Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>

A Magyarországi Sclerosis Multiplex (SM) Centrumok legfrissebb hírei


Hírkategória: Általános
 • VIZELÉSI ZAVAROK SM-BEN
  [2012.06.13.] - Magyar SM Info - Hírkategória: Általános
  Az SM betegek kb. felének van különböző súlyosságú vizelettartási zavara. Dr. Mátyás Klotild, neurológus főorvos, lapunk orvos-szakértője írja le gondolatait, amiket a betegek leggyakrabban feltett kérdései ihlettek.

  „ Többségüknél e zavar arra vezethető vissza, hogy a hólyagizomzat egy kórosan működő reflex következményeként olyankor is ingert kap, amikor normális esetben nem kellene, és ennek hatására össze-összehúzódik. Ezzel csökken a hólyag kapacitása és gyakori vizelési inger jelentkezik, ami vizelettartási zavart okoz. Lehet enyhe, amikor annyit tapasztal a beteg, hogy sürgető jellegű az inger, de lehet erősebb, amikor nem is tudja tartani vizeletét. Egy betegen belül is változhat a panasz mértéke, hol erősebb, hol gyengébb formában lép fel. Állapotrosszabbodás is jelentkezhet inkontinenciával, ami a shub lezajlása után megszűnhet. Befolyásolhatja a lelkiállapot is. Otthon, ahol biztonságos közelben, állandóan elérhető a WC, panaszmentes is lehet ugyanaz, akinél idegen helyen már arra a gondolatra, hogy kellemetlen helyzetbe kerülhet – mivel a figyelem ide irányul -, gyakoribbá, erősebbé válhat a vizelési inger. „Baleset” is előfordulhat, ami érthetően kínos és elveheti a kedvet az otthonról való kimozdulástól. Nem szerencsés, ha ez kialakul, valamilyen megoldásra mindenképp törekedni kell, mert az otthon maradás, izoláció további tünetek forrása.
  A vizelet kiürülése is lehet nehezített. Ez a működészavar SM-ben inkább előrehaladottabb betegség esetén észlelhető. Míg a vizelettartási zavar kínos, zavaró, addig a vizeletelakadás igen veszélyes tünet, a hólyag túlfeszülhet, vagy a vizelet visszapréselődhet a vesébe. Az okozza, hogy a hólyag falának izomzata és a hólyag záróizma nem összehangoltan működik. Normális esetben, ez az összehangoltság ellentétes működést jelent. Amikor gyűlik a vizelet, a hólyag fala ernyedt, a záróizom viszont összehúzódik. Vizeléskor fordítva: a záróizom ernyed el és a hólyagfal húzódik össze, segítve a vizelet kiürülését. Ha egyszerre húzódik össze, vagy egyszerre ernyed el a két izom, nem tud a vizelet normálisan kiürülni a hólyagból.
  A vizelési zavarok kombináltan is jelentkezhetnek, ezért pontosan ki szoktuk kérdezni a betegeket ennek részleteiről. Ha a beszámolóból eldönthető, mi a probléma, különböző gyógyszeres kezeléseket javasolunk. Amennyiben ezzel nem uralható, segédeszközre lehet szükség. Vizelettartási zavar esetén betét, kondomkatéter jöhet szóba. Vizeletürítési zavar esetén naponta önkatéterezés, amire meg kell tanítani a beteget.
  Ha a páciens beszámolója alapján nem lehet egyértelműen meghatározni, mi a gond, műszeres vizsgálatra lehet szükség. Ezt urodinámiás vizsgálatnak nevezik. Bele kell pisilni a WC-hez hasonló műszerbe, ami méri a vizeletsugár nyomását a folyamat alatt. Erre viszonylag ritkán van szükség."

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>