Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>

A Magyarországi Sclerosis Multiplex (SM) Centrumok legfrissebb hírei


Hírkategória: Általános
 • Figyelem!

  A megtekinteni kívánt tartalom inaktív.

  Nemcsak kezeli, kíséri az SM-betegeket Dr. Mátyás Klotild, főorvos
  [2017.04.12.] - SM - Hírkategória: Általános

   Most megismerkedhetünk a magyarsminfo.hu orvos szakértőjével, Dr. Mátyás Klotild neurológus főorvossal, az egri Markhot Ferenc Kórház munkatársával. Cikkeit, orvosi véleményét évek óta olvashatják a magyarmsinfo.hu – oldalon. Ebben az interjúban bemutatkozik  az olvasóknak,  mesél az őt érintő szakmai kihívásokról, a betegekkel való kapcsolatáról, egy kicsit magánéletéről is.

   

  - Köszönjük, hogy elfogadta a felkérést. Elsőként azt szeretném megkérdezni, hogy mióta van az orvosi  a pályán?

   

  - 1984-ben végeztem Szegeden. 1988-ban szakvizsgáztam neurológiából és a szakvizsgám előtti gyakorlatot Csanda professzor úr klinikáján töltöttem, ahol Komoly professzor úrhoz (akkor adjunktus) kerültem. Nála találkoztam az SM betegek gondozásával, ami megragadott. Szakvizsga után el is kezdtem és azóta is végzem ezt a munkát. Korábban Kecskeméten, a Megyei, majd a Repülőkórházban dolgoztam, itt az SM Centrum mellett a betegszervezetet is megszerveztem. Több mint 10 éve Egerben dolgozom, járóbeteg rendelésen, melynek keretében végzem az SM gondozást.

  Összességében közel 30 éve szakmai érdeklődésem középpontjában az SM áll. Szerencsés vagyok, mert az SM betegség történetében ez meghatározó korszak: ez alatt az idő alatt óriási változás történt az SM diagnosztikájában és kezelésében egyaránt. Induláskor a reflex kalapácsomon kívül még a liquor (agyvíz, a szerk.)  vizsgálattól várhattam segítséget. Óriási áttörést hozott az ún. mágneses rezinancia-vizsgálat, az ún. MRI annak ellenére, hogy ez a képalkodó vizsgálat sem ad diagnózist. A kezelésben pályám kezdetén csak a relapszusok esetén adott szteroid lökések és tüneti szerek álltak rendelkezésre. Részt vehettem a betegség lefolyását módosító injekciós kezelések bevezetésében. A paletta egyre bővül, másodvonalbeli szerek, szájon át adható szerek jelentek meg. Az elmúlt években felcsillant a remény a progresszív betegek kezelésére is.

   

  - Hogyan szerezte tudományát és hogyan tartja frissen a tudását? 

   

  - Rendszeresen járok továbbképzésekre, kongresszusokra, szakmai rendezvényekre Magyarországon és külföldön egyaránt. A szakkönyveket és folyóiratokat egyre inkább felváltják az on-line szakmai „tartalmak”, ezeket egyszerűbb frissen tartani, de én szeretem a nyomtatott kiadványokat is forgatni. Az SM Centrumok orvosai rendszeresen találkoznak szakmai rendezvényeken. Egymástól is sokat tanulunk.
  A kecskeméti évek alatt a Szegedi Neurológiai Klinika SM Centrumával több közös tudományos munkánk volt. A távolság miatt ez a kapcsolat lazult, de szerencsére nem szűnt meg.

   

  - Hogyan kapcsolódik az SM-gyógyításhoz,  gondozáshoz, hol és mennyit találkozik SM-betegekkel?

   

  - Hetente egy nap az SM rendelésé a Rendelőintézetben. Bár törekszem arra, hogy ezen a napon csak az SM betegeket lássam el, sajnos a szerződésem szerint a sürgősséggel érkező általános neurológiai betegek félbeszakíthatják a speciális rendelést.  Az immunmoduláló gyógyszereket használó betegek 3 havonta, a többi gondozott beteg félévente jelentkezik, és természetesen akkor is, ha aktuális szükség van segítségre.

   

  - Mit tapasztal, leginkább mivel, milyen kérdésekkel, felvetésekkel keresik  fel a betegek?

   

  - A betegek számára legfontosabb kérdés a rokkantság elkerülése, így a betegség lefolyásának lassítása. Szeretnék minél hosszabb ideig megőrizni a munkaképességüket is. Vadásszák a részmunkaidős lehetőségeket, a szerencsések találnak ilyet, ami szinte gyógymód is számukra. A gyógyszeres kezelés mellett életmódjuk kialakításával, változásaival kapcsolatos kérdéseket is megbeszélünk. Többnyire megkérdezik a véleményemet az „aktuális csodaszerekről”, vagy az interneten olvasottakról is. Ha valaki jól van, és így marad idő rá, a családjáról, személyes dolgairól is váltunk szót.

   

  - Mik a leggyakoribb élethelyzetek, amikbe kerülnek az "ezerarcú kór" -tól szenvedők, van egyáltalán ilyen mintázat? 

   

  - Rendkívül különböznek a betegsorsok. Meghatározó a személyiség, a foglalkozás, a családi viszonyok, a lakóhely is. Általános mintát nem tudnék festeni. Az biztos, hogy óriási munka megküzdeni ezzel a kórral. Elfogadni a diagnózist, azt, hogy valaki eddig egészséges volt, ezen túl pedig egész életében vele lesz az SM. Nagyon különböző, hogy ki hogyan szelídítgeti ezt a hívatlan társat.

