Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>

A Magyarországi Sclerosis Multiplex (SM) Centrumok legfrissebb hírei


Hírkategória: Általános
 • Cseppnyi Önbizalom program a vizelettartási panaszok megoldására
  [2014.09.30.] - Magyarsminfo.hu - Hírkategória: Általános
   Vannak olyan problémák, amikről tabuként nem beszélünk, szégyenlősen hallgatunk, ha rákérdeznek,és csak nagy nehezen tudunk emiatt megoldásokat találni. Ilyen probléma az SM-betegek körében is gyakori vizelettartási nehézség, szaknyelven az inkontinencia. Egy 2013-ban indult program most az inkontinenciával küzdő betegek oktatását, támogatását, információval és segédanyagokkal való ellátását célozza. A program idén is folytatódik, neve beszédes: Egy cseppnyi önbizalom
  Az inkontenciáról beszélni még tabutéma, sokan szégyellősek emiatt Forrás: www.pexels.com, CC0 (Creative Common Zero license) A problémák megoldására sokféle stratégia létezik, az egyik, hogy „söpörjük a szőnyeg alá”, „halogassuk a megoldást”, várjuk azt, hogy „magától megoldódik” majd. Ismerős? Sokan kezelik így a kínos helyzeteket. Van, amikor már nem lehet ezzel továbblépni, megoldást kell találni. Pl. ha nem tud valaki kimozdulni az inkontinencia miatt, vagy gondolatait egyfolytában uralja a vizeletcsepegés, szorong, zavarban van ettől minden helyzetben. Cikkünkben most azt járjuk körbe, hogyan lehet megoldani, hogy nézzünk szembe a kihívással, szerezzünk be minél több információt, és beszéljünk róla másokkal is.  A vizelettartási probléma ma Magyarországon több százezer embert érint, akik közül sokan nem fordulnak ezzel a problémával orvoshoz.  Éppen ezért, hogy az ellátásba be nem kerülő betegek feltérképezése és tájékoztatása elkezdődhessen, és minden érdeklődő megkapja a szükséges segítséget, elindították a Cseppnyi Önbizalom programot. A program szervezőit megkérdeztük a program eddigi és várható eredményeiről és a betegek megsegítésének lehetőségeiről. A válaszokat az alábbiakban olvashatják: 

  Idén, 2014. szeptemberében milyen szolgáltatásokat nyújt ez  a projekt, miben segíti a betegek edukálását

  A Cseppnyi Önbizalom Programhoz csatlakozott háziorvosi praxisokban, elsősorban a szakdolgozókra támaszkodva történik a betegek tájékozottsági és érintettségi szintjének felmerése és edukálása. A praxisokban Kontinencia Tanácsadási Hónapot tartanak, melynek keretében a praxis betegei közvetlenül a szakdolgozótól személyes edukációt kapnak az inkontinenciát, valamint a megfelelő kezelést illetően. Kérdőív segítségével felmérik a betegk érintettségi és információs szintjét, tájékoztató anyagokkal segítenek, valamint szükség esetén szakorvoshoz, vagy patikába irányítják őket. - hogyan érhetik el a betegek a hozzájuk legközelebbi centrumot, ahol segítséget kaphatnak, ha inkontinenciával kapcsolatos problémájuk van, és milyen segítségre számíthatnak?

  - Milyen eredményeket ért el eddig a projekt, hány embert sikerült bevonni és milyenek a visszajelzések

  A programhoz csatlakozó háziorvosi praxisok megtalálhatók  a  www.cseppnyionbizalom.hu weboldalon, ahol megyei és városi/települési bontásban kereshetnek rá az érdeklődők a résztvevő praxisokra. A szakdolgozók személyes "meghívásán" kívül önkormányzati plakátkampánnyal és sajtómunkával hívjuk fel a figyelmet a programra. 
   Az eddigi években a programhoz több mint 550 háziorvosi praxis csatlakozott, akik több mint 50 000 érintettnek/érdeklődően adtak felvilágosítást a témában. Átlagosan a megjelentek 27%-át irányították patikába valamilyen inkontinencia segédeszközért és 25%-át szakorvoshoz. 

