy rákos betegek gyógyítására szolgáló kezeléseknél alkalmazott gyógyszerek és a megvásárolt termékben lévő hatóanyagok között lehetnek olyan kedvezőtlen kölcsönhatások, amely a kezelés hatását felerősítik, vagy csökkentik.

  A „csodaszerek"-kel kapcsolatos hatósági döntésekről további részletek, hasznos tanácsok a GVH honlapján (www.gvh.hu), a Gondolja Végig Higgadtan menüpont alatt, a mellékletben csatolt sajtóközleményben és információs kiadványban olvashatók.

  A Gazdasági Versenyhivatal megbízásából és vele együttműködésben a debreceni Gazdasági Versenyügyi Tanácsadó Iroda munkatársai, ilyen típusú tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok feltérképezésében is díjmentesen tudnak segítséget nyújtani (info@versenyugyi-tanacsadoiroda.hu, www.fogyasztovedok.hu), jogsértés esetén a megfelelő hatósághoz irányítják az ügyeket.

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>