Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>

A Magyarországi Sclerosis Multiplex (SM) Centrumok legfrissebb hírei


Hírkategória: Általános
 • SM-esek is dolgozhatnak akár Fogyatékosság-barát Munkahelyeken!
  [2015.12.18.] - SM - Hírkategória: Általános

  A Fogyatékosság-barát Munkahely elismerést idén 2015. december 3-án adták át. A Salva Vita Alapítvány 2010-ben vezette be a Fogyatékosság-barát Munkahely elismerést, hogy az álláskereső fogyatékkal élő emberek és a foglalkoztatásukra nyitott munkáltatók egymásra találását támogassa. A magyarsminfo.hu kérdéseire a Salva Vita Alapítvány programvezetője, Pulay-Virág Borbála válaszol. Keretes anyagaink között szerepelnek a korábban díjazott cégek is.


  - Magyarsminfo.hu : Örömmel láthatjuk, hogy már 64 hazai cég nyerte el a Fogyatékosság-barát Munkahely címet. Milyen fejlesztéseket vezetnek be a cégek a leggyakrabban, mik az elvárások, hogy a munkaadók elnyerjék ezt a címet?

  - Pulay-Virág Borbála: Alapvető célunk, hogy a cégek nyitottá és minél felkészültebbé váljanak a fogyatékos emberek fogadására és megtegyenek lépéseket azért, hogy minél nagyobb számban képesek legyenek fogadni őket. Látni lehet, hogy az elismerést elnyert cégek között nagyon különböző szervezetek (multinacionális nagyvállalat, középvállalkozás, költségvetési intézmény, mikrovállalat) vannak. Ezek a szervezetek pedig eltérő szinten és ideje foglalkoznak a témával. A vállalható és megvalósított fejlesztések ennek megfelelően rendkívül sokszínűek. A teljesség igénye nélkül, Felsorolok a megvalósított fejlesztésekre jellemző példát:

  - Sokan vállalnak fizikai akadálymentesítést, honlap akadálymentesítést. Nagyon sok cégnél (és ezt mi is támogatjuk) elindulnak olyan érzékenyítő folyamatok, melynek során a vállalat vezetőit, emberi erőforrás (HR) szakembereit, és minden egyéb munkatársat érzékenyítenek, majd felkészítenek a fogyatékos/megváltozott munkaképességű emberek fogadására. Tájékoztatást adnak számukra, információkkal látják el őket a fogyatékos emberekkel kapcsolatos együttműködés sajátosságaival kapcsolatban, vagy egyszerűen megpróbálják érzékenyíteni őket arra, hogy milyen lehet egy fogyatékos ember élete (pl. kipróbálni a közlekedést vakon, vagy kerekesszékkel, számítógépet használni látássérültként, vagy beszélgetni siketként). Ezek csak példák, nagyon sokféle tréning van a piacon, amelyekből válogatni lehet.

  - Csapatépítő programokat fogyatékos emberekkel, integrált sportversenyeken vesznek részt, filmklubokat, előadásokat szerveznek a témában, és a céges adományozásokat is e téma köré szervezik. Van példa olyanra, hogy a cégek mivel sok siket/hallássérült kollégát szeretnének felvenni, jelnyelvi képzésben részesítik a munkatársakat. Sok helyen dedikált mentorokat képeznek és neveznek ki, akik aztán a cégben segítik a fogyatékos ember életét, munkáját.

  - Számos cég igyekszik a toborzási és kiválasztási folyamatait minél jobban akadálymentesíteni. Ezen a területen nagyon sokszínű és innovatív megoldások születnek. Annak érdekében, hogy minél több fogyatékos álláskeresővel találkozzanak, egyre több szakmai szolgáltatóval veszik fel a kapcsolatot. Civil szervezetekkel, érdekképviseletekkel szorosan együttműködnek azért, hogy minél több emberhez jusson el a híre annak, hogy nyitottak a fogadásukra, és hogy átvegyék tőlük a meglévő tudást, szakmai tapasztalatot.

