Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>

A Magyarországi Sclerosis Multiplex (SM) Centrumok legfrissebb hírei


Hírkategória: Általános
 • Mire ügyeljenek az SM –betegek a nagy hidegben?
  [2012.02.09.] - Magyar SM Info - Hírkategória: Általános
  Napok óta fagyosak a nappalok, nagyon hidegek az éjszakák. Sok helyen havasak a járdák is, és nehezen járhatóak az utak a ráfagyott csapadéktól, vagy a hó miatt a járdákon parkoló járművektől. Kihívás ilyenkor a hétköznapi élet az egészségeseknek is, az SM betegek pedig különösen ki vannak téve néhány jelenségnek. Odafigyeléssel, a tanácsok megfogadásával azonban megelőzhetők a balesetek, állapot-rosszabbodások.

  Az ÁNTSZ és orvos-szakértőnk tanácsait az alábbiakban olvashatják:
  “Az extrém hideg szempontjából különösen nagy kockázatnak vannak kitéve az idősek, csecsemők, kisgyermekek, tinédzserek, krónikus betegségben szenvedők, fizikálisan vagy mentálisan korlátozottak, szociálisan hátrányos helyzetűek, hajléktalanok.- áll az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) honlapján.

  A legfontosabbak íme, pontokba szedve:
  “Tanácsok a hideg hatásának mérséklésére:
  - Tömény alkoholos italok fogyasztása nem ajánlott, mert növeli a végtagok hőleadását, elősegíti a kihűlést!
  - A nagy hidegben az idősek lehetőleg ne menjenek a szabadba, a megfelelő hőmérsékletet a lakásban is biztosítani kell számukra.
  - Ha fázik, vacog, fájdalmat vagy zsibbadást érez – ezek már a kihűlés vagy a fagyás előjelei! Előzze meg a további lehűlést testmozgással, vagy menjen belső térbe melegedni.
  - Ne fogjon meg hideg tárgyakat csupasz kézzel, mert fagyási sérüléseket szerezhet. Mínusz 10 fok alatt feltétlenül viseljen kesztyűt!
  - Krónikus betegségben szenvedők lehetőleg ne tartózkodjanak hosszú ideig a szabadban extrém hideg időben. Kérjék ki a kezelőorvos tanácsát a gyógyszerek adagjának esetleges módosításáról!
  - Öltözzön megfelelően: védje magát a széltől és az átnedvesedéstől. A nedves ruhákat minél előbb váltsa át. Viseljen természetes alapanyagú gyapjú vagy pamut alsó ruházatot.
  - Különösen figyeljen arra, hogy megfelelő cipőt, csizmát viseljen, mert a lábfej hamar lehűl, a lábujjak könnyen szenvedhetnek könnyebb-súlyosabb fagyási sérüléseket! Hasonlóan védje kezét és a fejét is.
  - Ha autóval utazik, vigyen magával meleg takarót, termoszban meleg folyadékot, feltöltött mobiltelefont.
  - Otthon tegyen szőnyeget a padlóra, a nem tökéletesen záró nyílászárók elé, ablak közé helyezzen párnát, szőnyeget. A lakásban is öltözzön rétegesen, igyon meleg folyadékot.
  - Ha vacogunk, akkor testünk hőmérséklete jelenősen csökkent. Ha fájnak a végtagjaink, és mozgásunk, figyelmünk lassul, ez már a súlyos kihűlés előjele. Ha a hidegben szívritmuszavart, mellkasi fájdalmat, légszomjat érez, hívjon orvosi segítséget.”

  (További tanácsok az: ÁNTSZ honlapján, itt olvashatók >>)


  Dr. Mátyás Klotild, neurológus főorvos, lapunk orvos-szakértője még kiegészíti a fenti jótanácsokat néhány speciálisan SM-betegeknek szóló javaslattal:
  “Kiegészítésként speciálisan annyi merül fel az SM betegeknél, hogy akinek végtagbénulása van, az különösen ügyeljen, hisz a mozgáshiány miatt ez a terület gyorsabban áthűlhet, amit érdemes az öltözködésnél figyelembe venni. Ha tartósan hidegen van, ezt a területet jó időnként átdörzsölgetni, át masszírozni, jobb azonban, ha tartós hidegnek nem teszi ki magát. Akinek egyensúlyzavara van, van gyengébb a lába, ügyetlenebb a járása, síkos úton ne induljon el, ne kockáztassa a balesetet, sérülést.”

  Baleset-és rosszabbodás-mentes napsütéses téli napokat kívánunk a magyarsminfo.hu olvasóinak!

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>