Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>

A Magyarországi Sclerosis Multiplex (SM) Centrumok legfrissebb hírei


Hírkategória: Általános
 • A cannabisok használata szklerózis multiplexben
  [2016.12.04.] - SM - Hírkategória: Általános

  Az ún. „orvosi marihuána” vagy „orvosi kannabisz” kifejezés SM betegek köreiben többször felbukkan. Hogyan hat a szervezetre, milyen hatása lehet az SM-esekre, és hogyan lehet az orvoslásban használni?  A magyarsminfo.hu orvos szakértője, dr. Mátyás Klotild segítségével járjuk körbe most ezt a témát.

  Mi is az a cannabis és hogyan határozzák meg Magyarországon?

   

  A cannabisok a kender alkaloidái. (A kenderből kivonható vegyületek. a szerk. ) A Cannabis sativa (vadon termő kenderfajta) tartalmazza legmagasabb mennyiségben. Nőnemű virágzatát szárítva cigarettában szívják („fű”), ilyen formában használva az alkohol, dohányzás és a kávé után a negyedik leggyakoribb élvezeti szer a világon. Gyantája a hasis. Magyarországon tiltott kábítószer, használata – orvosi használata is – törvénytelen, büntetendő. Ezért hazánkban gyógyszervizsgálat sem zajlott ilyen szerrel.

   

  A szervezetünk és a cannabis

   

  A cannabisokat érzékelő receptorok (érzékelők) nem csak a központi és perifériás idegrendszerben (CB1), hanem az immunsejteken (CB2) is megtalálhatók. Alkaloidjai, melyek hatásáért felelősek: a tetrahydrocannabiol, ami hallucinogén (tehát hallucinációkat, érzéki csalódásokat, tévképzeteket okozhat)  és a cannabidiol, melynek nincs pszichoaktív (vagyis a központi idegrendszerre gyakorolt) hatása. A szervezetünkben van egy úgynevezett humán endocannabionid rendszer is, melynek szerepe van az immunrendszer irányításában, az izomtónus szabályozásában és több pszichés folyamatban, mint pl. a tanulás, érzelmi szabályozás, motiváció. Részt vesz az étvágy kialakításában és hatása van az erekre is.

   

  Cannabis az orvoslásban

   

  A kínai orvoslás már i.e. 2700 óta használja a cannabisokat. Orvosi alkalmazása azért merül fel ma is, mert fájdalomcsillapító, izomlazító, hányás csillapító és étvágynövelő hatása is van. A neuropátiás fájdalomra való kedvező hatását több ellenőrzött tanulmány igazolta.

  Az orvosi cannabisnak már a definíciója sem egységes. Van, aki így nevezi az orvosi rendelvényre elszívott füvet is, más definíció szerint a csak gyógyászati célra gyártott, csak cannabidiolt tartalmazó készítményeket nevezik annak, melyekben nincs pszichotróp (hallucinogén) tetrahydrocannabiol.

   

  Cannabis alkalmazása és hatása a szkelrózis multiplexben

   

  Az 1980-as évek óta vizsgálják használhatóságát szklerózis multiplexben. A betegségre jellemző fájdalmas izomtónus fokozódások enyhítését célzó klinikai vizsgálatokat végeztek több száz beteggel, ahol a szer hatását placebóval hasonlították össze. Korábban cigarettában, később tablettában, majd szájspray-ben alkalmazták. A cigaretta használata a tüdőrák kockázatát emelte, egyrészt ezért került sor a bevitel módjának módosítására. Másrészt elhagyták a pszichoaktív hatású tetrahydrocannabiolt az oldatból. Előnyös hatásként a betegek az izommerevség csökkenését, a fájdalmak enyhülését és az alvás javulását jelölték meg. Egyértelműen kedvező (szignifikáns) hatást csak a szubjektív skálák használatával lehetett kimutatni, melyek során a beteg egy skálán megjelöli, hogy érzi magát, bizonyos tünete hogyan változott. Az objektívebb pontozórendszerek, mint pl. az izommerevség mértékének megítélésére használt Ashworth skála alkalmazása nem mutatta ezt a statisztikailag igazolható javulást.

  Kanadában 2001-ben indult a „medical marihuana program”. Mivel a marihuanas cigaretta emeli a tüdőrák kockázatát, áttértek a részlegesen analóg oldatokra (spray). A hatásmechanizmus nem teljesen tisztázott. A fájdalmas izommerevség oldására javasolják.

  Az Egyesült Államokban végzett vizsgálatok sem adtak a spaszticitás enyhítésére objektíven mérhető kedvező eredményt, csak a szubjektíve visszajelzések alapján regisztráltak javulást. A fájdalom csökkenésének megítélése pedig szintén szubjektív.

  Továbbra is csak egyes országokban engedélyezték az orvosi cannabis használatát, de ezekben is csak másodvonalbeli, tüneti szerként a fájdalmas izomtónus fokozódás (spazmus) kezelésére. A másodvonalbeli azt jelenti, hogy akkor rendelhető, amikor a hagyományos összes szer, jelen esetben izomlazító, hatástalannak bizonyul.


  Ellenjavallat, mellékhatások

   

  Ellenjavallt schizofréniában, bipoláris zavarban, epilepsziában, egyes szívbetegségekben és annál, aki allergiás rá.

  Mellékhatásai: szédülés, koordinációs zavar, kóros fáradékonyság, fejfájás, feledékenység, figyelemzavar. Nőhet a közlekedési baleset valószínűsége.

   

  A szklerózis multiplex lefolyására nincs hatása.

   

  dr. Mátyás Klotild

  neurológus főorvos

  a magyarsminfo.hu orvos-szakértője

   

  Fotók:

  cannabis.jpg

  forrás: pixabay.com

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>