  - Díjazzuk azt is, ha a cégek (főleg a szolgáltatást nyújtók) az ügyfeleik, vásárlóik felé is nyitnak ezen a téren. Akadálymentesítik szolgáltatásaikat, elérhetővé teszik fogyatékos emberek számára, felkészülnek az ő fogadásukra és kiszolgálásukra is.

  - Sok cég a folyamat kezdetén szembesül azzal, hogy nem tudja milyen típusú megváltozott munkaképességű embereket tudna alkalmazni, és mely pozíciókba. Ilyenkor segíthet egy munkahely átvilágítás, mely felméri, hogy milyen pozícióba, milyen feladatokra, milyen embert tudnak alkalmazni. Ezt is sokan vállalják, ez nagy előrelépést jelent a cégek számára. Természetesen célunk a foglalkoztatás növelése, tehát az alkalmazott megváltozott munkaképességűek számának növelése is díjazandó tevékenység. A foglalkoztatás kereteinek kialakítására a cégek ún. Esélyegyenlőségi tervet készítenek, vagy meghatározzák a fogyatékos, vagy fogyatékossá váló emberek foglalkoztatására és megtartására vonatkozó irányelveket.

  - Magyarsminfo.hu - Hol lehet a címet elnyert cégeket összegyűjtve megtalálni, és a fejlesztéseikről olvasni?

  - Pulay-Virág Borbála: Az elismerést elnyert szervezetek listáját alább megtalálják, a logóik elérhetőek a www.fbm.hu oldalon, illetve a fogyatékosság-barát Munkahely Facebook oldalán is. A december 3-án díjazott szervezetek jó gyakorlatairól szóló összefoglalót a magyarsminfo.hu oldalon a cikk utáni keretes részben találják az olvasók, letölthető formátumban.

  - Magyarsminfo.hu: A cégek által bevezetett fejlesztések mennyiben tárgyias és mennyiben szemléletmód-módosítási változtatások?

  - Pulay-Virág Borbála: Talán az első kérdésre adott válaszomból ez már kiderül. Azt hiszem, mondhatjuk, hogy vegyes a kép. Ugyanis számos helyen biztosítanak plusz eszközöket (pl.: felolvasó program vakok számára, magasított szék, alacsonyabb pultok, jeltolmács, akadálymentesítési segédeszközök) ahhoz, hogy az érintettek feladataikat teljes körűen el tudják látni. Ezzel párhuzamosan viszont rengeteg erőfeszítést tesznek azért, hogy a fejekben és szívekben is megtörténjen az akadálymentesítés.

  - Magyarsminfo.hu: Mire számíthat egy fogyatékkal élő munkavállaló, ha ilyen címet viselő céghez jelentkezik, mi fogadja őt és milyen fejlesztéseket vállal a cég hosszú távon?

  - Pulay-Virág Borbála: Nagyon jó kérdés, köszönöm! Szeretnénk azt elérni, hogy az, aki érintettként egy ilyen helyre jelentkezik, az felkészültséggel, szakmai tudással, érzékenységgel, befogadó attitűddel találkozzon. Hál’ Istennek elmondhatjuk, hogy ez egyre inkább meg is valósul. Ezért is elemi fontosságú, hogy felkészültek legyenek a toborzást-kiválasztást végző szakemberek, és folyamatos legyen a vállaltnál dolgozó munkatársak, vezetők érzékenyítése is. Amennyiben a szükséges szakmai és egyéb készségekkel rendelkezik az álláskereső megváltozott munkaképességű munkavállaló, akkor számíthat arra, hogy megváltozott munkaképessége nem jelent hátrányt. 2010 óta megfigyelhető, hogy egyre nagyobb a kereslet a megváltozott munkaképességű munkavállalók iránt, a cégek nagyon várják a megfelelő (tudású, képzettségű, motivációval rendelkező) megváltozott munkaképességű munkavállalókat. Az álláskereső fogyatékosságát nyugodtan felvállalhatja, a cégek egyre inkább igyekeznek - lehetőségeihez mérten- mindent megtenni azért, hogy biztosítsák a megfelelő körülményeket, munkafeltételeket.

