Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>

A Magyarországi Sclerosis Multiplex (SM) Centrumok legfrissebb hírei


Hírkategória: Általános
 • SM-mel, kerekesszékkel – kerékpáron!
  [2015.06.29.] - SM - Hírkategória: Általános
  Egyedülálló szolgáltatással várja az érdeklődőket a dombóvári Presidium Közhasznú Egyesület.
  A kerekesszékes kerékpáros riksa szolgáltatásuk azok számára is lehetővé teszik a kimozdulás, a biciklizés élményét, akiknek a kerékpározáshoz szükséges bármely képességük, erejük csökkent, vagy hiányzik, akár átmenetileg, akár tartósan, de szeretnének kimozdulni.
  A kimozdításhoz szervezet aktivistái speciális kerékpárokat használnak. Az egyik fajta kerékpárt sokan ismerik, a tandem-kerékpározásra használható, két személy által hajtható. Ezen az egyik személy lehet gyengébb, vagy pl. fogyatékkal élő, tehát pl. vak, a másik, ép személy tud neki a kerékpározásban segítséget nyújtani, de megmarad az önálló tekerés élménye is.

  A másik típusú járműből alig pár darab van Magyarországon: ez az ún. kerékpáros kerekesszékes riksa, amin egy rámpa segítségével egy kerekes székes embert lehet elhelyezni és szállítani. A Presidium Közhasznú Egyesület által Hollandiából beszerzett és a civilek számára elérhető jármű könnyen kezelhető, egy pedállal megoldható a kerekesszékes ember rámpára való fel-és lehajtása. A kerekesszékbe könnyen be lehet ülni és kiszállni, nagyon kényelmes és ergonomikus. A biztonságról hárompontos biztonsági öv gondoskodik. Az érdekes jármű átlagos emberi erővel hajtható utas szállítás közben is, sík terepen. Emelkedőn a haladást elektromos motor is segítheti.

  A kerékpározás élménye, a gyorsabb haladás, a mozgás öröme és a közösen végzett tevékenység egyaránt örömet okozhat ebben a kétféle a megoldásban.
  (A kerékpárról bővebben a www.kerekesszabadság.hu oldalon lehet tájékozódni.)
  A kerékpár mellett szóló további szempont, hogy a környezetet is védik a motor nélküli teljesen megújuló energiával működő „zöld" járművel, de az elektromos motor is nagyon kevés káros anyagot bocsájt ki. A kerékpárokkal június utolsó hétvégéjén a budapesti Norvégminta Fesztiválon találkozhattak az érdeklődők. Itt a magyarsminfo.hu érdeklődésére Rieger Erika, a dombovári Presidium Közhasznú Egyesület elnöke elmondta, hogy egy SM-beteg fiatalembernek is segítenek a járművel, aki 10 évig nem tudta elhagyni a lakását a mozgáskorlátozottsága miatt, de ezzel a járművel nemcsak kimozdulni tud, de a szervezetnél munkát is kapott, szőtteseket készít jelenleg. A Presidium megváltozott képességűek foglalkoztatásáról szóló sikertörténetről a Rehabportálon találtunk egy érdekes cikket:

  „A vállalt minimumon túl teljesít a Presidium Közhasznú Egyesület is. Rieger Erika, a szervezet vezetője elmondta, hogy 33 megváltozott munkaképességű foglalkoztatottjuk van. Az egyesület elsődlegesen vállalt közhasznú céljainak megvalósításában segítenek, vagyis a fogyatékkal élők ellátásban segítenek Reménység Napközi Otthonban. Irodai munkát végeznek, a takarításban, a konyhán vagy éppen a műhelyekben segítenek.

  Rieger Erika kiemelte, hogy a megváltozott munkaképesség nem kizárólag valamilyen fogyatékosságot jelent, sokszor – mint ahogy az ő munkavállalóik esetében is – betegség áll a háttérben. Fontos ugyanakkor, hogy a program nemcsak a foglalkoztatási rehabilitációt teszi lehetővé, hanem háttér terápiát is magában foglal, mentális és szociális fejlesztés is. Az intézményvezető arra is kitért, hogy előny számukra, hogy egy épületben vannak a Város- és Lakásgazdálkodási NKft.-vel, így szakmailag össze tudnak dolgozni." A 2014. februárjában megjelent cikk teljes terjedelmében itt olvasható.

  A szervezet további innovációkat is bevezetett, pl. egy iPod –ra felvették Dombóvár nevezetességeinek bemutatását, idegenvezetői szemmel, és a kerekesszékes riksában ülő ezt végighallgathatja a várost bejárva, tehát városnéző sétára is alkalmas az eszköz.

  A kerekesszékes riksa jelképes áron kibérelhető helyben és igény szerint más településre is elviszik. A Norvég Civil Alaptól nyert pályázatból vásárolták, ennek részletei itt olvashatóak.

  „Jóléti szolgáltatások társadalmilag sérülékeny csoportoknak

  Presidium Közhasznú Egyesület

  A projekt időtartama: 2014. augusztus 1. - 2016. április 30.

  Támogatás összege: 17,581 €

  A súlyos vagy speciális fogyatékossággal élő emberek társadalomban való aktív részvételi lehetősége csekély, hiszen nincsenek kiépítve olyan közlekedési szolgáltatások, amelyek ebben segítenék őket.
  A projekt célja a Dombóvár térségében fogyatékossággal élő és/vagy mozgásukban korlátozott személyek „kimozdítása" élményterápián, sport és kulturális programokban való részvételen keresztül. Mobilitásuk javulása által társas kapcsolataik bővülnek, testi és lelki egészségük fejlődik, beszűkültség-érzésük csökken. Élő kapcsolatba kerülnek a város lakosságával, ami társadalmi szemléletváltást is eredményez.
  A kimozdítás speciális kerékpárokkal történik, melyekkel városnéző túrákat szerveznek és az érintettek közlekedését, jogaikhoz való hozzájutását is segítik, fejlesztve ezzel önmenedzsmentjüket. Önállósodásuk, egészségfejlődésük megkönnyíti családtagjaik életét."

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>