Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>

A Magyarországi Sclerosis Multiplex (SM) Centrumok legfrissebb hírei


Hírkategória: Általános
 • Csökkenthető a kézremegés? Vitatott eredmények egy új sebészeti eljárásról – neurostimuláció agyi elektródákkal - sclerosis multiplexben
  [2012.08.14.] - Magyar SM Info, dr. Mátyás Klotild - Hírkategória: Általános
  A szklerózis multiplex (SM) egyik tünete a kézremegés. Ennek is az a formája, ami a cél elérése előtt erősödik fel, ezért intenciós tremor a tudományos elnevezése. Mértéke igen különböző lehet. Ha kifejezett, ellehetetlenítheti a végtag működését, hiszen megakadályozza a kéz pontos irányítását. A beteg leveri a tárgyakat, nem tudja odahelyezni őket, ahova akarja. A tünet gyógyszerrel nem befolyásolható.

  Évtizedek óta folynak próbálkozások a különböző eredetű kézremegések (Parkinson betegség, esszenciális tremor, SM) műtéti kezelésére. Az agy talamusz nevű területén történő roncsolás átmeneti javulást hozott. A technika fejlődésével, finomodásával a roncsolást felváltotta egy vékony elektróda behelyezése, melynek segítségével –hasonlóan a kardiológusok által használt pacemakerekhez - stimulálni, serkenteni lehet meghatározott helyeket. Ha gátló területeket ingerlünk, a serkentés végeredménye értelemszerűen gátlás. Mivel a talamusz minden oldalról tekintve az agy közepén helyezkedik el, az elektródát mélyen be kell vezetni az agyállományba, ezért mélyagyi stimulációnak nevezték el az eljárást (angolul: deep brain stimulation = DBS). A műtétet elsősorban Parkinson betegségben végzik olyan betegeknél, akiknél a gyógyszeres kezelés nem vezet eredményre. Erre pontos kritériumrendszert dolgoztak ki. Szklerózis multiplexben – mivel a kézremegés ritkább, mint a Parkinson betegeknél – sokkal ritkábban kerül sor ilyen beavatkozásra.

  Hosszútávú eredményről egyelőre nem lehet felelősen beszámolni. Az irodalomban található közlések ellentmondásosak és igen alacsonyszámú beavatkozásról tudósítanak SM vonatkozásában, de Magyarországon is történt már ilyen. A sajtó is tudósított róla és a betegek között is szárnyra kapott a hír, sokan csodákat remélnek ettől az eljárástól, sok a tévhit ezzel kapcsolatban. Az eredmények sajnos átmenetiek és invazív, vagyis műtéti, tehát kockázattal járó beavatkozásról van szó, ami költséges is, ezért az SM kezelési protokolljában nem szerepel.

  Az SM alapfolyamatait nem befolyásolja a műtét, tüneti kezelésről van szó. Az SM egyéb tüneteit (látászavar, szédülés, zsibbadások), nem lehet ezzel a módszerrel szűntetni.

  dr. Mátyás Klotild

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>