Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>

A Magyarországi Sclerosis Multiplex (SM) Centrumok hírarchívuma


Hírkategória: Összes hírkategória
 • 'A kommunikáció szerepe a döntő..' – hogyan segít a pszichológus az Sm-betegeknek?
  [2016.03.24.] - SM - Hírkategória: Általános

  Egyre többen fordulnak pszichológushoz, ha válsággal kell megküzdeniük, vagy párkapcsolati,önértékelési és egyéb zavaraik vannak.  A magyarsminfo.hu megkérdezte az SM-betegekkel  a budapesti Uzsoki utcai kórházban kiemelten foglalkozó Oláh Rita, klinikai pszichológust a lelki segítségnyújtás részleteiről. A beszélgetés végén elérhető lesz a szakemberrel folytatott régebbi, 2011-es anyag is.


  Magyarsminfo.hu:  Milyen a tendencia az Önhöz  fordulók számában az elmúlt években? Hogyan ítélik meg vajon a pszichológushoz járást, lelki segítségkérést?


  - Oláh Rita, klinikai pszichológus – továbbiakban. O.R.: - A pszichológiai ellátással, a pszichológiai problémákkal, a pszichés tényezők testi betegségben játszott szerepével kapcsolatban egyre nagyobb nyitottságot tapasztalok. Sajnos ezzel nem áll arányban az egészségügyben alkalmazott klinikai pszichológusok száma, pedig nemcsak az érintettek igénye nő, hanem meggyőződésem, hogy a szomatikus orvoslás hatékonysága is fokozódik, ha a beteg lelkével is foglalkozunk. Egy jól működő gyógyító csapatban  (team-ben) a pszichológus speciális szempontokkal árnyalhatja a diagnosztikai és terápiás munkát, ami növelheti a beteg biztonságérzetét és csökkentheti az orvos kollégák terheit.    

  - Mi jellemző az Önhöz forduló Sm-betegek lelki életére, van -e közös jellegzetességük az "ezerarcú kór" betegeinek?              

  - O.R.: -
  Inkább azt mondanám, vannak jellegzetes problémák, amelyekre a betegség egy-egy fázisában számítani lehet. A frissen diagnosztizált betegek általában az új élethelyzet okozta nehézségekkel küzdenek. „Hogyan tudok együttélni az SM-mel?, Kinek, hogyan beszélhetek róla?, Tudom-e folytatni a munkámat?, Hogyan befolyásolja a betegségem a kapcsolataimat?” stb. Minden beteget foglalkoztat a biztonság kérdése, „ mi lesz velem 10-15 év múlva?”, sokszor kerül szóba a fáradékonyság, annak nemcsak a munkára, hanem az emberi kapcsolatokra gyakorolt következményeivel, gyakori téma a gyerekvállalás és a gyermekkel zajló kommunikáció.

  - A betegség sokszor magával hoz kellemetlen tünetet, amitől a betegek visszahúzódóbbak lesznek, sőt, sokukra jellemző, hogy saját magukat hibáztatják az állapotuk v. állapotromlásuk miatt. A bűntudat, a befelé fordulás mennyire jellemző az Sm-betegekre, ill. ilyen érzésekkel együtt élőknek mit tanácsol, hogy meg tudjanak szabadulni ettől a bénító érzéstől?

