Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
A kezelés jelentősége
Egy hatékony szklerózis multiplex kezelés nagy különbséget jelenthet.

Miért fontos kezelni a szklerózis multiplexet?

Az SM következtében kialakuló mozgáskorlátozottság súlyossága egyénileg igen eltérő lehet. Az SM lehet progresszív lefolyású betegség. Ez azt jelenti, hogy idővel többnyire súlyosbodik Az SM emellett akkor is aktív lehet az Ön szervezetében, amikor jól érzi magát és nincsenek tünetei. (amikor a tünetek fokozódnak, vagy új tünetek jelentkeznek relapszusról, shubról ill. exacerbációról beszélünk.)

Az élet során a relapszusok tartós fizikai károsodást okozhatnak. Az NMSS (Nemzeti Szklerózis Multiplex Társaság) országos adatbázisának elemzése azt mutatta, hogy a kezeletlen SM-es betegeknél jelentkező relapszusok után az esetek 45%-ában nem térnek vissza teljes egészében a relapszus előtti fizikai funkciók.

A másik ok, ami miatt éredemes megfontolnia és mielőbb elkezdenie a szklerózis multiplex kezelést az az, hogy a legújabb kutatások szerint a betegség lefolyása során axonok és idegsejtek pusztulnak el. Az axon és idegsejt veszteség (neurodegeneráció) a betegség kezdetétől annak teljes lefolyása során mindvégig jelen van. Tudjon meg többet a szklerózis multiplex romboló hatásáról.

Nem szabad alábecsülni a szklerózis multiplex kezelés jelentőségét. Szerencsére számos lehetőség rendekelzésre áll a relapszáló-remittáló SM kezelésére. Az NMSS ajánlása szerint az SM-es betegenek egy gyors definitív diagnózis felállítása után, ha a betegség aktív minél előbb érdemes elkezdeni valamelyik jóváhagyott kezelési módot.

Ha elkötelezi magát egy hosszútávú kezelés mellett, esélye van rá, hogy a lehető legteljesebb életet élje az SM mellett. Azonban az enyhe lefolyású – benignus – esetekben (5-20 %), amikor a betegség aktivitására utaló eltérés nem észlelhető, évtizedekkel később is folytatni tudják eredeti foglalkozásukat, a neurológiai károsodás enyhe kezelés nélkül is.