Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>

A Magyarországi Sclerosis Multiplex (SM) Centrumok legfrissebb hírei


Hírkategória: Általános
 • SM- Élhetünk-e Stressz Mentesen?
  A természet és a lazítás is stresszcsökkentő lehetA stressz mindennapjaink része, nem tudjuk elkerülni, legjobb, ha megismerjük, és megküzdünk ezzel. DE vajon van-e az SM-esekre jellemző stresszokozó tényező? Hogyan szelídítsük meg a stresszt?

  A hétköznapokban gyakran halljuk azonban: „stresszelem magam, alig bírok aludni”, „fáj a gyomrom a sok stressztől”, teljesen kivagyok, csupa stressz az életem.”

  A stressz tehát okozhat életvezetési problémákat, és ún. pszicholszomatikus, vagyis lelki eredetű testi tüneteket. (alvászavar, gyomorégés, izzadás, stb.)
  Azok a helyzetek minősülnek káros stresszhelyzetnek, amelyeket aktivitással ellenőrizhetetlennek, befolyásolhatatlannak, megoldhatatlannak tűnnek, illetve így éljük meg.

  Mi az a stressz?

  Stressz fogalma: a latin strictus (szoros) szóból származik, igénybevételt jelent.
  A szervezet reakciója minden olyan ingerre, amely kibillenti eredeti egyensúlyi állapotából, alkalmazkodásra kényszeríti.
  A stressz szót általában erre használjuk: az ember és környezete közötti kölcsönhatás folyamatában az újszerű, magatartási választ igénylő helyzeteket stresszhelyzetnek nevezhetjük. Ez építheti a személyiséget, fejlesztheti a megoldásokat, egy harmonikusabb, sikeresebb életvezetés felé is haladhatunk ezáltal.

  A magyar származású Selye János professzor szerint a stressz nem feltétlenül ártalmas, csak meg kell különböztetni ”jó” és ”rossz” stresszt:
  „– eustressz: jó stressz, erősítő hatású, megoldhatónak, leküzdhetőnek tűnik az adott helyzet
  – distressz: rossz stressz, ártalmas, kellemetlen. Intenzíven fenyegető, egyensúlyvesztés, megjósolhatatlanság, befolyásolhatatlanság jellemzi.

  A stressz teljes hiánya enerváltságot, túltengése pedig irracionális reakciókat, betegséget okozhat. Mint mindenben, itt is az egyensúlyon van a hangsúly!” (forrás: hormonharmonia.hu)
  Nemcsak a megléte, de a stressz mértéke is döntő. Akár az intenzitása, akár a hossza miatt lehet nehezen megbirkózni vele, és ennek megítélése is az egyéntől függ.

  A krónikus betegséggel, például az SM-mel együttélők (és családtagjaik) számára egy állandó stresszforrás a betegség, annak éppen zajló shub-jával vagy annak hiányával, de fenyegető jelenlétével. A beteg mindennapi életvezetését segítő vagy akadályozó tünetek is ún. stressz-faktorok. Pl. a mozgásképesség ideiglenes vagy végleges elvesztése, beszűkülése, átmeneti látászavarok, stb.
  Hogyan reagáljunk erre? Lehet-e ebből jól kijönni? Valóban a stressz az, ami megbetegít? Nemcsak az a fontos, hogy mi történik velünk, hanem az is, hogy a történteket hogyan éli az egyén meg. Az, hogy miként hatnak rá az egyes helyzetek, elsősorban attól függ, hogyan milyen gondolkodási mintázata van, milyen jelentést tulajdonít neki, és - nem utolsó sorban - az, hogy képes -e befolyásolni az eseményeket.

  A stressz nem maga okozza a betegséget. Érdemes figyelni arra, hogy vannak olyan magatartások, szokások, amelyekkel az ember a helyzetre reagál. A helyzet rendezését, megoldását pedig nagymértékben befolyásolja annak egyéni jelentése. Vagyis nem magára a helyzetre reagálunk, hanem arra, amit az számunkra jelent. Mást jelent betegség 20 illetve 50 éves korban, mást a városban élő, tájékozott és autóval rendelkező családban élőnek és más a zsákfaluban, egyedül élő vagy mélyszegénységben lévő családtagnak. Mást jelent a korábbi munkaképesség csökkenése a képzett mérnöknek vagy pedagógusnak, vagy más, magas képzettséget jelentő szakma képviselőjének és mást annak, betanított munkát végzett.

  A döntő tehát nem maga a stressz, hanem az, hogy valaki hogyan birkózik meg a stresszel. Betegség rendszerint akkor alakul ki, ha az egyén "megbirkózási technikája" hibás, túlzott, vagy nem felel meg a megoldandó problémának.

  Megküzdés alatt a személy azon erőfeszítéseit értjük, melyek arra irányulnak, hogy legyőzze a rá ható külső vagy belső fenyegetéseket.
  Erről és az SM-betegek életében előforduló megküzdésekről a következő cikkben számolunk be.

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>