  - O.R.: - A befelé fordulás, a szociális izoláció, az emberi kapcsolatoktól való elzárkózás az egyik legnagyobb veszély Sm-ben. Mindent el kell követnünk, hogy megelőzzük ezt. Az alkalmazkodás a betegséghez nemcsak az érintetteknek, hanem a családtagoknak, a barátoknak is nagy feladat, mert ha túlgondoskodnak, a beteg betegebb lesz, ha nem gondoskodnak, a beteg elhanyagoltnak érzi magát.  Közös tanulási folyamat zajlik, amelynek eredményeként a beteg kifejezi szükségleteit, a környezet tagjai pedig reflektálnak rá és viszont. Ez nagyon egyszerűnek tűnik, de gondolják csak végig, betegség nélkül is mennyi párkapcsolati konfliktus forrása, hogy elvárjuk a másiktól, találja ki, mire vágyunk, ahelyett, hogy elmondanánk.
      A bűntudat valóban nagyon megterhelő érzés, hogy milyen könnyen provokálható, az az alapszemélyiségünk függvénye. Van két tipikus megjelenése, amit nagyon gyakran tapasztalok SM betegek körében. Az egyik ezek közül, amikor a beteget azzal terheli a környezete, hogy „azért lettél beteg, mert nem gondolkodsz elég pozitívan”, „minden a fejben dől el”, „szabadulj meg a betegségedtől!” stb. Gyakran ezt erősítik az ilyen-olyan varázslók, akikbe a beteg belebotlik, mert mindent ki akar próbálni a gyógyulása érdekében. Hosszú lenne a téma kifejtése, de azt azért leszögezném, hogy a pozitív gondolkodás nem azt jelenti, hogy akkor is hurrá optimizmussal tekintek a szép jövőbe, ha éppen megrogytam egy veszteségtől. Vannak helyzetek, amikor sírni kell, vagy szorongani, vagy dühösnek lenni. Az más kérdés, hogy utána föl tudok-e állni, megrázni magam, hogy megküzdjek a nehézségekkel, ha nem egyedül, segítséggel.
         A másik jellegzetes helyzet, amely az SM betegekből bűntudatot provokál, a tolakodó segítőkészség. Amikor a jószándékú családtagok, barátok a 20. paramedikális módszerrel állnak elő. A beteg már túl van egy csomó varázsláson, esetleg komoly összegeket költött sokat ígérő, de eredménytelen kuruzslókra, elege van az egészből, és akkor előáll valaki  a következő csodamódszer ötletével. Nagyon nehéz helyzet, mert nem akarja azt a benyomást kelteni, hogy nem tesz meg mindent a gyógyulása érdekében, megbántani se szeretne senkit, de leginkább nyugalomra vágyna. Ezekben a helyzetekben is a kommunikáció szerepe a döntő. Fontos, hogy a beteg önérvényesítsen akár a sírás jogáról, akár a választás szabadságáról van szó.

  - Hogyan tud segíteni a pszichológus a hozzá forduló betegeknek? Mennyi ideig tart, hányszor kell találkozni, stb.?

  - O.R.: - A pszichológiai intervenció formája, időtartama mindig a probléma jellegétől függ. Lehet egyéni, történhet a családtagok bevonásával, lehet egyalkalmas tanácsadás, többszöri konzultáció, vagy pszichoterápiás folyamat. A beszélgetés mellet gyakran relaxáció tanulása is zajlik.

   - Hogyan működik együtt a kezelőorvosokkal, hogyan látja, milyen panaszokkal érdemes a kezelőorvoshoz fordulni egy betegnek, akkor is, ha testi tünete nincs.., de pl. szorong..?

  - O.R.: - A neurológusokkal szoros együttműködésben dolgozom, kölcsönösen támogatjuk egymás munkáját. Ez nem azért van így, mert szeretem a kollégáimat – ez is igaz -, hanem mert ez a beteg érdeke. Észre kell vennünk, ha a beteg szorongása, hangulatzavara kezelést igényel, ha a pszichés problémái ronthatják a neurológiai tüneteit. Hosszú távon követjük a betegek állapotát, ha pszichológiai problémát észlel a neurológus, jelzi, ahogyan én is, ha a kezelőorvos beavatkozására van szükség.  Néha tolmácsként működöm, ha azt látom, hogy a beteg félreértett valamit. Mindig alkalmazkodnom kell a betegség vagy a kezelések sajátosságaihoz.  

  -
  Hogyan tud segíteni egy hozzátartozó, mire figyeljen a betegnél és hogyan adjon visszajelzést, ha beavatkozást igénylő állapotrosszabodást lát, lelki értelemben? Mi a tapasztalata?

