Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>

A Magyarországi Sclerosis Multiplex (SM) Centrumok legfrissebb hírei


Hírkategória: Általános
 • Szoptatás és SM -betegség
  [2011.08.03.] - Magyar SM Info - Hírkategória: Általános
  Augusztus első hetében több mint 120 országban – köztük Magyarországon – ünneplik a Szoptatási Világhetet.
  Az anyatej a csecsemő fontos tápláléka. A szoptatás számos betegséggel szemben védelmet nyújt, mind a gyermek (légúti- és emésztőrendszeri fertőző betegségek, allergia, elhízás, cukorbetegség, stb.), mind az anya (emlőrák, petefészekrák, stb.) esetében. A szoptatás fontos az anya és gyermeke lelki egészsége szempontjából is.
  Az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az UNICEF (ENSZ gyermekalapja) és számos egyéb egészségügyi szervezet világszerte azt javasolja, hogy a gyermek legalább hat hónapos koráig kizárólag anyatejet kapjon. Előfordul azonban, hogy különböző okok miatt egy anya nem tud szoptatni – nekik támogatásra van szükségük.- olvasható a „Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság” által is jegyzett cikkben. Az SM –betegek között is előfordulnak kisgyermekes édesanyák, akik szembesülnek ezzel a helyzettel. Nekik a neurológus kezelőorvosuk tud segíteni, illetve tanácsot és tippeket kérhetnek a Szoptatásért Magyar Egyesülettől is. (www.szoptatasert.hu)

  A szakma véleményét is megkérdeztük természetesen. Dr. Mátyás Klotild, neurológus, lapunk szakértője az SM betegek és a szoptatás kapcsolatáról szólva elmondta. „Az immunmoduláló gyógyszerek törzskönyvi leírása a gyógyszerek használatát szoptatás alatt az interferonok esetén egyértelműen tiltja, a Copaxone-nál körültekintésre, mérlegelésre int. Az érvényben levő, a Neurológiai Szakmai Kollégium által összeállított kezelési protokoll egyértelműen ellenjavallja fenti gyógyszerek alkalmazását a terhesség tervezése, a terhesség és a szoptatás ideje alatt. Az SM betegeket kezelő orvosoknak szakmai, lelkiismereti és jogi felelősségük, hogy ehhez tartsák magukat.
  Természetesen nem történnek klinikai vizsgálatok annak kipróbálására, hogy egy-egy szer hogyan hat terhességben és szoptatáskor. A klinikai gyakorlatban azonban az évek során többen teherbe estek tervezetlenül a kezelés alatt. Nemzetközi viszonylatban ezen betegek száma ezres nagyságrendben van. Az ő terhességük és csecsemőik megfigyelése alapján egyre több közlemény jelenik meg arról, hogy a fenti immunmoduláló gyógyszerek használata nem jelent magas rizikót, tehát az immunmoduláló gyógyszerek használata alatt fogant terhességeket nem szükséges megszakítani. Persze ezen megfigyelések alapján a gyógyszer törzskönyv nem változott, továbbra is ellenjavallt az injekciók használata terhességben.
  A szoptatással kapcsolatban viszonylag új megfigyelés, hogy azoknál, akik hónapokon át kizárólag szoptatással táplálták csecsemőjüket (és így menstruációs ciklusuk később tért vissza) – ritkább volt a szülés utáni rosszabbodás (relapszus, shub) előfordulása. Egyelőre alacsony az ez irányban megfigyelt beteg száma, további vizsgálatok szükségesek.

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>