  - Magyarsminfo.hu: Mit várnak el a cégek a fogyatékkal élő munkavállalóktól? Hogyan készüljenek fel a fogyatékkal élő munkavállalók az álláskeresésre?

  - Pulay-Virág Borbála: Amennyiben Fogyatékosság-barát Munkahely-ként nyilvántartott (FBM) munkahelyre jelentkezik, érdemes erre hivatkoznia. Azt gondolom egyébként, hogy nagyon változó ez attól függően, hogy ki és milyen állásra pályázik. Nagyon egyéni a kérdés, a fogyatékosság típusától, mértékétől is nagyban függ. Biztos azonban, hogy szükséges, hogy a megváltozott munkaképességű álláskereső képes legyen nyíltan és őszintén kommunikálni fogyatékosságáról. Beszélnie kell arról, hogy mi az, ami számára segítség, vagy éppen nehézséget jelent, hogy mi az, ami nem megy, amiben korlátozza a betegség, fogyatékosság. A munkáltatók sokszor félnek ettől. De elsősorban az ismeretlenség miatt, ugyanis nem tudják pontosan felmérni az esetleges kockázatokat. Ezeket a félelmeket fontos feloldani, és ehhez az őszinteség és a nyílt kommunikációs a legjobb. Nagyon fontos viszont arról is beszélni, hogy mi az, amiben semmilyen korlátot nem jelent a fogyatékosság. Fontos kihangsúlyozni azokat a dolgokat, amelyek a megfelelő körülmények biztosításával ténylegesen kiküszöbölhető akadályok.

  - Magyarsminfo.hu: Miben segít ehhez a Salva Vita a fogyatékkal élőknek?

  - Pulay-Virág Borbála: A Salva Vita Alapítvány elsősorban értelmi sérült és autizmussal élő embereket segít munkába, a támogatott foglalkoztatás módszerével. A módszertan felkészítő része arról szól, hogy az Alapítvány foglalkozási tanácsadói segítenek nekik eligazodni a munkáltatói igények és elvárások között, segítséget nyújtanak az álláskeresésben és segítenek felkészülni egy nyílt munkaerő-piaci cégnél való elhelyezkedésben és hosszú-távú bennmaradásban.

  - Magyarsminfo.hu: Vannak-e külön projektjeik, amelyek az SM-betegeknek szólnak?

  - Pulay-Virág Borbála: Bár kifejezetten nekik szóló programjaink, szolgáltatásaink nincsenek, azonban álláskeresésben nekik is, mint a megváltozott munkaképességű emberek egyik csoportjának, tudunk segíteni.


  A dolgozni vágyó SM-eseket szolgálja az SM Társaság. „Szklerózis Multiplex a munkahelyen. A munkaadók kézikönyve „.Ezt a dokumentumot 2013-ban készítették el, a Magyar Sclerosis Multiplex Társaság és a Sclerosis Multiplexes Betegek Országos Egyesületének szakmai útmutatása alapján. Az SM társaság honlapjáról díjmentesen letölthető öt oldalas, praktikus kézikönyv egy olyan program része, mely a munkáltatóknak segít, ha SM-el élő dolgozik náluk.
  Részletek a honlapon és a FB oldalukon.


  A Fogyatékosság-barát Munkahely - díj
  Azon munkáltatók pályázhatnak az elismerésre, amelyek vállalják, hogy folyamatosan fejlesztik a fogyatékkal élő emberek toborzásával, foglalkoztatásával, megtartásával kapcsolatos gyakorlatukat. A nyertes pályázó az elismerés megszerzését követően két évig jogosulttá válik a Fogyatékosság-barát Munkahely logó használatára, amely azt közvetíti a társadalom felé, hogy a szervezet nyitott a fogyatékkal élő munkavállalók foglalkoztatására. A logó használata újabb fejlesztések végrehajtásával meghosszabbítható. Az díjat minden évben az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az American Chamber of Commerce in Hungary, a Szövetség a Kiválóságért Közhasznú Egyesület és a Salva Vita Alapítvány közösen adja a pályázati feltételeket sikeresen teljesítő munkáltatóknak.
  További információ: www.fbm.hu

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>