Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>

A Magyarországi Sclerosis Multiplex (SM) Centrumok legfrissebb hírei


Hírkategória: Általános
 • Egy dal és egy adomány története
  [2017.11.30.] - SM - Hírkategória: Általános

  „Dunán innen-Dunán túl”

  Speciális betegágyat kért és kapott Beáta, SM beteg sorstársa részére. A segítő folyamatba egy dal, az SM himnusz hatására kezdett bele. A folyamat tovább halad, ahogyan a dallal is lehet újra találkozni élőben is akár, az előadó személyes tolmácsolásában. A felemelő történet részletei a cikkben.

  Ferge Beáta egy történettel kereste meg szerkesztőségünket. Vele beszélgetünk az alábbi interjúban.

   

  - Beáta, milyen előzménye volt, hogy belefogott ebbe az önkéntes segítség nyújtási akciódba?

   

   - "A dal mely ajtót nyitott a lelkembe és megmutatta az utamat, ami a sorstársaim segítése!"
  Ezzel a címmel fogalmaztam meg gondolataimat, vagyis, hogy:
  Rohanó világba élünk. A legtöbb ember csak magával és a szűk környezetével törődik,mert dolgozik családja van gyereket nevel,küzd a munkája megtartásával és sorolhatnám. Én is egy voltam a sok közül ,akik energiái kimerülnek a felsorolt dolgokban. De beteg lettem,megváltozott az addig biztonságosnak tűnő világom, az értékrendjeim átrendeződtek,megváltoztak a fontossági sorrendjeim. Azt éreztem az a bizonyos távol is közelebb kerül. Egyre jobban látom mi az én utam,a betegek a nálam betegebb sorstársak segítése, és ezáltal kapjanak reményt arra vonatkozóan hogy nincsenek egyedül a bajban.

   

  - Ha jól tudom, Ön is SM beteg, ezért is ismerte meg az Ezerarcú társ című számot. Mit indított el Önben  ez a dal?

   

  - Sm beteg vagyok . Majd meghallgattam egy dalt ami az sm-ről szólt és egy sorstárs énekelte . Az sm világ napjára elkészült dal, a The Ruling Passion előadásában, Nagy Zoltán írta és ő is az előadója, Dávid Péter a zene szerző és a dal címe  Az Ezerarcú Társ. Csodálatos dal és zene,melyet az sm himnuszának tekintünk. A debreceni sm klub személyesen meghívta őket és elfogadták meghívásunkat emelték színvonalát a rendezvényünknek , amely az én kezdeményezésemre sikerült meg valósítani. A sikeren túl elindult egy gondolat bennem,hogy Az Ezerarcú Társ a világ minden sm-betegét szólítja meg,vigyük tovább országhatárokon túl. Erdély a távlati cél,szervezés alatt van a dolog, segítségemre az ottani sm betegek vannak.


  - Hogy kezdett a segítségnyújtásba?

   

  - Ezt követően gondolati síkon megfogalmazódott bennem, hogy segítséget keressek a betegtársaimnak,hiszen betegségük során kiszolgáltatottakká válnak,a családjaik pedig leterheltek, gyakran idős szülők ápolják súlyos beteg gyermekeiket, segítség kell. Megkerestem egy céget, akik ápolási ágyak forgalmazásával bérleti lehetőségéve foglalkoznak, írtam nekik egy e-mailt, kértem őket hogy ingyen bérmentve adakozzanak egy rászoruló sm betegnek. 

   

  - Miként alakultak a válaszok?

   

  - Nagyon gyorsan jött a pozitív válasz, ingyen bérmentve szállítással és szervizzel is tudnak adományozni egy ágyat és a továbbiakban igény szerint kedvezményes feltételekkel állnak rendelkezésünkre. Az adományozó csodálatos, önzetlen segítsége révén már használatba van az ápolási ágy. A legcsodálatosabb az hogy mostanra két különböző cég egymástól függetlenül szinte egyszerre segítettek két rászoruló betegen. Innen adtam a cikkemnek a címet:Dunán innen-Dunán túl.
  Tehát jelen pillanatban egy sm beteg hölgy Hajdúhadházon és egy férfi sm beteg Budapesten az ápolási ágyak kedvezményezettei.

   

  - Hogyan alakul ez mostantól és hogyan segít a cég másoknak?

   

  - Szeretném kihangsúlyozni,hogy a cég önzetlenül egy kiválasztott nagyon rászoruló betegnek adta az ágyat,amely ha már nem lesz szüksége rá a most használó sorstársnak,akkor a budapesti SM központ szakmai csapata dönt arról, hogy  ki a soron következő sm beteg, aki ezt megkaphatja. De a cég nagyon kedvező feltételeket biztosít a hasonló ágyakra , igény szerint,személyre szabva mindenkinek.

  - Mit kell tudni az ágyról?

  - Az úgynevezett elektromos ápolási ágy fekvőfelülete négy részre osztott, állítható a magassága, a fekvőfelület több része, egyetlen gombnyomással is. Így a beteg, ha csak egy ujja mozog is, önállóan is tudja a megfelelő helyzetbe hozni. Az egyes funkciók távirányítóról beállíthatók. Mindez azért is fontos, hogy a beteget ápolót is tehermentesíti, hiszen tisztálkodáshoz, étkezéshez is egy mozdulattal megemelhető a beteg. Befejezésként üzenem a sorstársaimnak kitartás, mert a bajba érkezik a segítség ! 

   

  - Úgy tudom, Önről is jelent már meg cikk, hisz közéleti, önzetlen feladatvállalásai feltűntek másoknak is.

   

  - Igen, itt olvashatók a rólam  megjelenő eddigi cikkek:

  http://www.haon.hu/bea-jelmondata-nem-sm-ketsegbe/3508626

  https://www.naplo.hu/programajanlo/2017/08/02/uzeni-nincsenek-egyedul.naplo

   

  A beszélgetést készítette: Fülöp Hajnalka, a magyarsminfo.hu operatív szerkesztője

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>