Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>

A Magyarországi Sclerosis Multiplex (SM) Centrumok legfrissebb hírei


Hírkategória: Általános
 • Mozgássérülteknek is segít a Google az új térképe
  [2013.05.10.] - Magyar SM Info - Hírkategória: Általános
  Magyarország még sosem mutatott ennyit magából a világhálón, mint most, mikor is a Google internetes térképén, a Google Maps-en (http://maps.google.com) elérhetővé vált az utcaképekből álló térképnézet, az ún. Street View. (utcanézet- a továbbiakban: GSV). Ez a lehetőség sosem látott segítséget nyújt a mozgássérülteknek is.
  A világ országai közül ötvenedikként lehet mától elérni azt a térképet, ami a magyarországi utcákon haladó speciális, a Google által kifejlesztett autókból,illetve tricklikből készült fotók összeillesztésével készült.A Parlementtel szemben, egy sajtótájékoztató keretében 2013. április 23-án bemutatott járműveken jól látszott, hogy egy fényképezőgép egy állványon állva, folyamatosan teljes panoráma-fotókat készített, a tér minden irányából. A táblagépeken, okostelefonokon és természetesen PC-ken is elérhető interentes térképen úgy nézhetjük az „utcaképet” hogy a jobb első sarokban, a közelítéshez használható vonalzón „álló” kis sárga emberke- ikont- az ún. PagMan-t- ráhúzzuk a megjeleníteni kívánt térkép-részletre. Pár másodperc múlva a kép „betölt” és virtuálisan az adott területen, mintha ott, az utcán állnánk, úgy nézhetünk körbe, fel és le, stb. Lehet a tér irányaiban haladni is, és „járás” közben megfigyelni a környezetet.

  Segít a mozgássérülteknek a Google

  Kép címeNagy segítsége ez a mozgássérülteknek, hisz így előre el lehet tervezi szó szerint minden lépést, amit az utcán, köztereken meg kell tenniük- mondta dr. Derera Mihály, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének igazgatója. Az érdekvédő elmondta: maga is mozgássérültként sokszor találkozik azzal a helyzettel, hogy nem tudja, hogy a mozgássérültek részére kijelölt parkolóból hogy jut fel az utcára, illetve hogy jut el a céljához, mert nem ismeri a helyet: járdaszegélyek, rámpák, lépcsők nehezíthetik az útját, vagy akár meg is akadályozhatják az eljutást. Természetesen a parkoló sem mindenhol elérhető, és vannak, akik tömegközlekedést vesznek igénybe, mozgássérültként, nekik is sokat segít ez a szolgáltatást. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a mozgássérültekre minden turisztikai szolgáltatásnál érdemes gondolni, hisz nem elhanyagolható részei a piacnak.
  A Google utcakép nézetére mutató internetes linket bárki használhatja cége, intézménye, szervezete bemutatására, a használat teljesen ingyenes. Bővebben erről a www.google.hu/streetview oldalon, magyar nyelven lehet olvasni.