   

  - Az elmúlt években hogyan látja az SM-esek életkörülményeinek változását? 

   

  - Ha az elmúlt éveket tágabban veszem, az immunmoduláló szerek megjelenése, használata mellett javult a betegek életminősége. Ritkábbak a rosszabbodások, kevesebb időt töltenek kórházban. A másik nagy változás az internet megjelenése, ami a mozgásukban korlátozottak számára kinyitotta a világot, ami ismeretszerzést, szórakozást és kapcsolattartást egyaránt jelent.

   

  - Hogyan látja, lehet-e és ha igen, hogyan lehet befolyásolni életmódbeli tanácsokkal ezt a betegséget?

   

  - Nagyon fontos az, hogy a betegek életvitele állapotuknak megfelelő legyen. Most elsősorban az optimális terhelésre gondolok. Legyen munka, feladat, de annyi, ami sikert ad, ám nem terhel túl. Fontos a rendszeres mozgás, a megfelelő étkezés. A stressz rosszabbodást provokálhat, ennek elkerülésében a megküzdő stratégiák tanulása segít, ami egyébként az egészséges emberek számára is rendkívül hasznos. Persze mindezekre inkább csak törekszünk, mert ez lenne az a cél, amit különböző mértékben sikerül elérni.

   

  - Mit tapasztal, mik a legnagyobb kihívások pályája során? 

   

  - A legnagyobb kihívásról nem extrém dolgok, sokkal inkább a mindennapok jutnak eszembe. Az, hogy a rendelésen a huszadik betegre is érdeklődéssel tudjak figyelni. Az Egészségbiztosítási Pénztár – ha kis késéssel is – a legdrágább hatékony gyógyszereket is befogadja és finanszírozza. Amit kevésnek érzek, az idő. Nagyon feszített a tempó, pedig egyre kevésbé „rutin” az SM ellátás. Mindenkinek megtalálni a megfelelő terápiát, ezt rendszeresen átgondolni, a beteggel megbeszélni. Sokat segítenek az SM nővérek a gyakorlati kérdésekben és a betegekkel való kapcsolattartásban, de sokkal több időt kellene, hogy kapjunk egy-egy beteg ellátására.

   

  -  Mit tart életében a legnagyobb szakmai sikernek eddig?

   

  - Az SM-mel való találkozásomat, ami egész szakorvosi pályámat végig kíséri az első perctől fogva. Én pedig kísérem az SM betegeket. Neurológiai tudásom mellett segít az, hogy pszichiátriai szakvizsgám és pszichoterápiás képzettségem is van. A gondozás sokrétű tevékenység, különleges orvos-beteg kapcsolat. A Magyar Neuroimmunológiai Társaság vezetőségi tagja, az SM Betegek Országos Egyesülete Orvosi Tanácsadó Testületének elnöke vagyok.

   

  - Mik a tapasztalatai a magyarmsinfo.hu -val kapcsolatban, hogyan látja, mennyire használják az internetes információkat a betegek és hogyan segíthet ebben egy célzott szakportál? 

   

  - Nagyon örültem a magyarsminfo létrehozásának és annak, hogy aktív részese lehetek. Fontos, hogy a betegek és érdeklődők szakmailag ellenőrzött információhoz juthassanak. Úgy gondolom, ezt teljesíti is a honlap. Az alapismeretek innen bármikor átismételhetőek, ami mellett törekszünk arra, hogy a betegséggel kapcsolatos újdonságok, újonnan felmerülő kérdések, problémák is teret kapjanak. A gondozott betegek köréből kedvező a visszajelzés, szívesen látogatják.

   

  - Hogy látja a betegek érdeklődését, milyen irányba tendál az SM- mel kapcsolatos érdeklődésük? Az életmód-tanácsok, az új terápiák, gyógymódok esetleg a tudományhoz nem köthető, de laikusok számára elérhető információkat fogadják be leginkább? 

   

  - A betegeket természetesen a kezelési lehetőségek érdeklik a leginkább. Mivel csak betegség lefolyást módosító eszközeink vannak, gyógyulást nem ígérhetünk. Ez is az oka annak, hogy az alternatív gyógymódok ilyen népszerűvé váltak. Felelőtlenül ígérnek gyógyulást, ami persze minden energiát és pénzt megér. Van olyan fiatal betegem, aki az igazoltan hatékony kezelését váltotta át erre. Nagyon rossz érzés egy ilyen döntéssel szembesülni.
  Szerencsére egyre többen élnek tudatosan. Mozognak, aktívak, figyelnek szellemi frissességük karban tartására, az étkezésükre, társas kapcsolataikra. Követik a betegségükkel kapcsolatos ismeretek bővülését. Az Internet kinyitotta a világot a nehezen mozgók számára is. Részben az ismeretek megszerzésében, de az emberi kapcsolatok keresésében ápolásában is jó eszköz.

   

  - És végül, de nem utolsó sorban hol él, mit csinál szívesen szabadidejében? 

   

  - Egerben élek. Szeretem a várost, de jó kimozdulni a környék szép kirándulóhelyeire is. Szívesen fotózok. Ha tehetem, szépirodalmat olvasok. Mostanában a kortárs magyarokat. A filmek is érdekelnek, de keveset járunk moziba. Sok klasszikus zenét hallgatok, ami mentálisan, és több mint egy éve rendszeresen járok edzésre, ami pedig fizikailag tart karban. Szeretek főzni is.

   

  Az interjút készítette: Fülöp Hajnalka

   

Vissza

HÍRKATEGÓRIÁK


SM Centrum hírek>>