Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>

A Magyarországi Sclerosis Multiplex (SM) Centrumok legfrissebb hírei


Hírkategória: Általános
 • Limonádé-készítők :) - Sm-esek önkéntes szeretetszolgálata
  [2016.12.30.] - SM - Hírkategória: Általános

  Szívmelengető kezdeményezést követhettek figyelemmel az SM- Csak pozitív gondolkodással – Facebook-csoport tagjai 2016 Karácsonya körüli napokban, e sorok írásakor. Egy kedves sorstárs, Sipos Attila kezdeményezésére az ünnep napjaiban kényszerűen egyedül karácsonyozó SM_betegtársat látogattak meg. A kezdeményezésüket komoly és megható elismerés követte, az inspiráló köszönetek mellet még számos javaslatot kaptak a folytatásra is. A magyarsminfo.hu szeretné segíteni online infokommunikációs eszközeivel ezt a projektet. De mi is történt?

   

  Szelestei Miki, Mezei Mónika és Sipos Attila a karácsonyi látogatáson

  2016. Karácsony másnapján jelent meg az látogatásról beszámoló poszt az SM - Csak pozitív gondolkodással című Facebook-csoportban. (Az SM-esek számára létesült Facebook-közösségi csoportokról 2016. augusztusában írtunk a magyarsminfo.hu-n, itt. Ez a csoport azóta közel 50 %-kal, majdnem 100 fővel gyarapodott!)

   

  Tehát álljon itt Sipos Attila posztja, amit egy budapesti kezdeményezésről írt:

   

  „Sziasztok! Igéretemhez hűen Miki Szelestei-vel 25-én meglátogattunk egy nehéz helyzetben lévő betegtársunkat, Mónika Mezei-t. Mónit, Kárpátiné Barócsi Magdolna ajánlotta mivel régóta kerekesszékes és egyedül él egy újbudai önkormányzati lakásban. Telefonos egyeztetés után reggel fél kilenckor meg is jelentünk a megadott címen ahol gyors bemutatkozás után elfogyasztottuk a beígért saját karácsonyi sütimet (életem első bejglije ☺) Ez után a Móni által rendelt kerekesszékes szállító autóval (ami Lang Györgyié) elmentünk a XII. kerületi idősek otthonába ahol Móni a hétköznapjait tölti. Itt részt vettünk a közös istentiszteleten és ebéden. Majd tömegközlekedéssel vissza mentünk Mónihoz ahol este fél hétig beszélgetünk a múltról és a jövőről. Móni míg nem lett mozgáskorlátozott sokat tett az SM betegekért. (bár a régiek ezt biztos tudják) önkénteseket szervezett a betegtársaink megsegítésére, alapítványt csinált, ami keretében rengeteg program valósult meg. TV interjúkat adott, hogy az átlag ember is megismerkedhessen a betegségünkkel. Móni a körülményekhez képest nem hagyta el magát, életvidám, teli van tervekkel és célokkal a jövővel kapcsolatban. Egy abszolút pozitív jelenséggel ismerkedtünk meg. Meg is beszéltük, hogy jövőre havi rendszerességgel meglátogatom és segítek neki, amiben tudok. Beszéltünk róla hogy egy közös mozizást is megszervezünk a jövőben. (Ha valakit esetleg érdekelne, az jelezze és segítünk) Tehát nagyon szép napot töltöttük el egymással és a folytatás remélhetőleg még jobb lesz.”

   

  Ezt a kedves bejegyzést sok „lájk” és kedves komment fogadta. Egy izgalmas hozzászólásra is felfigyelhettünk, a Szegeden élő Gyurácz Annamáriától érkezett:

   

  Hogyan szilversztereztek az SM-esek Szegeden – jó gyakorlat!

   

  „Nagyon jó kezdeményezés, hogy meglátogattok súlyosan mozgáskorlátozott betegtársakat. És talán még nincs túl későn a szervezéshez. A karácsonyi látogatás folytatásaként lehetne egy szilveszteri bulit is rendeznetek  :) Mi tavaly Szegeden egy szórakozóhelyet"béreltünk ki" és nagyon jó volt, mert olyan betegtársakat is el tudtunk vinni a buliba, akik kerekesszékesek, sőt egyikük már jó ideje ágyhoz kötötten él - 40-es fiatalember  :( , előtte évek óta nem volt sehol bulizni. Még a tűzijátékra is kimentünk és nagyon jól éreztük magunkat. Olyan emlékezetes és sikeres volt, h. már november óta ezt kérdezgeti tőlem az egyikük, h. ugye idén is szervezünk egy ilyen szuper bulit. Igazából ehhez sem kell túl sok minden, csak néhány jó szándékú ember, egy jó közösség, egy kis empátia, egymásra figyelés és emberség  :) 
  Persze mindezen túl heti két alkalommal szervezzük a kézműves foglalkozásokat, megyünk táborozni, gyógytornázunk közösen, kirándulunk, bográcsozunk stb.”

  Ezért is örülök nagyon, h. végre Budapesten is újra beindul valami közösségi élet, mert a vidéki városokban már nagyon jól működik a különböző közösségi programok szervezése és egymás segítése  :)
  Nagyon szorítok nektek, hogy sikeres legyen a kezdeményezés és kívánok hozzá sok erőt és energiát, mert ez egy nagyon-nagyon nehéz munka. Tapasztalatból tudom  ;)

   

  Sokszor hallani, hogy „ha az élet citromot dob, csinálj belőle limonádét”, vagy ha valamit nem tudsz legyőzni, állj az élére. A fenti kezdeményezések mindegyik mondást megvalósítják, a rugalmas megküzdés kiváló példái.

   

  A magyarsminfo.hu szerkesztője, Fülöp Hajnalka szeretne segíteni az SM-esek önkéntes, önsegítő közösségeinek fejlesztésében.

   

  Sipos Attila kérése is, hogy aki rászoruló,  látogatást, egyéb segítséget igénylő SM-betegről tud, az jelezze, vagy jelentkezzen Attilánál. Azok jelentkezését is várja a sorstárs, aki bármivel segíteni tudnak e témákban.

   

  A magyarsminfo.hu szerkesztőjeként F. H. pedig azt vállalja, hogy a megvalósult eseményekről szóló beszámolókat közzéteszi, illetve a megújuló honlapon olyan rovatot, interaktív felületet tervezünk létrehozni, amin az igénylők és a felajánlók egymást megtalálhatják.

   

  Minden hozzászólást, véleményt örömmel fogadunk, az építő kritikát és a biztatást is.

   

  A kezdeményezés jelenleg a fenti Facebook-csoportban érhető el legkönnyebben. Aki nem használja ezt a felületet, az írhat Attilának a következő e-mail címre:

  psypos@gmail.com

   

  Ezzel az emberbarát cselekedetről szóló beszámolóval és előremutató kezdeményezéssel kívánunk minden kedves olvasónknak shub-mentes, kiegyensúlyozott, emberi értékekben gazdag új esztendőt!

  Maradjanak velünk: szeretettel várja Önöket a  magyarsminfo.hu szerkesztősége

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>