  - O.R.: - A hozzátartozó már azzal segít, hogy van, hogy a beteg mellett áll. A tudat, hogy állapotrosszabbodás esetén van kire támaszkodni, a tünetmentes időszakokban is megnyugtató. Arra biztatom a hozzátartozókat, tudjanak meg minél többet a betegségről, mert könnyebb megérteniük, mi zajlik a másikban, de nem kell szakemberré válniuk. Kamasz gyerekek szülei gyakran kérdezik, hogyan óvhatják meg a gyerekeiket a veszélyektől. A válasz nagyon leegyszerűsítőnek tűnik, mégis igaz: legyenek kapcsolatban vele. Ugyanezt gondolom a betegek hozzátartozóit illetően. A valóságos kapcsolat és a jó kommunikáció az, ami a megküzdés alapja és lehetővé teszi a változások észlelését és visszajelzését. Érdemes szakember segítségét kérni, ha a beteg hangulata tartósan rosszabbá válik, ha a viselkedése megváltozik, ha túlságosan feszült, vagy alvászavara van.

  - Hogyan látja az egyre jobban  terjedő ezoterikus tanok, különböző gyógyító lelki eljárások hatását, észleli-e a betegekkel folytatott munkájában, és pozitívnak vagy negatívnak ítéli-e meg? Van-e olyan, ami kifejezetten káros lehet?

  - O.R.: - Természetesen találkozom ezekkel, ki se kerülhetném. Válaszul idézném egy betegünket. „Egyik héten méhcsípés, másik héten a varjúháj, rengeteg pénzt bele lehet ezekbe ölni. Mi sem jobb egy kóklernek, mint egy olyan betegség, amiről keveset tudunk, aminek a tünetei szubjektívek, amit az orvostudomány nem tud meggyógyítani! Bármikor fel lehet sorolni 10 féle tünetet: szédülsz, fáradékony vagy, rossz a közérzeted stb.  – mindenki érez így néha -  gyere vedd meg 200 000-ért a portékámat, Kis Juliska is meggyógyult tőle.”      Ha találkoznék hatékony módszerrel, valószínűleg magam terjeszteném. Ennek hiányában leginkább felháborít, hogy kiszolgáltatott, gyógyulásra vágyó betegeket csőbe húznak, és ha az ígért eredmény nem mutatkozik, még a bűntudattal is megajándékozzák, „azért vagy beteg, mert nem gondolkodsz elég pozitívan”. 

  - Hogy látja, az egyre terjedő internethasználat mennyire segít a mentális egészség megőrzésében ill. felépítésében? Ill. válasszuk külön a kérdést. Az internethasználat egyik része az információk keresése, akár orvosi, lélekgyógyászati témában. Ilyenkor nem mindig valós, ellenőrzött, tudományos módszereket, terápiákat is megtalálnak a betegek, amiket akár használni is kezdenek. Mit gondol erről, van erről tapasztalat?

  - O.R.: - Az internethasználat az SM beteg számára óriási lehetőség, mert behozza a világot akkor is, ha épp egy állapotrosszabbodás miatt beszorul az otthonába, vagy kórházba kell mennie. Nagyon fontos információforrás – nemcsak a betegséggel kapcsolatban, hanem az általános tájékozottság szintjén is. A mindennapi élet részévé vált akár zenehallgatásról, akár filmekről, akár ismeretterjesztésről beszélünk. Most nőtt fel az a generáció, amely számára a számítógép anyanyelv, az internethasználat magától értetődő. Lehet arról vitatkozni, mit kezdjünk ennek vadhajtásaival, hogyan tanítsuk meg a gyerekeinket a megfelelő szűrésre, de nem hiszem, hogy szembe lehet fordulni a fejlődéssel. Ez persze azt is jelenti, hogy több a tájékozott beteg, aki valós vagy félreértelmezett információkkal érkezik, nem tehetünk mást, minthogy alkalmazkodunk ehhez.  

  Az interjút hamarosan folytatjuk a válságból kivezető útról, a közösségi média mentális szerepéről, a pszichológus elérhetőségéről.
  Az interjú kérdéseit összeállította: Fülöp Hajnalka

  Kapcsolódó cikk:
  Hogyan tud segíteni a pszichológus az SM betegeknek 2. rész


Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>