Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
Szklerózis multiplex tünetek - fáradékonyság

Mindenkinek vannak olyan napjai, amikor alacsony az energia szintje, de az SM-es fáradékonyság egészen más – és nem könnyű felismerni. A fáradékonyság az SM leggyakoribb tünete, és a betegek akár 75-95%-át érintheti. Nem tudjuk pontosan, hogy mi okozza, de hatékonyan lehet küzdeni ellene. Fontos, hogy megkeresse orvosát, ha úgy érzi, hogy szokatlanul féradékony, vagy az SM-es tünetei rosszabbnak tűnnek.

Tünetek

  • Fizikai és/vagy szellemi enegia hiánya

A fáradékonyság formái

Krónikus, tartós fáradékonyság
Energiahiány, ami legalább hat héten keresztül, a napok több mint felében, a nap valamely részében korlátozza a napi tevékenységek végzését.
Heveny fáradékonyság
Energiahiány, ami nemrég jelent meg, vagy érezhetően fokozódott az elmúlt hetek során.

Tippek

Léteznek receptre kapható gyógyszerek, amelyek sokat segíthetnek, ezért fontos, hogy a következő kontroll alkalmával szóba hozza ezt a kérdést.

Ha dohányzik, hagyja abba
A tüdő megterhelés ronthatja a fáradékonyságot.
Táplálkozzon egészségesen
A kiegyensúlyozott, alacsony zsírtartalmú étrend energiával tölti fel a szervezetet. Kérje táplálkozási szakértő tanácsát, hogy megtudja, hogyan javíthat étkezési szokásain.
Napirendjét igazítsa az energiaszintje változásaihoz
Akkor tornázzon vagy végezzen fizikai tevékenységeket, amikor az energiaszintje magasabb. Figyeljen a testére, és ha fáradságot érez, tartson egy kis szünetet.
Alakítson ki egészséges alvási szokásokat
Ne legyen TV a hálószobában és minden nap feküdjön és keljen azonos időpontban. Ha lehet, szundítson egyet napközben is.
Állítson fel prioritásokat
Vannak olyan tevékenységek, amelyek abszolút prioritást élveznek – próbája meg megtalálni azokat a feladatokat, amelyeket módosíthat, megoszthat családtagjaival, vagy elhagyhat.
Ne melegedjen ki
Minthogy a meleg ronthat a szklerózis multiplex tünetein, a testhőmérsékletét próbálja alacsonyabban tartani. Hasznos lehet egy hűvös zuhany, légkondicionáló, úszás, lenge öltözet vagy egyéb hűsítő berendezések.
Ésszel sportoljon
A jól megválasztott mozgás javíthat az energiaszintjén, de vigyázzon, hogy ne melegedjen ki túlságosan. Beszélje meg orvosával, hogy Önnek vajon melyik a legmegfelelőbb mozgásforma.
Alakítson ki megfelelő stratégiát
Használja ki az olyan energiaspóroló lehetőségeket, amilyen a lift, mozgássérült parkoló, távirányító vagy járási segédeszközök, hogy több energiája maradjon más dolgokra.