Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>

A Magyarországi Sclerosis Multiplex (SM) Centrumok legfrissebb hírei


Hírkategória: Általános
 • Az SM korai kezelésének szempontjairól értekeztek a hétvégén a TEVA Neurológiai Akadémiáján Európa ideggyógyászai
  [2011.10.05.] - Magyar SM Info - Hírkategória: Általános
  A sikeres kezelés kulcsa: a minél jobb orvos-beteg együttműködés

  2011. szeptember 23-24. között Budapesten rendezte meg a TEVA az idei Neurológiai Akadémiát sclerosis multiplex témakörben. A rendezvényen közel 200 regisztrált neurológus vett részt Európa szinte összes országából, de a világ más tájairól, még Latin -Amerikából is érkeztek ideggyógyászok. Az előadásokat és workshopokat neves neurológusok vezették, mint Mar Tintore és Thomas Berger, a magyarok közül pedig Komoly Sámuel professzor.

  Mikor kezdjük el az immunmoduláló kezelést és mennyiben segítheti az MRI a döntést? Ez volt az egyik központi kérdés. Pro és kontra egyaránt sok érv hangzott el. Mivel már másfél évtizede használjuk ezeket a gyógyszereket, óriási mennyiségű adat gyűlt össze. Ezek alapján sikerült irányelveket megfogalmazni, kik azok a betegek, akiknél érdemes korán elkezdeni – kényelmetlensége ellenére – a kezelést. Egy év után eldönthető, hatékony-e az alkalmazott gyógyszer. Ezek az általános következtetések támpontot jelentenek, de minden egyes SM beteg egyedi megfontolást igényel. Bővül a betegség lefolyását lassító szerek száma, újabb kezelési lehetőségek állnak küszöbön. Több előadás is foglalkozott azzal, hogy az új szerek hatékonyabbak, de lehetséges markánsabb mellékhatásaik miatt nagyobb körültekintést igényel alkalmazásuk.

  Mivel a széles körben biztonságosan alkalmazható szerek injekciós készítmények, a betegek egy része kevéssé tolerálja az ezzel járó kényelmetlenségeket és kilép a kezelésből. Azt gondolnánk, ez sok év után történik, de a statisztika azt mutatja, hogy a legtöbben az első két évben hagyják abba az injekciózást. Szó volt arról is milyen módon lehetne megelőzni a kezelések önkéntes/önkényes megszakítását. Érdemes a kezelés előtt alaposan átbeszélni a rendelkezésre álló terápiás lehetőségeket, a betegeket alapos megfontolásra buzdítani, gondolják át, melyik szer mellékhatását tudnák leginkább tolerálni.
  Fontos, hogy a betegeknek reális elvárásaik legyenek, tudják azt, hogy a kezelés a betegség lefolyását lassítja. Ne várják, hogy meglevő tüneteik megszűnjenek! Ezzel elkerülhetők az irreális elvárások miatti csalódások.

  A rendezvény gyakorlati kérdésekkel foglalkozott, áttekintést adott a sclerosis multiplexes betegek immunmoduláló kezelésével kapcsolatos ismeretekről, a napirenden levő „forró pontokról”. A Neurológiai Akadémia színvonalas körülmények között zajlott a város szívében, a Hotel Intercontinental-ban.
  A beszámolót írta dr. Mátyás Klotild, neurológus főorvos, a magyarsminfo.hu orvos-szakértője.

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>