Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>

A Magyarországi Sclerosis Multiplex (SM) Centrumok legfrissebb hírei


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Jelenben lenni- jóga gyakorlatok SM betegeknek- 1. rész
  [2014.10.16.] - Magyarsminfo.hu - Hírkategória: Jóga
  Az SM betegeknek is fontos a rendszeres mozgás és testkultúra, ami azonban a betegségből adódóan korlátozott lehet. Van azonban egy olyan mozgásforma, amit szinte bárki tud művelni, és hatása garantáltan jelentkezni fog: ez a jóga. Böde István jógaoktató régóta foglalkozik ezzel a tevékenységgel, életvezetése, gondolkodása, emberi kapcsolatai is hitelesítik munkáját.  Ismer és segít SM-betegeket is. Segítségével egy sorozatot mutatunk be olvasóinknak, a jóga alapvetéseiről, a jógában végezhető mozgásformákról, testgyakorlatokról és lelki megélésekről
  E sorok írója gyakorlati tapasztalatokat is szerzett Böde István jógaóráin, a cikkek hitelesítéséül. Köszönjük a cikket Böde Istvánnak. Aki kedvet kapott a jóga csoportfoglalkozáshoz, azt várja a szerző, jógaoktató a cikk végén látható elérhetőségein. Most október van, gyönyörű őszi napokat élhetünk meg a természetben.  Egy  olyan gyakorlat bemutatásával kezdjük a jóga-sorozatunkat, ami bárki számára elvégezhető. De tényleg. Próbálja ki, tartson velünk!  

  Csendmeditáció

  Az igazán fontos és megvalósítható dolgok az életünkben végtelenül egyszerűek és tiszták. minden ember elsősorban lélek,az igaz szeretetnek,békességnek,örömnek  forrása. Lelkünk adja az inspirációkat, létezésünk szépségének befogadására. célunkat elérni annyit jelent, hogy akadályokat kell tudnunk kikerülni vagy lebontani meditációnk tanulása közben. Emiatt a legnehezebb a legegyszerűbb- lényeglátásunkat semmi sem zavarhatja meg a jelenben –lét gyakorlásakor. 

  Európai mentalitásunk nehezen fogadja el, hogy elmeműködésünket felfüggesztve gondolkodás helyett pusztán a figyelem állapotában el tudjunk időzni. Meg kell tanulnunk a jelenben élni! Minden egyéb szellemi tevékenységünk időeltolódásban zajlik: amint éppen teszünk valamit, képzeletünkben a múlt eseményeivel vagy a jövőbeli elképzeléseinkkel foglalkozunk. így igazában nem vagyunk sehol. 

  A jóga meghökkentő tanítása azt mondja: a boldogság az önfeledtség, melyben önösségünkről-énségünkről teljesen elfeledkezve az itt és most valóságával vagyunk egyek. Tulajdonképpen bármikor bármi lehet teljes figyelmünk tárgya, most azonban a természet jelenségeit javaslom meditatív gyakorlatként. 

  Keressünk valahol egy nekünk megfelelő helyet, nyugalmas erdőrészt. (Vagy bármilyen természeti környezetet.- a szerk. ) Lehetünk egyedül vagy társunkkal, barátunkkal, akivel jó összehangolódni.

  Ha leültünk, támasszuk hátunkat most is egy élő fa törzséhez, kezünket helyezzük a térdünkre. Adjunk egy kis időt magunknak az „átállásra”, nem baj, ha közben gondolataink-emlékképeink szeszélyesen kavarognak bennünk. Lassanként leköti figyelmünket közvetlen környezetünk- a lombokon átszűrődő aranyló napfény, a fák oldalán a zölden bársonyos moha, az enyhén párás levegőben az avar és a nyers lombillat keveredése. 

  Figyelmünket akkor már az érzékszerveink befolyásolják. amikor egy gondolat felmerül (például milyen jót tenne egészségünknek egy alapos légzéssorozat, vagy abból a mohából érdemes lenne hazavinni), akkor megszűnik a közvetlen tapasztalás. Ez már nem meditáció, ilyenkor legfeljebb saját egónkat észleljük. Próbáljuk mg újra. azaz ne nevezzük nevén a dolgokat. Nem fontos, mi a szép és mi a rút, hogy mi lesz az enyém, és mit hagyok itt. Jó segítség az elcsendesedésünkben,  ha például a légzésünkre figyelünk- de nincs célunk vele. Figyeljük akár percekig az orrunkon könnyedén  kiáramló levegőt, az erdő templomi csendjének békéjét már gondolatainkkal sem zavarhatjuk meg. Tekintetünk megállapodhat az egyik virágzó cserjén, nincs fontossága, hogy mi a neve, mi a szép benne. Szavainktól-fogalmainktól mentes bensőnkben  valósággal feltündököl a maga valóságában a cserjén minden kis virág. 

  Mintha megállna az idő- már nincs az az érzésünk sem, hogy én nézem. azt. Egy vagyok a cserjével, a földdel, a szellővel. Nem tudom, hogy mit nézek, mert az vagyok: az egység élménye a valóságos lélekjelenlét. Ekkor (és csakis ekkor) a cserje múltja és jövője, a földben szétágazó gyökérzete és a száraiban áramló nedvek ágak között a virágcsendélettel egyaránt benne lehet az egységélményben és a megismerésben. A valóság ilyen közelségének élménye hosszú ideig  valódi kincsünk marad. Belső csendünk az egyetlen igazság, mert telve van isteni tartalmakkal, a magasabb rendű és jóindulatú civilizációk bennünket segítő üzenetivel. 

  Ez a cikk megjelent a 2008/3 számú UFO Magazinban.

  Böde István -jóga
  Helyszín: Bp. Práter u. 28. (Corvin mozi közelében)
  Info: 061 210 0964  
  E-mail: bodeistvanjoga@gmail.com 

  OM SHANTI - Béke legyen veled  

  Barátsággal: Böde István jógaoktató A cikksorozatról: a magyarsminfo.hu oldalon egy sorozatot indítunk a jógával kapcsolatos témákból. Jógával kapcsolatos cikk várhatóan kb. 3 hét múlva, november első vagy második hetében lesz esedékes. a szerk

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>