Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>

A Magyarországi Sclerosis Multiplex (SM) Centrumok legfrissebb hírei


Hírkategória: Általános
 • Tudományos sikerek az idegrendszeri kutatásokban
  [2016.01.22.] - https://hu.wikipedia.org/wiki/Idegsejt - Hírkategória: Általános

  Különböző eredetű ideggyógyászati betegségek közös kórfolyamatára hívja fel a figyelmet a Szegedi Tudományegyetem neurofarmakológiai csoportjának munkája. – kezdi egy hír szakszerű kiegészítését dr.Mátyás Klotild, neurológus főorvos, a magyarsminfo.hu orvos-szakértője. A helyes értelmezést szolgálja mindez ill. az előzmények felidézése is – Beszámolójukban a kinureninek szerepével kapcsolatos eredményeiket ismertetik. Ezek a vegyületek az emberi szervezetben is jelen vannak. – kezdi egy hír szakszerű kiegészítését dr. Mátyás Klotild, neurológus főorvos, a magyarsminfo.hu orvos-szakértője. – A helyes értelmezést szolgálja mindez ill. az előzmények felidézése is.

  wikipedia.hu


  Ugyanannak a rendszernek a szerepét vizsgálták Parkinson-kórban, Huntington-kórban, migrénben, stroke-ban (agyi érkatasztrófa) és szklerózis multiplexben. Mindegyik betegségben az idegszövet károsodik. Bár a károsodás indulása más módon, különböző okok által jön létre, a betegségek előrehaladásával a szövetpusztulás végső fázisa hasonló módon történhet. Olyan vegyületeket keresnek, melyek védő hatásukkal megakadályozzák a sejtek pusztulását.

  Három éve a Nature Reviews Neurology-ban jelent meg munkájukról összefoglaló. Akkor azzal zártuk beszámolónkat, hogy „Egyelőre elméleti kutatási eredményekről van szó, melyek azonban gyakorlati haszonnal járhatnak." Úgy tűnik, sikerült ehhez közelebb kerülni, hiszen szabadalom is született. Egy esetleges gyógyszer kifejlesztése ezekből természetesen hosszú folyamat, de a szabadalom már azt jelzi, hogy az elméleti kutatás eredménye gyakorlati felhasználás felé indult.

  A cikkben olvashatunk a munkacsoport az agy öregedésével kapcsolatos vizsgálatairól is. Az európai lakosság átlagéletkora folyamatosan nő, így már több mint tíz éve az érdeklődés középpontjában állnak az ezzel kapcsolatos vizsgálatok.

  dr. Mátyás Klotild

  2013. január 8-án a magyarsminfo.hu oldalon megjelent hír e témában így kezdődik:
  „A Parkinson-kór, a Huntington-kór, a migrén, a stroke (agyi érkatasztrófa) vagy a szklerózis multiplex kialakulásában is szerepet játszó, úgynevezett kinureninekkel kapcsolatos másfél évtizedes kutatásaikról számolnak be a Nature Review Drug Discovery című folyóiratban a Szegedi Tudományegyetem neurofarmakológiai csoportjának munkatársai." Tovább a cikkre >>


  Idegrendszert védő anyagokat szabadalmaztattak magyar kutatók

  Parkinson- és a Huntington-kór, a migrén, a stroke, valamint a sclerosis multiplex alapját képező neurodegeneratív folyamatok vizsgálata mellett új idegszövetvédő hatású molekulák létrehozása is a célja az MTA-SZTE Idegtudományi Kutatócsoportnak. Több általuk előállított vegyületre már szabadalmi oltalmat szereztek.

  A Magyar Tudományos Akadémia honlapján megjelent cikket olvashatják:

  „Az Európai Agytanács (European Brain Council) felmérése szerint a lakosság közel 30 százaléka szenved valamilyen idegrendszeri kórképben. E betegségek kezelése Európa-szerte a legnagyobb tételt jelenti az egészségügyi költségvetésben. Magyarországon évente átlagosan 45 ezer embert ér szélütés, körülbelül 1,5 millióan szenvednek migrénben, a Parkinson-kórosok száma eléri a 18 ezret, a sclerosis multiplexes betegeké pedig 9 ezerre tehető" – mondta el az mta.hu-nak Vécsei László, az MTA rendes tagja, az SZTE ÁOK Neurológiai Klinikájának igazgatója, az MTA-SZTE Idegtudományi Kutatócsoport vezetője.