  Adatvédelmi aggály: volt-nincs

  Kép címeAz utcai térképeket nézegetve látható, hogy a fotók általában napfényben készültek - hazánk esetében a legtöbb képen téli táj látszik- tehát a képek élesek. A járművek már évek óta járják a települések utcáit, és készítik a fotókat, de ezidáig nem lehetett publikálni, mert Jóri András, korábbi adatvédelmi biztos hivatala megálljt parancsolt ennek a lehetőségnek. A sajtótájékoztatón Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság elnöke elmondta: az azóta bekövetkezett törvényi változások tették lehetővé, hogy újra átgondolják az Google engedélyezési kérelmét. Mivel meglehetősen újszerű kezdeményezésről van szó, tájékozódtak a leginkább érintettek, a települési önkormányzatok képviselőtestületeinél is, akik egyöntetű elfogadásukat fejezték ki. Péterfalvi kifejtette: “A Hatóság állásfoglalásának kialakítása során figyelembe vette a szolgáltatás által megvalósuló közérdekű célokat is. A nemzetközi gyakorlatot is szem előtt tartva a Hatóság olyan elvárásokat fogalmazott meg, mint pl. az arcok, személyek felismerhetősége, illetve az autók rendszámának kitakarása. Ezek révén a magánszféra esetleges sérelme kiküszöbölhető. A Google programozói éppen ezért beépítettek még egy lehetőséget, ahol is a felhasználók egy ún. Hibabejelentő űrlap kitöltésével jelezhetik- akár magyar nyelven is- az őket sértő tartalmakat, amit a Google 5 munkanapon belül köteles eltávolítani, vagy elhomályosítani. Fokozottan ügyelnek a felvételeknél az ún. „érzékenyebb területeken”, pl. kórházak környékén, és az is fontos, hogy nem készülhet felvétel magánterületen, csakis ott, ahova bárki bemehet. A Google a támasztott követelmények betartását vállalta, és így indítja útjára szolgáltatását.- fogalmazott Péterfalvi. ”

  Ki kit figyel?

  Kép címeAz utca emberei és az internetezők szinte azonnal „lecsaptak” a különleges eseményre, és már a bejelentés napján korán reggel észrevették a rég nem látott állványos-fényképezőgépes autót Budapest utcáin. A hír bejelentésekor, az szolgáltatás élessé válásakor, kedden dél körül szinte percek alatt megszülettek azok a cikkek, bejegyzések, fotók, amiken a GSV-val látható, a hazai utcákon fotózott „különleges” képi élményeket osztják meg a netezők. Az utcai képeken sok utcalányt, kültéri látványos vendégcsalogató alkotásokat, szegénységet mutató szocio-fotót vagy akár megdöbbentő módon viselkedő embereket is megfigyelhetünk. A felhasználók többsége saját házát, lakását, munkahelyét járja körbe először ezen a különleges „leskelődős” módon, és rögtön fel is vetődik a kérdés:
  Megfigyelheti –e a hatóság így az embereket? Pl. vagyontárgyak, lakásméret, hulladéklerakások, fakivágások, szabálytalan parkolás, illegális tevékenység- mindez könnyen megfigyelhetővé válik. Péterfalvi Attila szerint nem jellemző hogy a hatóságok ezzel élnének, a keresőcég eddig elérhető műholdas felvételeivel is lehetett volna élni ilyen téren, de nem érkezett bejelentés, hogy ez bárkinek is jogsérelmet okozott volna.

  Turistaként a fotelból a világba

  Több fontos szempontból is felhasználhatók ezek fotók- mondta el Heal Edina, a Google Magyarország vezetője. Az egyik ilyen szempont az iskolai oktatás, hisz sosem volt még ennyire közel egy-egy érdekes építmény, mint pl. a Pompei –romok, vagy a Stonhange kövei, aminek virtuális „meglátogatása” elősegítheti , hogy jobban igyekezzen a diák a nyelvtanulással, hogy felvehesse a kapcsolatot a monitorán már „karnyújtásnyira” megismert ország népével is. Természetesen ez fordítva is működik,v agyis hazánk „országimázsának” növelésére is kiválóan használható ez a projekt-hangzott el a sajtótájékoztatón Maráczi Gábortól, a Magyar Turizmus Zrt. stratégiai és marketing igazgatójától.

  A Parlament, a Lánchíd, a Hősök tere, a Veszprémi vár az ismert borvidékek, Magyarország települései Esztergomtól Pécsig, Soprontól Nyíregyházáig is egyetlen kattintásnyira kerültek a világ internetezőitől. Aki kimozdulna kicsit, az felfedezőútra indulhat és foteljából nézheti meg a világörökség részeit, olyan helyekre is eljuthat, ahova máshogy nem lenne lehetősége. Az közismert, hogy az emberek többsége az utazását a neten beszerezhető információk gyűjtésével kezdi – mondta el Maráczi Gábor.


Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>