Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>

A Magyarországi Sclerosis Multiplex (SM) Centrumok legfrissebb hírei


Hírkategória: Általános
 • Víz, termálvíz, SM
  [2011.09.09.] - Magyar SM Info - Hírkategória: Általános
  Véget ért a nyár, lassan zárnak a strandok, de a vízkedvelőknek nem kell szomorkodniuk: Magyarország világhírű a sok termálvizes fürdője miatt, melyek mind a fővárosban, mind országszerte számos helyen elérhetőek.

  Az SM betegeknek azonban fokozottan ügyelniük kell a melegvizes fürdőzésnél, be kell tartaniuk a szabályokat, vigyázniuk kell, hova és meddig mennek. Ehhez kaphatnak tanácsot az alábbiakban dr. Mátyás Klotild neurológus főorvostól, aki a magyarsminfo.hu orvos-szakértője.
  „Általánosságban kijelenthetjük, hogy a termálvizeket nem használjuk a sclerosis multiplexes betegek kezelésére. Különösen a melegebb vizű forrásokat nem. Mint azt minden SM beteg jól tudja – ha máshonnan nem is, saját tapasztalatából – a test felmelegedése fokozza a meglevő panaszokat. Átmenetileg ronthatja a meglevő tüneteket (leggyakrabban a fáradékonyságot), illetve új tünetek jelenhetnek meg (pl. kettőslátás). Ez nem valódi állapotrosszabbodás, hanem úgynevezett pszeudo- shub, vagy Uthoff jelenség, ami a test hőmérsékletének csökkenésével megszűnik. Egyénileg elég nagy különbség van az emberek meleg tűrő képességében. Vannak olyan idősebb SM betegeim, akik ízületi panaszaik miatt eljárnak termálfürdőbe és nem zavarja őket, ha felmelegszik a testük. Nekik is el szoktam mondani, hogy inkább az alacsonyabb hőmérsékletű (32-34 °C) termálfürdőket válasszák (pl. Hévíz, egri Törökfürdő, stb.) és fél óránként szakítsák meg, hűvösebb vízzel való zuhanyozással hűtsék magukat, különösen nyáron. Télen az is elég, ha a medencéből kijönnek.
  A megfelelő hőmérsékletű (27-28 °C) víz egyébként az SM betegeknek is hasznára válhat. Javasoljuk az úszást, a vízben való tornát, ami jól átmozgat, edz és egyben az egyik legjobb izomlazító is. Legtöbb ember számára vízben lenni kellemes. Könnyebbnek érezzük a testünk, szabadabban mozgunk, ami lelkileg is jó hatású."

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>