Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>

A Magyarországi Sclerosis Multiplex (SM) Centrumok legfrissebb hírei


Hírkategória: Általános
 • Az influenza megelőzése
  [2014.03.14.] - MagyarSminfo, dr. Mátyás Klotild - Hírkategória: Általános

  Az influenza vírus által okozott fertőző betegség, melynek oki kezelése jelenleg nem ismert, ezért különösen fontos a megelőzésére törekedni. A járványra minden évben február környékén lehet számítani, de már ősszel gondolni kell rá.- írja lapunk szakorvosi tanácsadója, dr. Mátyás Klotild neurológus főorvos.
  Októberben, novemberben szervezik a védőoltás kampányt. Korábban is hírt adtunk róla, hogy klinikai vizsgálat is történt arra vonatkozóan, provokál-e rosszabbodást SM-ben az influenza védőoltás. A vizsgálat eredménye szerint nem provokál, így a védőoltás használata SM-ben is biztonságos. Elsősorban azoknak az SM betegeknek ajánljuk beadását, akik közösségbe – dolgozni – járnak, tömegközlekedési eszközt használnak, vagy közvetlen családtagjaik – kisgyermekeik – hazahozhatják a vírust.
  Ebben az időszakban a higiéniai szabályokra fokozottan ügyeljünk. Hazaérkezéskor mindenki mosson kezet! Ne köhögjünk egymásra, a beteget ne puszilgassuk. Fokozottan figyeljünk a zöldségek, gyümölcsök megmosására. Van, aki a péksüteményeket is átmelegíti fogyasztás előtt.
  Fogyasszunk sok folyadékot, elsősorban meleg folyadékot. A légúti nyálkahártyákat a testünk a csillószőrök segítségével takarítja. A nyálkahártyák nedvesen tartása a csillószőrök mozgását segíti. Ezért érdemes a levegőt párásítani, sóoldattal gargalizálni.
  Törekedjünk vitamindús ételek fogyasztására, érdemes ebben az időszakban C-vitamint szedni.
  Öltözködjünk rétegesen, úgy, hogy egyaránt kerüljük az mind áthűlést, mind a túlhevülést.
  Szellőztessünk.
  Egész évben fontos szervezetünk jó kondícióban tartása, a rendszeres mozgás, testedzés. Lehetőség szerint kerüljük a tartós stresszt, mert lelkiállapotunk is hat immunrendszerünkre. Ha a stressz nem tartható távol, tanuljunk megküzdő módszereket.

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>