  A neurodegeneráció és neuroprotekció az ideggyógyászat egyik alapkérdése

  Mint Vécsei László kifejtette, a neurológia egyik leglényegesebb kérdése az idegszövet-károsodás (neurodegeneráció) mechanizmusának, valamint e károsodások kivédhetőségének (neuroprotekció) a megismerése. „Sok neurológiai kórkép idegszövet-károsodásra vezethető vissza. Így érthető, miért olyan fontos e terület kutatása. A szegedi multidiszciplináris kutatások egyik célja, hogy állatkísérletben és humán vizsgálatok során minél pontosabban megismerjük az olyan neurológiai betegségek, mint például a Parkinson- és a Huntigton-kór, a stroke, a migrén és a sclerosis multiplex közös alapjának számító neurodegeneráció kialakulásának folyamatát, illetve olyan vegyületeket találjunk, amelyek idegszövetvédő hatásúak lehetnek‟ – fogalmazott Vécsei László.

  A migrén és az agyalapi mirigy

  A szegedi tudósok eddigi eredményeit sorolva, az akadémikus elmondta, hogy képalkotó eljárással korábban bizonyították a migrénben fellépő fehérállomány-eltéréseket. Az utóbbi időben került kutatásaik homlokterébe az agyalapi mirigy által termelt adenilát-cikláz-aktiváló polipeptid (PACAP), amelynek egyebek mellett idegszövetvédő hatása is van. A szegedi kutatócsoport pécsi farmakológusokkal, Szolcsányi János akadémikus és Helyes Zsuzsanna professzor csoportjával együttműködve azt találta, hogy a migrénes roham kialakulása összefügghet a PACAP-38 vérben mért koncentrációjának változásával.

  „Ezt az eredményt a Nature Reviews Neurology „Research Highlight" szekciójában mutatta be, illetve hozzászólásra kért fel bennünket a neves Brain folyóirat" – mondta Vécsei László.

  Lehetséges új gyógyszerjelölt vegyületek

  Mint az akadémikus rámutatott, komoly kérdéseket vet fel egyes kinurenin-származékok és -analógok idegszövetvédő hatása is. Ismertetése szerint a kinureninek az emberi szervezetben is megtalálható vegyületek, amelyek az egyik esszenciális aminosav, a triptofán lebontása során keletkeznek, és fontos szerepet játszanak az idegrendszeri kórképek kialakulásában. Korábbi eredményeik alapján a világ egyik vezető gyógyszerkutató folyóirata, a Nature Reviews Drug Discovery felkérésére a szegedi klinikusok és kutatók – Vécsei László, Szalárdy Levente, Fülöp Ferenc, Toldi Józsefösszefoglaló tanulmányt jelentettek meg a kinurenineknek a neurodegenerációban, a migrénben és sclerosis multiplexben betöltött szerepéről.

  „A kinurénsav-analógok idegrendszeri hatásának vizsgálatával – Fülöp Ferenc gyógyszerkémikus akadémikus, valamint Toldi József élettanász professzor kutatócsoportjaival együttműködve – új neuroprotektív hatású molekulákat keresünk. E területen több eredményünkre szabadalmi oltalmat szereztünk a migrén, a Huntington-kór és a gyulladásos kórképek kezelésére. Jelenleg pedig két szabadalmi kérelmen dolgozunk: Dékány Imre akadémikussal nanotechnológiai eljárással módosított vegyületek, míg Fülöp és Toldi professzorokkal az új struktúrájú kinurénsav-analógok szabadalmaztatásának területén. A gyógyszer kifejlesztéséig azonban nagyon hosszú az út. Ha a preklinikai adatok reményt keltőek, akkor is hosszú és alapos, igen nagy költséggel járó klinikai vizsgálatok elvégzésére van szükség" – ismertette Vécsei László.

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>