Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>

A Magyarországi Sclerosis Multiplex (SM) Centrumok legfrissebb hírei


Hírkategória: Összes hírkategória
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  Ilyen még nem volt: személyes naplóból lett könyv az SM-ről
  [2015.05.13.] - SM - Hírkategória: Általános
  „Már megtanultam, hogy az élet a legnagyobb ajándék, akár kerekes székes, akár egészséges az ember. És azt is tudom, hogy küzdeni fogok a létezésemért, akár a tudat határozza meg, akár fordítva. A démonom? Talán önmagam. Nem úgy, ahogy apu mondja. Nekem azt kell csinálnom, amit szeretnék. Írni. Nem szabad beletörődnöm valamibe, ami megöli a lelkem. Ha a testem haldoklik, csupán a lelkemre számíthatok. A halál csak egy pillanat, és az a pillanat éppolyan lesz, mint bármelyik másik: gyorsan elszáll. Addig meg kiszipolyozom az életet, mert rengeteg mindent akarok levetíteni abban az utolsó „filmben” magamnak.”

  Részlet Nikodém Vanda: „Hanna blogja, avagy Schrödinger macskája” című kötetéből, ami a Minerva Kiadó és a Magyar SM Társaság gondozásában jelenik meg a 86. Ünnepi Könyvhétre. A könyv nem más, mint egy 30 éves lány naplója arról, hogyan szabott új irányt életének a sclerosis multiplex. A könyv több szállal is kötődik az SM-esekhez: pl. a kötet bevételének egy részét a kiadó és a szerző az SM betegek javára ajánlja fel.

  Könyvbemutató sajtótájékoztató Budapesten, az SM Világnapján lesz: 2015. május 27. szerda 11 órakor. A könyvbemutató sajtótájékoztatót a média részére szervezzük, ám az érdeklődők számára több helyszínen és időpontban is lehetőséget biztosítanak a szervezők a szerzővel való megismerkedésre. A szerző dedikál: 2015. május 23. szombat 13-18 óra: SM Világnap központi ünnepség, Székesfehérvár 2015. szeptember 18-19.: 27. Országos SM Nap, Mezőkövesd

  A szerző – ernyőszervezeti tagságtól függetlenül – a helyi SM közösségek meghívásainak is örömmel eleget tesz. Az igényeket az smvilagnap@gmail.com címen jelezhetik. Vandával a magyarsminfo.hu –n még lehet majd találkozni, egy személyes interjúban kérjük meg, hogy meséljen magáról, az SM-mel megélt mindennapjairól, megküzdéseiről, a könyvéről, az életéről..A kötet kedvezményesen megrendelhető közvetlenül a Minerva Kiadótól. A megrendelés részletei az alábbi linken :
  http://www.smtarsasag.hu/?page_id=2619

  Végül a szerző bemutatkozása és a drámai személyes vallomása az életről és céljáról:   „Nikodém Vanda vagyok. Harmincéves, sclerosis multiplexes lány – na jó, inkább már nő –, aki naplót kezdett el írni, mikor otthon feküdt négy hónapig, félig bénultan a betegség miatt. Huszonöt éves voltam, amikor diagnosztizálták nálam az SM-et. A sclerosis fiatal felnőtteknél, és főleg nőknél jelentkező akut gyulladásos megbetegedés. Fogalmam sem volt, mit jelent ez pontosan, amíg meg nem tapasztaltam. Lebénultam a fél oldalamra, elvesztettem a látásomat a bal szememre, az önbizalmam soha nem látott mélyrepülésbe kezdett, leszázalékolt lettem, és olyan fájdalmakat éltem át, amelyekről nem hittem, hogy valaha alkalmam lesz írni. Egyszerűen elképzelhetetlennek tartottam, hogy ilyesmi létezik: lebénulok, majd négy hónap múlva felállok, hallucinációkkal küzdök, a poklok poklát élem át, mintha belülről égetnék a bőröm, és sírva könyörgök az apámnak, hogy öljön meg. És mégis elkezdett tombolni bennem az életösztön. Mindennél jobban akartam élni. Nem életben maradni, hanem ÉLNI! És írni, mindenről, ami része egy fiatal nő életének: szerelmekről, férfiakról, kapcsolatokról, vágyakról és reményekről. Nagyon hosszú út vezetett idáig. A történetemmel szeretnék erőt adni másoknak is.”
Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>