Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>

A Magyarországi Sclerosis Multiplex (SM) Centrumok legfrissebb hírei


Hírkategória: Általános
 • A neurológiai vizsgálat - Hogyan történik a vizsgálat? Mi segíti a hatékonyságát?
  [2011.09.15.] - Magyar SM Info - Hírkategória: Általános
  Az SM betegeket ideggyógyászok (neurológusok) kezelik. Szerencsére Magyarországon SM Centrumokban, speciálisan képzett neurológusok, gondozás keretében látják el az SM betegeket, ami azt jelenti, hogy nem csak állapotrosszabbodásuk, hanem esetleg panaszmentességük esetén is történik vizit. Megkönnyíti az együttműködést, ha a betegek tudatosan készülnek az orvos-beteg találkozóra, arra, hogy milyen kérdésekre, vizsgálatokra, számíthatnak. Szerencsés, ha előre végiggondolják, mit szeretnének megbeszélni, milyen kérdésekre várnak választ az orvostól. Fontos elvinni az előző dokumentációkat, mert sokszor felmerülhet: hány éve is? pontosan milyen tünetek? mi is volt akkor a vizsgálatai eredmény? Az SM betegek tapasztalatból jól ismerik a neurológiai vizsgálatot, hiszen rendszeresen résztvevői annak. Hogy jobban megértsük, mi miért történik, segít dr. Mátyás Klotild, neurológus főorvos írása amit a magyarsminfo.hu részére állított össze.

  Az első találkozáskor megkérjük a beteget, hogy mondja el, milyen betegségei, balesetei, műtétei voltak. Mikor indultak a panaszai és jelenleg mik ezek. Szed-e gyógyszert, van-e gyógyszerallergiája. Használ-e élvezeti szereket: kávé, dohányzás, alkohol, drog. Milyen betegségek fordultak elő a családban. Milyenek a szociális körülményei, a családi helyzete, van-e munkahelye, ha igen, milyenek a munkahelyi viszonyai. Ez a kórelőzmény, vagy anamnesis.

  Ellenőrző (kontroll) vizsgálat során az előző vizsgálattól eltelt idő alatti változásokra kérdezünk rá. Van-e új panasza, tünete? Csökkentek-e a korábbiak?

  A neurológiai fizikális (nem műszeres) vizsgálat:

  A konkrét vizsgálat előtt már van egy általános képünk a betegről. Látjuk a bőre színét (pl. sápadt-e), tápláltságát, van-e vízhiánya, izzad-e. Látjuk a mozgását, ahogy bejön, leül. Megállapítható a mozgás ritmusa, az izmok ízületek hajlékonysága, rugalmassága és a kifejezettebb bénulások, egyensúlyzavarok is szembetűnőek. Halljuk, hogyan beszél, hogyan vesz levegőt, látjuk, hogyan nyel. Beszéde gondolkodásáról is ad információt. Mimikája érzelmi állapotát mutatja.

  Először azt nézzük meg, van-e agyhártya izgalmi jel. Ezt a fej mozgatásával, az alsó végtagok emelésével nézzük.

  Ezt követi az agyidegek vizsgálata. A szaglás vizsgálatát csak panasz esetén, célzottan végezzük. Különböző jellegzetes szagú mintát szagoltatunk, amit fel kell ismerni. A látás vizsgálatát, ha panasz van rá, többnyire szemorvos végzi. Megnézzük a pupillák tágasságát, alakját, elhelyezkedését, fényreakcióját, ezután a szemmozgásokat. Megkérjük a beteget, jelezze, van-e kettőslátása. Figyeljük, látunk-e szemteke rezgést. Az ötödik agyideg (melynek izgalma az arcideg zsábát okozza) kilépési pontjait megnyomva tájékozódunk annak érzékenységéről. Az arcbőr símításával a beteg visszajelzése alapján érzéskiesésre derülhet fény. Az arc izmait beidegző agyideg működésének megítéléséhez alaphelyzetben, majd működés közben nézzük a két oldal szimmetriáját. A szem erőteljes becsukását, homlokráncolást, fogmutatást kérünk, figyeljük, szimmetrikusak-e a mozgások. A hallóideg épségét a súgott beszéd megértésével ellenőrizzük. Az egyensúlyérző ideg és a kisagy működését az ún. Romberg és Bárány próbával nézzük. Előbbinél zárt lábbal, csukott szemmel kell az egyensúlyt megtartani, utóbbinál az előre nyújtott kéz párhuzamosságát kell megőrizni csukott szemmel való mozgatás során. Benézünk a szájüregbe, megnézzük a nyelvcsap helyzetét, szimmetrikusak-e a lágyszájpad ívek. Azokat spatulával megérintve látjuk, épek-e a garatreflexek. Megfigyeljük, középvonalban van-e a kiöltött nyelv, látunk-e rajta sorvadást. Összehasonlítjuk, egyforma erővel történik-e a két váll emelése.

  Az agyidegek vizsgálatát a mozgató pályák vizsgálata követi. Reflexkalapács segítségével kiváltjuk az ínreflexeket. Élénkebb voltuk központi idegrendszeri, renyhülésük, vagy kiesésük perifériás idegrendszeri károsodásra utal. Kóros reflexek megjelenése szintén központi idegrendszeri (agyi, vagy gerincvelői) betegséget jelez. Megvizsgáljuk az izmok erejét, tónusát, van-e sorvadás.

  Az érzőpálya vizsgálata során megnézzük, ép-e a tapintás, hő-és fájdalomérzés, vibráció érzés.

  Rákérdezünk a záróizmok működésére.

  Megítéljük a beteg pszichés állapotát.

  Természetesen más egy olyan beteg vizsgálata, aki először jelentkezik és nem ismert a betegsége és megint más, aki gondozás alatt áll és rendszeresen találkozunk vele. Ismert betegség esetén a panaszoknak megfelelő működést vizsgáljuk részletesen, a többit tájékozódó jelleggel.

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>