  - Minden ember élethelyzete más, de mégis milyen módon tudnak segíteni: betétek, torna, vizsgálat, egymást segítő csoport, orvosi segítség, műtét, lelki támogatás?

  Természetesen az esetenként szükséges szakorvosi kivizsgálás és a megfelelő inkontinencia védőeszköz ajánlásán túl a gátizomtorna lehetőségére és fontosságára is felhívják a figyelmet a programban résztvevő szakdolgozók. Fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy (ahogy a program tapasztalatai is igazolják) ők azok, a szakdolgozók,  akik lelki oldalról is le tudják dönteni azt a falat, ami az érintetteket az esetek nagy többségében körülveszi. Nem mernek megnyílni, tabuként kezelik a problémájukat, így nem megfelelő, vagy semmilyen megoldás nem áll rendelkezésükre a tüneteik kezelésében. A program és így a programban résztvevő szakemberek elsődleges célja, hogy megszólítsuk a vizelettartási zavarban érintetteket, hogy merjenek beszélni a problémájukról, merjenek segítséget kérni. 

   - Kik a program célcsoportjának tagjai, és hogyan tudnak kapcsolódni az SM-betegekhez?

  A programban elsődleges célcsoport a 45 év feletti hölgyek, akik a leginkább veszélyeztetett célcsoport az inkontinencia vonatkozásában. Természetesen a programban várnak minden érintettet/érdeklődőt, olyan hozzátartozót is, akinek a környezetében fordul elő a probléma, férfiakat is, esetenként állapotos hölgyeket életkortól függetlenül.  Mivel a magyarsminfo.hu oldalon is olvasható, hogy  „9-ből 10 SM-es beteg tapasztal valamilyen jellegű vizelési zavart a betegség lefolyása során”, és tünetek között külön is megemlítik az inkontinenciát, ezért nem kérdés, hogy miben tudnak e programban szereplők segíteni. Arra is érdemes felhívnunk a figyelmet, hogy a résztvevő praxisok már a programba lépés előtt kiépítik a szakmai kapcsolatot egy megfelelő urológiai szakrendeléssel, így az egyéb jellegű vizelési zavarok esetében is közvetlenül tudnak szakrendelési ellátást igénylő ügyekben segíteni a hozzájuk fordulóknak

   Belépés a programba

  A programba a lehető legdiszkrétebben is be lehet lépni. Elsőként egy névtelenül, az interneten kitölthető kérdőív tud segíteni az érintetteknek vagy hozzátartozóiknak: pár kérdésre válaszolva megadja a választ, milyen fokban befolyásolja életét az inkontinencia, hogyan érdemes javítani a helyzeten: lehet az gátizom-torna, vagy betét viselése, sokféle megoldást ajánl az érdeklődőknek.  A második lépésként érdemes megkeresni a programban részt vevő háziorvosi praxist, és ha nem elérhető, akkor javasolni annak felvételét, a rendszert ugyanis folyamatosan bővül. 

  Milyen szervezet van a program mögött?

  Új Inko Fórum, az Országos Alapellátási Intézet (OALI), a Magyar Általános Orvosok Tudományos Egyesülete (MÁOTE) ,  a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara, az SCA Hygiene Products Kft. 

  Miként zajlik a program? 

  A kampány során a háziorvosi praxisok ún. fogadóórákon várták az érdeklődőket a képzett asszisztensek, legtöbbször. A honlapon a „praxis-kereső” használatával lehet megtalálni a betegek lakóhelyéhez legközelebbi pontot. 

  Folytatódik a program

  2014 márciusában újabb 220 résztvevő háziorvosi praxis szakdolgozói várják a hozzájuk tartozó betegeket- olvasható a program honlapján. Az program részleteiről a honlapon lehet érdeklődni. Az SM- betegekkel kapcsolatos orvosi tudnivalókról később írunk.

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>