Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>

A Magyarországi Sclerosis Multiplex (SM) Centrumok legfrissebb hírei


Hírkategória: Általános
 • TENS és Corposano készülék használata SM kezelésében
  [2012.07.16.] - Magyar SM Info - Hírkategória: Általános
  Sclerosis multiplexben az érzőpályák károsodása a leggyakoribb első tünet, de a betegség lefolyása során legalább a betegek felében kialakul, melyet zsibbadás, kellemetlen paraesthesiák (hideg érzés, szorítás, gyakran nehezen megfogalmazható panaszok), fájdalom jelezhetnek. A krónikus, égő, hasogató fájdalom gerincvelői demyelinisatióra utalhat, gyakran fokozott izomtónussal társul. A fájdalom gyógyszerrel és/vagy elektroterápia segítségével kezelhető.

  A Debreceni Egyetem Neurológiai Klinikáján dolgozó Szabó Gabriella fizioterápeuta gyakorlati tanácsait olvashatja TENS és Corposano készülék használata SM kezelésében.

  TENS és Corposano készülék használata SM kezelésében

  A sclerosis multiplexben (SM) szenvedő betegek döntő többsége tapasztal valamilyen fizikai kényelmetlenséget betegsége folyamán, amely elektroterápia segítségével hatásosan és biztonságosan kezelhető. Ilyenek a különböző típusú és eredetű fájdalmak, az érzészavarok illetve a fokozott izomtónus.
  Jelenleg az otthoni használatra kifejlesztett elektroterápiás készülékeknek számos típusa létezik, amelyek közül néhány szakorvosi javaslatra OEP támogatással is megvásárolható.

  A TENS és a Corposano készülékek elsődleges alkalmazási területe SM kezelésében a fájdalomcsillapítás, keringésjavítás, izomlazítás és az érzészavarok kezelése. Bár mindkét készülék alkalmas izomerősítésre az izmok összehúzódásának elektromos ingerlése által, mégis a bénult izmok ilyen módon történő edzése kizárólag ún. perifériás bénulások esetén eredményes és javasolt. Fokozott izomtónussal járó bénulások elektromos izomingerlése a merevséget, azaz a spazmus növekedését okozza. Ezért SM-ben szenvedő betegek – különösen fokozott izomtónus esetén - csak kellő körültekintéssel alkalmazhatnak önállóan elektroterápiát tüneteik enyhítésére.
  A készülékek használata előtt olvassa el figyelmesen a használati útmutatót, vagy lehetőség szerint konzultáljon gyógytornásszal, aki megmutatja Önnek a készülék pontos használatát.

  Az elektródák felhelyezése:
  - Mielőtt felhelyezi az elektródákat, ügyeljen rá hogy a készülék ki legyen kapcsolva.
  - A bőrfelület száraz és zsírtalan legyen. Amennyiben nem öntapadó elektródát használ, helyezzen az elektródák alá valamilyen benedvesített anyagot (textil, vileda) esetleg speciális gélt a hatékonyabb működés érdekében.
  - Tegye az elektródákat a megfelelő helyre. Fájdalom esetén a két elektróda fogja közre a fájdalmas területet. Kisugárzó fájdalomnál az egyik elektróda kerüljön arra a pontra ahonnan kiindul a fájdalom, a másik elektróda pedig arra a pontra ameddig kisugárzik. Gerincfájdalom esetén teheti az elektródákat a csigolyák lefutásával párhuzamosan vagy a gerincoszlop két oldalára. Keringésjavítás esetén tegye az adott végtagra. Amennyiben izommerevség-oldás a cél, az elektródákat az érintett izom vagy izomcsoport lefutásának megfelelően rögzítse.
  - Az elektródákat gumihevederrel, sóval vagy homokkal töltött zsákocskával esetleg gézszalaggal rögzítse.

  A készülék használata:
  - Mielőtt bekapcsolja a készüléket, győződjön meg róla, hogy az intenzitást szabályozó gombok „nulla” állásban vannak. Válassza ki a használni kívánt programot, illetve Corposano készüléknél állítsa megfelelő értékre a frekvenciaváltót, a szünetidőt és a monofázis vagy bifázis váltót.
  - Az intenzitást fokozatosan emelje. Minden embernek más az egyéni áramérzete. Az áramerősséget úgy kell beállítani, hogy kellemes, bizsergető áramérzése legyen, de izom-összehúzódás még ne lépjen fel, vagyis érzőinger-küszöb feletti, de még motorosinger-küszöb alatti intenzitással stimuláljon.
  - Amennyiben egyszerre több csatornát használ, valamennyi csatornánál külön-külön állítsa be a megfelelő intenzitást.
  - A kezelés végén az áramerősséget fokozatosan csökkentse nullára és az elektródákat csak ezután távolítsa el.
  - Naponta többször is (2-3x) használhatja a készüléket, de egy kezelés ne tartson tovább 25-30 percnél.
  Jó tanácsok:
  - A készüléket mindig az előírásnak megfelelően használja.
  - Amennyiben a kezelés első néhány napjában kimerültséget vagy fokozott fájdalmat tapasztal, csökkentse az intenzitást, a kezelési időt 10-15 percre és korlátozza a kezeléseket napi egy alkalomra. Amennyiben tünetei továbbra sem szűnnek esetleg fokozódnak, fejezze be a terápia alkalmazását.
  - A kezelés következtében az elektródák alatt fokozott bőrpír jelentkezhet, amely az áramhatás természetes velejárója és a terápia után rövid időn belül elmúlik.
  - Ne használja a készüléket amennyiben epilepsziában szenved, pacemaker, fémimplantátum van a testében, gyulladt és sérült bőrfelületen, a terhesség első trimeszterében valamint orvos által nem diagnosztizált fájdalom esetén.
  - A készülék használatával kapcsolatosan minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét.

  SMS Üzenet c. újság 2012. tavaszi -nyári számában >>, a 10. oldalon olvasható a cikk.

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>